hirdetés

Miért kóborolnak el a macskák? Bár ösztöneik vezérlik őket, mégsem ajánlott engedni nekik

Ferenczi Deborah

2022. május 5 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák köztudottan nagyon szeretnek barangolni, különösen éjszaka. Ennek számos oka van, de a legszámottevőbb az, hogy természetükből adódóan akkor kezdenek el vadászni, amikor sötét van, ugyanis ebben az időszakban a legaktívabbak.

hirdetés

Amennyiben van rá lehetőségük, a macskák előszeretettel kóborolnak a környéken, ennek hátterében pedig természetes vadászösztönük áll. De vajon érdemes engedned annak ellenére is, hogy számos veszély fenyegetheti cicádat egy ilyen kaland során? Utánajártunk a kérdésnek.

Miért mennek ki a macskák éjszaka?

Shiloh Veterinary Hospital kutatása szerint az, hogy a cicák miért szeretnek annyira kóborolni, a genetikájukon alapul. És hogy ezt miért pont a sötétben teszik, annak az az oka, hogy kora este és hajnalban a legaktívabbak. Genetikailag ilyenkor a legerősebb a vadászösztönük, valamint ezekben a napszakokban van a legnagyobb esélyük a potenciális zsákmányokkal találkozni. Így a hajnali kóborlás oka a vadászösztön. Nem ivartalanított macskák esetében a párzás is jelentős szerepet játszhat abban, hogy útra keljenek, így mindenképpen érdemes ivartalanítani kedvencedet.

Mit tesznek a kóborlás közben?

A Georgiai Egyetem által végzett tanulmány során több mint 50 macskáról gyűjtöttek videofelvételeket, hogy megnézzék, mit csinálnak, hová mennek, és mivel találkoznak éjszaka. A kutatók arra jutottak, hogy a vizsgált egyedek fele vadon élő állatok, például gyíkok, békák és egerek vadászatával töltötte idejét. Míg más macskák is sokat kutakodtak, de nem mentek el messzire az otthonuktól. Ugyanis a legtöbb cica hajlamos a saját szomszédságában, már jól ismert utakon kóborolni.

Veszélyes a kóborlás?

Annak ellenére, hogy a cicák ösztönösen szeretnek barangolni, ez sok esetben nagyon komoly veszélyt rejt magában. A szabadon tartott macskák átlagos élettartama 3-5 év, szemben a csak bent tartott cicákéval, akiknél ez 10-16 év. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen veszélyekkel találkozhat kedvenced, amikor az utcán kóborol.

Érdemes megengedni?

Annak ellenére, hogy a macskád szeret éjszakánként kóborolni, mégis nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy a fent említett indokok miatt ez nem biztonságos. Nemcsak a saját, hanem más állatok egészségét is veszélyezteti. Bár ez egy természetes ösztön nála, és az esetek jelentős százalékában hazatalál, mégis nem érdemes hagynod, hogy kedvenced kóboroljon. Biztonságosabb inkább egy zárt teraszon vagy a kertben a felügyeleted mellett hagyni, hogy a természetben legyen, de nem ajánlott elengedned egyedül csavarogni. Számos olyan baleset érheti, ami akár az életébe is kerülhet. Így annak ellenére, hogy genetikailag bele van kódolva ez az ösztön, mégsem érdemes hagynod szabadon kóborolni a cicádat.

élet ivartalanítás kóborlás macska kóborol miért vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!