hirdetés

5 jel, ami arra utal, hogy macskád unatkozik: aggasztó lehet, ha sokat nyalogatja magát!

Ferenczi Deborah

2022. július 24 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan azért részesítik előnyben a macskatartást a kutyatartással szemben, mert a cicákkal viszonylag kevesebbet kell foglalkozni, hiszen elfoglalják magukat. Nos, valójában előfordulhat, hogy macskád is unatkozik. Az alábbiakban utánajárunk, hogy milyen jelek utalhatnak erre.

hirdetés

Mivel a macskák átlagosan 15 órát alszanak naponta, sokan gondolják azt, hogy tulajdonképpen nincs is idejük unatkozni. Természetesen az igaz, hogy ezek az állatok alapvetően önállóak és sokat szundikálnak, de valójában, még ha nem is látszik mindig, szeretik a társaságot. És amennyiben nem érik őket külső ingerek, bizony előfordulhat, hogy unatkoznak. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a jeleket, melyek erre utalnak.

1. Túlápoltság

Egy unatkozó macska egyik legfőbb viselkedése az, hogy túlságosan tisztogatja magát. Néha egészen addig, hogy kopasz foltokat hoz létre a saját bundáján. Ez irritációhoz vezet, ami arra készteti, hogy tovább nyalogassa magát, ami véget nem érő ciklust hoz létre. Amennyiben ezt tapasztalod, gondolkozz el azon, hogy kicsit több időt tölts a cicáddal.

2. Túlevés

Nem csak az emberek esznek túl sokat, ha unatkoznak. Amennyiben macskád unatkozik, előfordulhat, hogy többet eszik a megszokottnál, mivel ezzel el tudja magát foglalni unalmas perceiben. Ha ez a helyzet huzamosabb ideig áll fenn, akkor jelentősen elkezdhet hízni is, amitől csak még rosszabb egészségi állapotba kerül.

3. Étvágytalanság

Ezzel szemben néhány unatkozó macska ennek pontosan az ellenkezőjét teszi, és úgy dönt, hogy figyelmen kívül hagyja az étkezését. A táplálkozáson kívül más dolgok iránt is elveszíthetik érdeklődésüket, amelyeket általában élveznek, azonban ezek már nagyon komoly aggodalomra adnak okot.

4. Pusztító viselkedés

Az egyik legveszélyesebb unaloműzési forma az, ha a cica elkezd pusztító viselkedést tanúsítani. Tehát bútorokat kapar, függönyre mászik, lever dolgokat, sőt az is előfordulhat, hogy elkezdi terrorizálni a körülötte levő állatokat. Ezt valószínűleg nem rosszindulatból teszi, sőt nem is bosszút akar állni azért, mert nem foglalkoznak vele, hanem sokkal valószínűbb, hogy szimplán az unalomtól szenved.

5. Szobatisztaság elhagyása

Szintén unalomra utaló jel lehet, ha a macskád abbahagyja az alomdoboz használatát, és a ház más részein kezdi el intézni a dolgát. Ilyenkor valószínűsíthetően figyelemfelhívás céljából próbálja felbosszantani a gazdáját azzal, hogy nem hajlandó használni az alomdobozt.

Mit lehet tenni, ha unatkozik a macska?

Amennyiben a saját macskádon is felfedezted az alábbi jeleket, akkor valószínű, hogy nagyon unatkozik, és kicsit több figyelemre van szüksége. Próbálj meg vele többet foglalkozni, és minőségi időt eltölteni társaságában. Amikor pedig egyedül hagyod, érdemes olyan jellegű játékokat, esetleg etetőtálakat hátra hagyni, melyek használatához egy kis ügyességre lesz szüksége, így el tud ezekkel játszani a távollétedben is.

alul ápolás élet kövér macska lever tárgyakat a macska túlevés túlsúlyos macska unatkozó macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!