hirdetés

A cicák egyik legveszélyesebb betegsége: mit kell tudnod a macskaleukózisról?

László Enikő

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

A macskaleukózis, amit gyakran a közbeszédben macskaleukémiaként emlegetnek, egy gyógyíthatatlan, olykor halálos végkimenetelű betegség. Az oltással azonban megelőzhető lenne a probléma.

hirdetés

Bizonyára minden cicatulajdonos számára ismert a macskaleukózis (Feline Leukemia Virus – FeLV) nevű betegség. A statisztikák szerint hazánkban a gazdás macskák 8-9%-át érinti a probléma, de ez a szám kóbor egyedek esetén akár ennek háromszorosa is lehet. A fertőzött cicák 85%-a elpusztul a diagnózis felállításától számított három éven belül. Nem véletlen mondják, hogy a macskaleukózis a cicás gazdik egyik rémálma. A macskák elhalálozásának ugyanis ez a második vezető oka, csupán a balesetek előzik meg a ranglistán. Pedig kellő odafigyeléssel megelőzhető lenne a probléma.

A kijárós macskák sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Mi a macskaleukózis?

A macskaleukózis egy olyan gyógyíthatatlan megbetegedés, ami jelentősen gyengíti az immunrendszert, és vérszegénységet okozhat. A vírussal fertőzött egyedek sokszor teljesen egészségesnek tűnnek, ezáltal könnyedén továbbadják másoknak a halálos kórt. A legnagyobb veszély a kóbor cicákat fenyegeti, és gyakran ők terjesztik a vírust. A betegség csak macskákat fertőz, így emberre vagy más állatokra nem jelent fenyegetést.

Hogyan terjed a betegség?

A FeLV jellemzően orrváladékkal vagy nyállal kerül át egyik egyedről a másikra. Mosakodás, nyalakodás, verekedés, harapás útján terjed a leginkább. A kismacskák viszont akár a méhen belül vagy a fertőzött anyatej által is megkaphatják a fertőzést.

A kiscicák az anyatej által is megkaphatják a betegséget.

A legnagyobb veszélyben egyértelműen a kijárós vagy kóbor cicák vannak, illetve a gyenge immunrendszerű egyedek. Sokszor a nem ivartalanított kandúrok terjesztik a vírust. Mivel a FeLV rendkívül fertőző, az egy háztartásban élő cicák könnyen átadják egymásnak. A beteg állatot teljes mértékben el kell szeparálni a többiektől.

Tünetek

A szimptómák igen sokfélék lehetnek. Függhetnek az állat életkorától, immunrendszere állapotától és a vírus mennyiségétől is. A kezdetekben letargia, bágyadtság, láz, étvágytalanság utalhat rá. Előrehaladott állapotban a vírus károsíthatja a csontvelőt, ami vérszegénységhez vezethet. Az állat nyálkahártyái sápadttá válnak, nyirokcsomói megnagyobbodhatnak és akár daganatok is kialakulhatnak. A vírus akár szembetegségeket vagy idegrendszeri problémákat is okozhat. A legyengült immunrendszer miatt pedig másodlagos fertőzések is megtámadhatják a cicát.

Hogyan állítják fel a diagnózist?

Amennyiben a fenti tünetegyüttesek valamelyikét tapasztalod macskádon, minél előbb keresd fel vele az állatorvost. Gyorstesztek segítségével megállapítható, hogy macskaleukózis áll-e a problémák hátterében. Azonban ezek a tesztek nem minden esetben teljesen megbízhatók, ugyanis, ha a fertőzött állat véráramában éppen nincs keringő vírus, akkor az eredmény negatív lesz. Ezért kétes esetben érdemes a tesztet megismételni 4-8 hét elteltével.

Ha cicád macskaleukózisban szenved

A FeLV gyógyíthatatlan betegség, a vírust sehogy sem lehet kiirtani a cica szervezetéből, így az állat az esetek döntő többségében egész életében fertőzött, és ezáltal fertőző is marad. Az állatorvos azt javasolja, hogy az ilyen egyedeket mindenképp különítsük el más macskáktól. Emellett fontos az immunerősítő készítmények alkalmazása, valamint az évenkénti, félévenkénti kivizsgálás.

Hogyan előzhető meg a betegség?

Elsősorban fontos, hogy ne hagyd kedvencedet szabadon kóborolni. Az ivartalanítás segít ezen a problémán, mivel ezáltal a kandúrok kevésbé fognak útnak indulni, illetve verekedni. A másik nagyon fontos lépés az, ha beoltatod cicádat. A vakcina beadása előtt az állatorvos meggyőződik róla, hogy a macska még nem fertőződött meg a vírussal. Amennyiben egészséges, megkaphatja az oltást, amit aztán évente kell megismételni. Azonban az oltás ellenére is nagyon fontos, hogy ne engedd cicádat az utcán kóborolni.

Dr. Matuska Regina állatorvost kérdeztük a macskaleukózisról.

„A macskaleukózis a macskák egyik leggyakoribb, gyógyíthatatlan vírusos megbetegedése. A fertőzött cicák 95%-a egész élete során fertőzött marad, és így fajtársait is megbetegítheti. Az ilyen cicákat egyedül érdemes tartani vagy más FeLV pozitív fajtársaikkal együtt. Azt mondják »a macska a barátainak adja tovább a leukózist«, mivel a vírussal akár egymás tisztogatásakor is megfertőzhetik egymást. Mint minden vírusos betegségnél, itt is főleg a kijáró macskák veszélyeztetettek. Ezen belül is a nem ivartalanított, kóborló, gyakran verekedő macskák vannak kitéve a leginkább a betegségnek.

A fertőzés lefolyása függ a cica immunrendszerétől. Az immunszupresszált egyedek néhány hét elteltével belehalhatnak a fertőzés szövődményeibe. De egy erősebb immunrendszerrel rendelkező macska évekig is élhet tünetmentesen. Azonban fontos kiemelni, hogy így is fertőzhet, ezért nem találkozhat fajtársaival.

A vírusantigént pár csepp vérből gyorstesztekkel mutathatjuk ki, azonban ezek nem 100%-ig megbízhatóak, így előfordulhat, hogy erős gyanú esetén a tesztet meg kell ismételni néhány héttel később. Sajnos jelenlegi tudásunk szerint a betegség gyógyíthatatlan, csak a tüneteket tudjuk kezelni.

A vírus megelőzésére rendelkezésünkre állnak vakcinák, illetve fontos az állatok benti tartása, ivartalanítása, a bizonytalan immunállapotú macskakolóniák elkerülése.”

betegség tüneteni egészség FeLV macska betegségei macskaleukózis oltás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!