hirdetés

Milyen oltásokat érdemes beadatni macskád számára? Ezek akár cicád életét is megmenthetik

Pócsik Judit

2022. június 21 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

A kutyákkal ellentétben ma Magyarországon nincs egyetlen kötelezően előírt védőoltás sem a macskák számára, ami már önmagában is megdöbbentő... így cicád egészségének megőrzése a te kezedben van.

hirdetés

Sajnos számos olyan ismert és kevésbé ismert fertőző macskabetegség létezik, amely ellen csak a megfelelő (alap) immunizáció nyújt(hat) megfelelő védelmet. A kölyökmacskák első „oltásukat” születésüket követően, az anyatejben kapják meg, de ez csak 6-8 hetes korig biztosít ellenállóképességet a leggyakoribb macskabetegségekkel szemben.
A cica egészségének megőrzése az elválasztás után az oltások beadásával folytatódik, mind a csak lakásban tartott, mind a lakásban tartott és kijárós, valamint a csak kinn tartott macskák esetében is! Mutatjuk a miérteket és az oltási sorrendet!

Csak lakásban tartott cica

Ma is él az a tévhit, hogy a lakásban tartott cicát felesleges oltatni, mivel nem jár ki a szabadba és nem érintkezik fajtársakkal. Ez valóban így van, de! Az utcáról, a cipőd talpán észrevétlenül számtalan olyan kórokozót viszel be a lakásba, amelyek által akár végzetes kimenetelű betegséggel is megfertőződhet kedvenced. Ezen felül a lakásban tartott macska ki és el is szökhet, idegen helyen való tartózkodás miatt (állatorvosi rendelőben, állatkórházban, macskapanzióban, stb…) is megbetegedhet oltottság híján.

Lakásban is tartott és kijárós cica/csak kinti cica

Az a macska, aki benti tartás mellett fajtársakkal is érintkezik, még nagyobb fertőzésveszélynek van kitéve, mint csak lakásban tartott társa. Egyes fertőző és gyakran végzetes kimenetelű betegségek ugyanis kizárólag fajtársakkal való érintkezés során (harapás, karmolás, testnedvek cseréjével és nemi úton terjednek), ideértve a három rettegett gyógyíthatatlan macskabetegséget: a macskaleukózist (FELV), a macska-aids-t (FIV) és a macskák koronavírus okozta betegségét, a fertőző hashártyagyulladást (FIP) is.

A macskák számára kétféle oltási protokoll létezik: az ún. „alapoltások” és az „opcionális”, nem kötelező (de javasolt) oltások. A cica életének első évében szükség van az alapoltásokra, majd azt követően az úgynevezett „emlékeztető oltásokra” is, a hatékony védelem elérése érdekében. Ezt követően minden évben már csak az emlékeztető oltások beadására van szükség. Fontos megjegyezni, hogy emlékeztető vakcinák nélkül az első évben beadott alapoltások ellenére sem alakul ki a szervezetben a megfelelő védettség, sőt vajmi keveset ér! Az oltások beadása mellett már az első állatorvosi vizit alkalmával szükség van székletvizsgálatra, majd a későbbiekben parazitamentesítésre is, beleértve a kullancsok és bolhák elleni védelem biztosítását és a féreghajtást is. Állatorvosod az első látogatáskor bővebben is tájékoztat majd, de ha bármilyen kérdésed vagy kétséged merül fel, ne habozz kérdezni!

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Első fizikális vizsgálat és alapoltások

Csak benti cica esetén

6-8 hetes korban: A szervrendszerek vizsgálata, konzultáció + (bélsárvizsgálat)

8 hetes korban: Kombinált oltás, mely az alábbi betegségek ellen nyújt védelmet: parvovírus okozta panleukopenia, herpeszvírus okozta légzőszervi megbetegedés, calicivirus okozta nátha, chlamydiosis, illetve a leukózis vírus okozta megbetegedés.

12 hetes korban: kombinált oltás

14 hetes korban: veszettség elleni oltás

Évente: kombinált + veszettség oltás ismétlése

Benti-kinti, illetve csak kinti cica esetén

6-8 hetes korban: A szervrendszerek vizsgálata, konzultáció + (bélsárvizsgálat)

8 hetes korban: leukózis vírusteszt + negatív teszt esetén: leukózis + kombinált oltás

12 hetes korban: leukózis + kombinált oltás

14 hetes korban: veszettség elleni oltás opcionális oltás (pl: bőrgombásodás ellen)

Évente: kombinált + leukózis oltás, veszettség és (opcionális) oltások ismétlése

Ahogyan az embereknél, úgy a macskáknál is felléphet oltás utáni reakció, mely a legtöbb esetben enyhe fokú, azonban az alábbi, szűnni nem akaró tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni:

  • láz
  • hányás
  • sántaság
  • nyáladzás
  • hasmenés
  • bőrkiütés
  • letargia
  • étvágytalanság
  • erős bőrpír, duzzanat az oltás beadásának helyén

Sajnos sem a macska-aids (FIV) sem a fertőző hashártyagyulladás (FIP) ellen nem létezik jelenleg hatékony védőoltás. Az állatorvostudomány jelenlegi álláspontja szerint a leghatékonyabb megelőzés mind a FIV, mind a FIP esetében a kizárólagos benti tartás. Ezzel ugyanis nemcsak az állat egészségét óvjuk, hanem várható élettartamát is jelentősen megnöveljük. Míg egy lakásban tartott cica akár húsz évig is elélhet, addig benn és kint, illetve csak kint tartott fajtársa csupán 5-6 évet él. De előfordul, hogy baleset vagy fertőző megbetegedés miatt még az első életévét se éri meg.

Javasolt a cicát legalább évente általános egészségi állapot felmérésre, valamint ultrahangos fogkőeltávolításra is elvinni, akkor is, ha panaszmentes az állapota. Ne feledd: a babonával ellentétben cicánknak is csak egy élete van!

egészség macska oltásai oltás oltási protokoll
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!