Miért pont macskákat gyűjtögetnek olyan sokan? Az állathalmozás, és ami mögötte van

Ferenczi Deborah, 2022. december 14 - Képek: Getty Images Hungary

Ritkán említett, ám annál súlyosabb pszichológiai jelenség az állatok halmozása, melyet angolul „animal hoarding"-nak hívunk. Annak ellenére, hogy valójában igencsak keveset tudunk erről a jelenségről, és sokan tabuként is kezelik a témát, mégis érdemes mélyebben megvizsgálni ennek a pszichológiai, illetve állatjólléti vonatkozását is.

A jelenség lényege abban mutatkozik meg, hogy az illető elkezd bizonyos állatokat, általában macskákat halmozni. Az állatok száma a kezdetekben még nem jelent problémát, azonban előbb-utóbb, eléri az élhetetlen kategóriát. Fontos tudni, hogy a macskahalmozás nem csupán az embert szigeteli el egészen különös módon a társadalomtól, hanem állatjólléti szempontból is számos veszélyt hordozhat magában. Hiszen minél nagyobb a macskák száma, annál könnyebben terjednek közöttük a betegségek, így csökken a biztonság. Súlyosabb esetekben a halmozás olyannyira elfajul, hogy még a tetemektől sem képes megválni az illető. Éppen ezért, amennyiben a környezetükben figyelmesek leszünk ilyesfajta jelenségre, érdemes szakorvosi segítséget kérni!

Mitől válik valaki halmozóvá?

Természetesen nem célunk pontos diagnózist felállítani, ám megfigyelhetőek bizonyos sémák, melyek növelik az állathalmozás kockázatát. Amikor egyesek ezt betegségnek határozzák meg, az nem áll messze a valóságtól, ugyanis általában ennek hátterében valamiféle trauma, esetleg betegség áll, ami meglehetősen elszigeteli az embert a társadalomtól. Gyakori eset ez az idősebb egyedülállóknál, akik magányosnak érzik magukat, és egyetlen örömet az életben az állatuk jelent számukra.

Tanulmányok az állathalmozásról

Egy amerikai tanulmány megpróbálta alaposan megvizsgálni azt, hogy mi állhat az állathalmozás hátterében. Az eredményeik szerint a halmozók 75%-a nő volt, és azon belül is 46%-uk 60 év feletti. Ami pedig igen megdöbbentőnek bizonyult, hogy valamennyien ápolással, esetleg gyógyítással, gondoskodással kapcsolatos munkát végeztek, vagy éppen pedagógusok voltak. Továbbá a vizsgálat kimutatta, hogy nemcsak a macskákat gyűjtögették – bár ez bizonyult a leggyakoribbnak – hanem kutyát vagy madarakat is. Az állatok átlagos száma megdöbbentő módon 39 volt, de több olyan esetet is dokumentáltak, amiben a házi kedvencek száma meghaladta a 100-at. A megkérdezettek jelentős százaléka nem ismerte be a problémáját, és ezentúl 60%-uk visszaeső volt.

Miért veszélyes az állathalmozás?

Alapvetően abban mindenki egyetért, hogy ezek az emberek kezelésre szorulnak, azonban valamilyen okból kifolyólag ezzel még mindig nem foglalkoznak eleget. Továbbá fontos tudni, hogy egy bizonyos számú állatpopuláció esetén egyszerűen lehetetlen őket szakszerűen ellátni, így felmerülhetnek különböző állatjólléti kérdések is. Hiszen gyakran előfordul, hogy ezek az állatok betegségben vagy éhhalálában pusztulnak el. Arról nem is szólva, hogy a legtöbb esetben saját ürülékük borítja be az egész lakást, ami a fertőzések melegágya. Gyakran pedig a zsúfoltság következtében gyakran egymást támadják meg, és sok esetben az elhullott tetemek az élők között maradnak, ami pedig további egészségügyi kockázatokkal jár. Általában ilyenkor kizárólag orvosi kezelés és állatvédő szervezetek segíthetnek.

Hogyan lehet kezelni a helyzetet?

Mint már az előbbiekben is említettük, a halmozónak valószínűsíthetően orvosi kezelésre lesz szüksége, továbbá az állatok mentésére mindenképpen az állatvédőkre, és hatósági együttműködésre lesz szükség. Általában a halmozó ilyenkor hevesen tiltakozik, hiszen meggyőződése szerint ő kiválóan tartja az állatait. Azonban a beavatkozás elengedhetetlen, így érdemes fokozatosan elvenni az állatokat, és kizárólag egy-kettőt hagyni nála, majd az egész lakást fertőtleníteni, illetve folyamatosan ellenőrizni, nehogy visszaessen.

Miért pont macskákat halmoznak?

Valószínűsíthetően a macskák tartása a halmozó számára a legegyszerűbb alternatíva, hiszen azok nagyon jól elvannak lakásban, és viszonylag kevés törődést igényelnek. Azonban ez számukra is kínzás, és abszolút nem egészséges, így amennyiben ilyet tapasztalsz, feltétlen fordulj állatvédő szervezetekhez, hiszen ez állatvédelmi ügy is!

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon