hirdetés

Miért fogadj örökbe „pozitív” cicát? A betegség ellenére imádnivaló kedvenc válik belőlük

Szénási Szimonetta

2023. február 4 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnos sok utcán élő macska szenved gyógyíthatatlan betegségekben. Ám megfelelő gondozás mellett belőlük is remek házi kedvenc válik! Összegyűjtöttük, mire kell figyelned, ha FeLV vagy FIV pozitív cicát veszel magadhoz.

hirdetés

Sajnos az állatmenhelyek és a különféle alapítványok oldalán csak úgy özönlenek a befogadásra váró cicák képei. Sokuk leírásában szerepel a FeLV, illetve a FIV pozitív jelző is, amelyek jelentése nem biztos, hogy mindenki számára érthető.

FeLV/FIV pozitív – Mit is jelent ez pontosan?

Mivel a mentett macskák többsége az utcáról kerül be a menhelyekre, így a kinti élet során nagy eséllyel gyűjtöttek be különféle enyhébb/súlyosabb sérüléseket és betegségeket. A címben is említett mozaikszavak is két kórt takarnak, amelyek sajnos gyógyíthatatlanok: a FeLV (Feline Leukemia Virus) a macskaleukózist, míg a FIV (Feline Immunodeficiency Virus) a macska-AIDS-t.

Macskaleukózis

A macskaleukózis egy olyan gyógyíthatatlan megbetegedés, ami jelentősen gyengíti az immunrendszert, és vérszegénységet okozhat. A vírussal fertőzött egyedek sokszor teljesen egészségesnek tűnnek, ezáltal könnyedén továbbadják másoknak a kórt. A FeLV jellemzően orrváladékkal vagy nyállal kerül át egyik egyedről a másikra. Mosakodás, nyalakodás, verekedés, harapás útján terjed a leginkább. A kismacskák viszont akár a méhen belül vagy a fertőzött anyatej által is megkaphatják a fertőzést. A betegség csak a macskákra veszélyes, de védőoltással megelőzhető. Az emberek, illetve más állatok nem tudnak megfertőződni, így rájuk semmiféle veszélyt nem jelent.

Macska-AIDS

A macska immunhiányos vírusa, vagyis a FIV egy retrovírus-fertőzés. A vírust gyakran macska-AIDS-nek nevezik, mivel hasonló az emberi HIV-vírushoz. A vírus nagymértékben károsítja a macska immunrendszerének sejtjeit, gyakran a fehérvérsejteket célozva. Ezáltal a szervezet folyamatosan gyengül, a cicák pedig egyre érzékenyebbek lesznek a másodlagos fertőzésekre. A diagnózist megnehezíti, hogy a fertőzés akár évekig tünetmentes. A FIV jellemzően harapás, karmolás, valamint párzás útján terjed, de akár nyállal is, tehát egymás mosdatása, nyalogatása során is átadhatják egymásnak az egyedek. Ezen felül az anyaméhben, valamint szoptatás útján is képes fertőzni. A macskaleukózishoz hasonlóan csak a cicákra jelent veszélyt, emberre és más állatra nem terjed. Egyelőre nem létezik védőoltás ellene.

Gyógyíthatatlan, de együtt lehet élni vele!

Mivel a kóbor jószágok a leginkább veszélyeztetettebbek, tekintve, hogy gyakran érintkeznek más macskákkal, illetve gyakori köztük a territoriális harc, így nem csoda, hogy a menhelyen gazdára váró cicák között is nagy a fertőzött cicák száma. (Itt jegyezzük meg, hogy a kijárós kedvencek ugyanilyen mértékben vannak kitéve ezeknek a fertőzéseknek.)

Azonban annak ellenére, hogy ezek a betegségek jelenleg gyógyíthatatlanok, ahogy azt szinte valamennyi látókörünkben levő állatmentő szervezet hangsúlyozza, a FeLV, illetve a FIV sem kizáró oka annak, hogy egy cica viszonylag hosszú, teljes életet éljen. Vannak olyan kitételek, amikkel tisztában kell lennie a leendő gazdának, de ha ezeket betartja, akkor egy boldog kapcsolatnak néz elébe.

Az állatmentők is segítenek

A Safi Cicamenedék Alapítvány számos alkalommal posztolt a témában közösségi oldalán. Maguk is érintettek, hiszen több „pozitív cica” is vár náluk gazdára.

Ahogy írják, sok mentettjük a betegsége(i) miatt hosszú évek óta vár az örökbefogadásra, mindeddig hiába. Pedig, mint a bejegyzéseikben is hangsúlyozzák, ezek a betegségek ma már remekül kordában tarthatók, így nem kell félni tőlük. Ahogy fent írtuk is, ezek a vírusok kizárólag a macskákra, illetve macskafélékre jelentenek veszélyt, így sem te, sem más kisállatod nem kaphatja el őket!

Mi a teendő, ha pozitív cicát fogadsz örökbe?

Az alapítvány dr. Szilas Anna állatorvos segítségével részletes útmutatót adott közre mind a FeLV+, mind a FIV+ cicák gondozását illetően. Ebben az örökbefogadás, illetve az ideiglenes befogadás előnyei mellett a teendőket is részletesen elmagyarázzák.

Ennek alapján egy pozitív cica befogadása esetén az első jó, amit teszel, hogy felszabadítasz egy helyet, ez pedig esélyt jelent egy másik macska megmentésére. Másrészt megfelelő gondozás mellett ezek a cicák is hosszú, boldog életet élhetnek.

  • Mind a FeLV+, mind a FIV+ macskák esetében ajánlott 6-12 havonta állatorvosi kontrollra vinni a kedvencet.
  • Emellett a kiegyensúlyozott, tápanyagdús étrend is rengeteget számít. Az etetéssel kapcsolatban azonban fontos kitétel, hogy esetükben kerülni kell a nyersetetést!
  • Ugyanígy a legyengült immunrendszerük miatt az érintett macskáknak a benti tartás az ideális, ezzel is minimalizálva bármilyen másodlagos fertőzést. Ha mégis elkapna valamit a cicád, akkor valószínűleg hosszabb kezelésre lesz szükség.
  • Ami segíthet még, az a kúraszerűen alkalmazott immunerősítés. (Erről mindenképp egyeztess az orvosotokkal, mielőtt valamilyen készítményt adnál a cicádnak!)
  • Amennyiben pedig bármiféle tünet jelentkezik, azonnal orvoshoz kell vinni az állatot. A doktor eldönti, hogy a vírus vagy egyéb fertőzés okozza-e a szimptómákat.

Ha nem egyedüli cica lesz

Amennyiben az érintett macska más cicákkal él együtt, akkor fokozottan ügyelni kell a többi állat védelmére! Az egészséges macskák FeLV elleni naprakész oltása alapvető fontosságú. Vegyük sorra, mire kell figyelned még!

1.) Fontos a higiénia

Jó tudni, hogy mind regresszív macskaleukózis, mind macska-AIDS (jó egészségi állapot!) esetében a vírus alig ürül nyállal, illetve vérrel, így a továbbfertőzés esélye minimális. Ennek ellenére nagyon fontos a maximális higiénia betartása az állatok körül. Ajánlott külön etető és itató tálkát használni, és azokat gyakran elmosogatni, valamint a lakást is gyakorta takarítani.

2.) Kerülni kell a stresszt!

Emellett az állatorvos azt javasolja, hogy kerülni kell a túl sok macska együtt tartását, a zsúfoltság ugyanis nagy stresszfaktor, ami nem tesz jót a beteg cicáknak. (De az egészségeseknek sem, hiszen növeli számos kór, többek között a rák kockázatát.) Emellett „cicaharcokhoz” is vezethet, ami elősegíti a betegség terjedését!

3.) Ne engedd a nagyon szoros kontaktust!

A macskák nagyon szoros érintkezését, például egymás fürdetését sem szabad megengedni.

Rengeteg az érintett

Az, hogy milyen sok gazdakereső macskát érintenek ezek a betegségek, mi sem mutatja jobban, mint hogy Facebookon külön csoport jött létre a számukra. Emellett nemcsak az említett alapítvány, de valamennyi macskákkal (is) foglalkozó szervezet külön jelzi érintett védenceit, akiknek szeretnének szerető, gondoskodó családot találni.

Mint a fenti részletes ismertető is bizonyítja, nincs túl sok plusz teendő egy pozitív cicussal, így ha macska-örökbefogadáson gondolkodsz, egy + jel ne legyen elrettentő tényező!

állatmenhely állatorvos benti macska beteg a macska etetés FeLV FIV kijárós macska kóbor macska kóborlás macska etetése macska gondozás macska ivartalanítása macska-aids macskaleukózis menhely nyalogat nyalogatás örökbefogadás örökbefogadás előnyei
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink