Miért eszik sokat a macskám? Nemcsak mohóság, hanem egészségügyi probléma is okozhatja

Ferenczi Deborah, 2022. március 15 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

A polifágia egy olyan egészségügyi állapot, amelyben a macska nagymértékben megnöveli a táplálékfelvételét. Ezt különböző tényezők okozhatják, ezért fontos utánajárni, hogy a macska megnövekedett táplálékfogyasztása pszichés állapotra vagy betegségre vezethető-e vissza.

A polifágia kutyákat és macskákat egyaránt érinthet. Összeszedtük azokat a tüneteket, amelyek erre az állapotra utalhatnak. Amennyiben ezeket tapasztalod a macskádon, feltétlenül fordulj állatorvoshoz.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

A polifágia tünetei és okai

A polifágiával általában összefüggő tünetek az esetek nagy százalékában a következőek lehetnek:

  • Elhízás
  • Fokozott étvágy
  • Súlygyarapodás vagy fogyás
  • A táplálék megfelelő felszívódásának képtelensége

Ha a polifágiás állapot valamilyen viselkedési problémához kapcsolódik, akkor a kiváltó ok az öregedési folyamathoz köthető. Idős korban egyes macskákról ismert, hogy rendkívül éhesek. Az is lehetséges, hogy a kedvenced számára felírt gyógyszerek okozhatják fokozott étvágyát.

Amennyiben nem pszichés okok állnak a háttérben, akkor a cukorbetegség kialakulásának következménye is lehet, mivel a macska szervezete gyakran nem tudja asszimilálni a vércukrot. A vércukorszint csökkenhet az inzulinhoz kapcsolódó daganatok közvetlen eredményeként, amelyeket közvetlen hatással lesznek az étvágyára is. Lehetséges, hogy macskád rosszul szívja fel táplálékát a gyomor-bél traktusban, ami különféle okok miatt súlycsökkenéshez vezet. Beleértve a gyulladásos bélproblémákat, az inzulinhiányt vagy a bélrákot. Ha nem tudja megfelelően felvenni a táplálékot, kedvenced elveszítheti az egészségéhez szükséges értékes tápanyagokat.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Diagnózis

Általában az állatorvos elsődlegesen alapos fizikális vizsgálatot végez macskádon, és javasolhat vérvizsgálatot, vizeletvizsgálatot, radiográfiás képalkotást, szervvizsgálatokat és endoszkópiát is. A szervek biokémiai vizsgálatakor lehetőség nyílik olyan létfontosságú szervek működésének értékelésére, mint a máj és a vese. Érdemes ezeket a vizsgálatokat elvégeztetni, mert az inzulin-diszfunkcióval összefüggő endokrin rendellenességek is megállapításra kerülnek, amennyiben azok jelen vannak. Rendellenesen alacsony vércukorszint, úgynevezett hipoglikémia is előfordulhat, és ez összefügghet az inzulintermelő daganatok bizonyos formáival, amelyek befolyásolhatják a hasnyálmirigy működését. A vérkép lehetővé teszi az állatorvos számára, hogy megvizsgálja a vért fertőző ágensek jelenléte után kutatva, és azt is megmutatja, hogy a macskádban nem alakult-e ki vérszegénység vagy gyulladás. Ezen állapotok utalhatnak arra, hogy a megnövekedett étvágy viselkedési vagy fizikai probléma következménye.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Kezelés

Amint az állapotot megfelelően diagnosztizálták, állatorvosod ki fog dolgozni egy megfelelő, otthon végezhető ütemtervet az állat kezelésére. A gasztrointesztinális traktussal kapcsolatos állapotok reagálhatnak étrendi változtatásra vagy gyógyszeres kezelésre. Ha a polifágia összefügg a cukorbetegséggel, a napi inzulin injekciók az otthoni kezelés kötelező részét képezik. Amennyiben a megnövekedett étvágyat viselkedési problémák okozzák, intézkedéseket kell tenni macska táplálékfelvételének szabályozására. Ezekben az esetekben a napi két nagy étkezés helyett sokkalta inkább ajánlott a többszöri, kis adagokban történő étkezés.

Megelőzés

Ha a polifágiát helytelen táplálkozási szokások okozzák, a cica etetési rutinjának módosításával megelőzhetők az ezzel a rendellenességgel járó tünetek. Amennyiben ez a macska szervezetében fellépő hibás működés eredménye, akkor kapcsolatba kell lépned az állatorvossal, és gondoskodnod kell arról, hogy megfelelő gondozási tervet készíts az egyszerű otthoni kezelés érdekében.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon