hirdetés

7 ok, amiért a macskák folyamatosan nyalogatják magukat: ezért szeretik tisztán tartani bundájukat

Ferenczi Deborah, 2022. szeptember 7 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan már benned is ezerszer felmerült, hogy vajon mi lehet annak az oka, hogy a macskák szinte állandóan tisztogatják magukat. Nos, az állatorvosok szerint erre legalább hét nagyon nyomós indokuk is van, melyet az alábbiakban fogunk ismertetni.

hirdetés

Dr. Cynthia McManis állatorvos szerint a felnőtt macskák ébrenléti idejük akár 50 százalékát tisztálkodással töltik. Azonban annak az indoka, hogy ezt miért teszik, némely esetben egészen furcsának is tűnhet.

1. Így hűtik le a testüket

Az egyik legabszurdabb indok az, hogy ezzel a cselekedettel próbálják meg lehűteni magukat a nagy forróságban. Így próbálják fenntartani a normál testhőmérsékletüket, és ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy ez a cselekedet a macska hűtési folyamatának körülbelül egyharmadát szabályozza.

2. Így tisztítják meg magukat

A macskák nem véletlen nem szeretnek fürdeni, ugyanis ilyenkor a samponok és a hasonló tisztálkodási szerek hatására elvesztik a természetes illatukat. Ez nagyon zavarja őket, éppen ezért megfigyelhető, hogy például fürdés után folyamatosan nyalogatják magukat. Ugyanis, ha a cicák tisztogatják magukat, akkor azzal elősegítik a természetes olajok egyenletes elosztását a bundájukon, ami által kellemes illatúak lesznek.

3. A nyál gyógyító hatása

Amikor megsebesülsz, nem véletlen kezdnek el azonnal nyalogatni a cicusok, ugyanis így próbálják meg a sebet fertőtleníteni, és elősegíteni annak a gyógyulását. Ezentúl a nyalakodás elősegíti és egyben felgyorsítja a véráramlást.

4. Így fejezik ki a szeretetüket

Amennyiben éppen nem önmagukat, hanem téged vagy egy másik cicát tisztogatnak, akkor azt akarják sugallni, hogy barátkozni szeretnének, és ezért próbálják ezt a gesztust bevetni. Ugyanakkor sok esetben szimplán a szeretetük és a gondoskodásuk kifejezése az, ha elkezdenek nyalogatni egy másik élőlényt.

5. Magukat vigasztalják

Előfordulhat, hogy a nyalogatás egyfajta pótcselekvéssé válik esetükben. Tehát így akarják elterelni fájdalmukat egy lelki vagy éppen testi traumáról. Továbbá a beteg macskákra is igen jellemző a túlzott ápolási rituálé, mely szintén egyfajta vigasztalás vagy figyelemeltérés. Azonban, ha ezt gyakran tapasztalod a cicusodon, akkor feltétlen fordulj állatorvoshoz, ugyanis komoly probléma vagy fájdalom is állhat a háttérben.

6. Unalomból

Az előbbiekhez hasonlóan szintén lehet pótcselekvés a nyalogatás, csak éppen nem feltétlen fájdalomból ered, hanem unalom folytán. Ilyenkor előfordulhat, hogy a cica annyira unatkozik, hogy már tulajdonképpen túlápolásba esik, ami szintén orvoslásra szorul. Ha úgy tapasztalod, hogy a cicád gyakran unatkozik, akkor érdemes lehet a napi rutinon változtatni, vagy szakember segítségét kérni.

7. Semlegesíteni akarják az illatukat

Kiváltképpen a vadon élő macskafélékre jellemző, hogy így akarják semlegesíteni az illatukat annak érdekében, hogy ne érezze meg őket egy számukra potenciálisan veszélyes ragadozó. Ilyenkor mondhatni életvédelem számukra a megfelelő tisztaság.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon