hirdetés

Gyakran verekednek macskáid? Így békítheted ki durcás kedvenceidet!

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 5 - Képek: Getty Images Hungary

Macskatulajdonosként valószínűleg kevés rosszabb dolog van annál, mikor cicádat verekedni látod egy másikkal, főleg abban az esetben, ha mindkét cicus a tiéd. Ilyenkor nem csupán aggodalom keríthet hatalmába, hanem számos kétely merülhet fel benned, hogy mégis miért nem jönnek ki egymással az állatok. Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

hirdetés

Ahhoz, hogy egészen pontosan tudjunk ezzel a témával foglalkozni, először is azt szükséges tisztázni, hogy amennyiben két cicát szeretnél tartani egy háztartásban, akkor a világon semmi garancia nincsen arra, hogy jól ki fognak jönni egymással. Azonban van egy jó hírünk is. Mégpedig az, hogy azok a macskák, akik nem szeretik egymást, gyakran megtanulnak egy háztartásban élni, minimális konfliktusok nélkül. De ehhez mindenképpen a te segítségedre lesz szükségük. Amennyiben pedig ezt orvosolni szeretnéd, akkor elsősorban azt kell megértened, hogy miért verekednek a macskák egymással.

Miért verekszik a macska?

A macska agressziója különböző formákban jelentkezik, de mindegyik jellemzően félelemből, unalomból, bizalmatlanságból és féltékenységből fakad. A cicák közötti agresszív viselkedés gyakori típusai közé a következők tartoznak:

  • a területi agresszió
  • a védekező agresszió
  • hímek közötti agresszió
  • átirányított agresszió (ez arra vonatkozik, amikor nem a megtámadott cicára irányul az agresszió, hanem arra, aki kiprovokálta, mégis az ártatlant éri a támadás)

Fontos megérteni, hogy a cicák számára rendkívül fontos a területük védelme. Olyannyira, hogy nem haboznak harcba szállni, ha úgy érzik, hogy területük vagy túlélésük veszélyben van. Amennyiben pedig veszélyt éreznek, akkor a következő viselkedési mechanizmusokra lehet számítani.

  • üldözni fognak
  • lesben állnak
  • lecsapnak
  • sziszegéssel próbálnak elüldözni
  • verekednek

Érdekes módon nem ritka jelenség az sem, hogy a versengés kizárólag egy állatra irányul, mondjuk egy sok macskás háztartásban. Ennek az oka abban keresendő, hogy valószínűleg csak attól a macskától érzi magát veszélyben az állat. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a verekedést mindig egyfajta figyelmeztető viselkedés előzi meg. Ilyenkor egész testbeszéde a támadásról árulkodik, tehát megpróbálja a másik macskát távozásra bírni, ha pedig az nem teszi, támadás lép érvénybe.

Hogyan oldd meg a konfliktust?

Ha a cicáid összeverekednek, kizárólag te segíthetsz megoldani a problémájukat. Ugyanis ők nagyon valószínű, hogy nem fogják maguktól megoldani a konfliktust. Éppen ezért neked kell közbelépned vagy alapvetően már megelőznöd. Erre például megoldás lehet az, ha ivartalanítod a cicáidat, hiszen ebben az esetben kevesebb az esélye annak, hogy hatalmi harcba keveredjen két hím állat. Továbbá érdemes lehet úgy kerülni a konfliktust, hogy az összes cicusodnak pontosan ugyanazokat a játékokat, alomdobozt, kaparóoszlopot, ágyat veszed. Ezzel megakadályozva az irigység kialakulását.

Továbbá megpróbálhatod őket szeretetre tanítani, tehát, ha jól viselkednek egymással, jutalomfalatot adsz nekik, így pozitív asszociációkat fogsz teremteni bennük. Persze ilyenkor elengedhetetlen a végtelen türelem és következetesség, de garantáltan megéri a fáradozás. Amennyiben pedig nem tudod egyedül megoldani a konfliktust, érdemes lehet szakember segítséghez fordulnod, ugyanis valószínűsíthetően segít majd megoldani a problémát.

agresszív macska féltkenykedik a macska macska biztos otthon macska élethossza szocializáció verekednek a macskák
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink