hirdetés

Miért eszik sokat a macskám? Nemcsak mohóság, hanem egészségügyi probléma is okozhatja

Ferenczi Deborah

2022. március 15 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

A polifágia egy olyan egészségügyi állapot, amelyben a macska nagymértékben megnöveli a táplálékfelvételét. Ezt különböző tényezők okozhatják, ezért fontos utánajárni, hogy a macska megnövekedett táplálékfogyasztása pszichés állapotra vagy betegségre vezethető-e vissza.

hirdetés

A polifágia kutyákat és macskákat egyaránt érinthet. Összeszedtük azokat a tüneteket, amelyek erre az állapotra utalhatnak. Amennyiben ezeket tapasztalod a macskádon, feltétlenül fordulj állatorvoshoz.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

A polifágia tünetei és okai

A polifágiával általában összefüggő tünetek az esetek nagy százalékában a következőek lehetnek:

  • Elhízás
  • Fokozott étvágy
  • Súlygyarapodás vagy fogyás
  • A táplálék megfelelő felszívódásának képtelensége

Ha a polifágiás állapot valamilyen viselkedési problémához kapcsolódik, akkor a kiváltó ok az öregedési folyamathoz köthető. Idős korban egyes macskákról ismert, hogy rendkívül éhesek. Az is lehetséges, hogy a kedvenced számára felírt gyógyszerek okozhatják fokozott étvágyát.

Amennyiben nem pszichés okok állnak a háttérben, akkor a cukorbetegség kialakulásának következménye is lehet, mivel a macska szervezete gyakran nem tudja asszimilálni a vércukrot. A vércukorszint csökkenhet az inzulinhoz kapcsolódó daganatok közvetlen eredményeként, amelyeket közvetlen hatással lesznek az étvágyára is. Lehetséges, hogy macskád rosszul szívja fel táplálékát a gyomor-bél traktusban, ami különféle okok miatt súlycsökkenéshez vezet. Beleértve a gyulladásos bélproblémákat, az inzulinhiányt vagy a bélrákot. Ha nem tudja megfelelően felvenni a táplálékot, kedvenced elveszítheti az egészségéhez szükséges értékes tápanyagokat.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Diagnózis

Általában az állatorvos elsődlegesen alapos fizikális vizsgálatot végez macskádon, és javasolhat vérvizsgálatot, vizeletvizsgálatot, radiográfiás képalkotást, szervvizsgálatokat és endoszkópiát is. A szervek biokémiai vizsgálatakor lehetőség nyílik olyan létfontosságú szervek működésének értékelésére, mint a máj és a vese. Érdemes ezeket a vizsgálatokat elvégeztetni, mert az inzulin-diszfunkcióval összefüggő endokrin rendellenességek is megállapításra kerülnek, amennyiben azok jelen vannak. Rendellenesen alacsony vércukorszint, úgynevezett hipoglikémia is előfordulhat, és ez összefügghet az inzulintermelő daganatok bizonyos formáival, amelyek befolyásolhatják a hasnyálmirigy működését. A vérkép lehetővé teszi az állatorvos számára, hogy megvizsgálja a vért fertőző ágensek jelenléte után kutatva, és azt is megmutatja, hogy a macskádban nem alakult-e ki vérszegénység vagy gyulladás. Ezen állapotok utalhatnak arra, hogy a megnövekedett étvágy viselkedési vagy fizikai probléma következménye.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Kezelés

Amint az állapotot megfelelően diagnosztizálták, állatorvosod ki fog dolgozni egy megfelelő, otthon végezhető ütemtervet az állat kezelésére. A gasztrointesztinális traktussal kapcsolatos állapotok reagálhatnak étrendi változtatásra vagy gyógyszeres kezelésre. Ha a polifágia összefügg a cukorbetegséggel, a napi inzulin injekciók az otthoni kezelés kötelező részét képezik. Amennyiben a megnövekedett étvágyat viselkedési problémák okozzák, intézkedéseket kell tenni macska táplálékfelvételének szabályozására. Ezekben az esetekben a napi két nagy étkezés helyett sokkalta inkább ajánlott a többszöri, kis adagokban történő étkezés.

Megelőzés

Ha a polifágiát helytelen táplálkozási szokások okozzák, a cica etetési rutinjának módosításával megelőzhetők az ezzel a rendellenességgel járó tünetek. Amennyiben ez a macska szervezetében fellépő hibás működés eredménye, akkor kapcsolatba kell lépned az állatorvossal, és gondoskodnod kell arról, hogy megfelelő gondozási tervet készíts az egyszerű otthoni kezelés érdekében.

beteg a macska betegség tünetei egészség elhízás miért polifágia sokat eszik a macska túlevés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink