hirdetés

Nyersen etetnéd macskádat? 4 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz

Hangai Lilla

2022. szeptember 12 - Képek: Getty Images Hungary

A macsekok az étkezés tekintetében jóval válogatósabbak lehetnek, mint a kutyák és sokkal több változatosságot is igényelnek. Rengeteg kritériumnak kell megfelelnie az ideális tápláléknak, ráadásul sok gazdi bizalmatlan a bolti eledelek minőségét illetően. Mi lehet a megoldás egy ilyen összetett helyzetben? Lehet, hogy a nyers étkezés a megoldás?

hirdetés

Cikkünk segítséget nyújt abban, hogy eldönthesd, a BARF diéta alkalmas lehet-e kedvencednek.

Mi is tulajdonképpen a nyers étrend?

Ez a típusú diéta nyers húst, belső szerveket és csontokat foglal magába. Az ideális nyers étrend a cicák számára gondosan megtervezett recept alapján készül. Sok macskatulajdonos úgy dönt, hogy otthon készíti el ezeket az eledeleket, de ha kevesebb az időd, természetesen kereskedelmi forgalomban is kaphatók remek, előre összeállított fagyasztott vagy fagyasztva szárított menük.

Érvek a BARF étkezés mellett

Bársonytappancsú kedvenceink húsevők. Rendkívül alacsony mennyiségben van szükségük zöldségekre és más szénhidrátokra, mint például gabonafélékre. Sőt, nehezen is tolerálják ezeket a tápanyagforrásokat. A cicák a túléléséhez és egészségmegőrzéséhez elengedhetetlen a taurin, a különböző zsírsavak és protein, melyek leginkább és kellő mennyiségben a húsban találhatók meg.

A BARF értend mellett érvelők fontosnak tartják kiemelni, hogy a főzés és feldolgozás által veszít a hús a tápanyagtartalmából, és ezáltal a macskák kevésbé tudják hasznosítani. A nyers diétán lévő cicák gazdijai beszámolnak az általánosan jobb egészségi állapotról, a fényesebb szőrzetről és tisztább fogakról kedvencük tekintetében. Az ellenzék azonban igyekszik felhívni a macskatartók figyelmét az esetleges kockázatokra is.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: mennyire biztonságos a nyers étel?

Ahhoz, hogy meg tudd hozni a helyes döntést, fontosnak tartjuk elmondani, hogy ennek az étkezésnek is vannak kockázatai. A főzés által megszabadulhatunk olyan rendkívül veszélyes kórokozóktól, mint például a szalmonella vagy a kólibaktérium. Nyilvánvaló okokból a nyers húsoknál sajnos megmarad a kockázata ezeknek a veszélyes fertőzéseknek.

Ez különösen rizikós lehet azon egyedek tekintetében, akik olyan egészségügyi problémákkal küzdenek, amelyek jelentősen érintik az immunrendszerüket is. A legtöbb cica azonban gond nélkül és sokkal gyorsabban emészti meg a nyers táplálékot, mint az ember. Ez a lényegesen savasabb emésztőrendszerüknek köszönhető. A fent említett fertőzések tehát nem feltétlenül a cicádra jelentenek valódi kockázatot, hanem inkább rád és a veletek egy háztartásban élőkre. Ezért különösen fontos kiemelni, hogy a nyers étrend kerülendő, ha a macska idősekkel vagy kisgyermekekkel él együtt.

Azonban van néhány praktika, ami segíthet a betegségek kiküszöbölésében:

  • minden felületet alaposan fertőtleníts, amivel érintkezett a nyers táplálék
  • használj hozzá külön erre a célra rendszeresített kést, vágódeszkát és egyéb eszközöket
  • lehetőleg viselj eldobható gumikesztyűt az előkészítéskor
  • ha megoldható, még fagyasztott állapotban kezeld a húst
  • az etetőtálak mindig könnyen tisztítható helyen legyenek
  • miután cicád végzett az evéssel, azonnal fertőtlenítsd a tál környékét és magát a tálat is

Fontos még kiemelni, hogy az apró csontok esetleg megsebezhetik kedvencedet és problémákat okozhatnak az emésztőrendszerében is, így a csontokat mindig alaposan le kell darálni!

A legnagyobb hiba, ha nem gondoskodsz a kiegyensúlyozottságról

Mint minden étrend esetében, itt is a legfontosabb a balansz. A BARF diéta nem arról szól, hogy bármilyen húst és csontot odaadsz a macskának, ami otthon kimarad. Ezzel sajnos többet ártasz, mint használsz, ugyanis ha nem veszed figyelembe a húsok kalória- és tápanyagtartalmát, akár jelentős károkat is okozhatsz vele kedvenced egészségi állapotában. Ezért azt javasoljuk, hogy mielőtt bármibe is belekezdenél, konzultálj egy olyan állatorvossal, aki jártas a témában. A cicád állapotát és az otthoni körülményeiteket figyelembe véve biztonságos választ tud adni azzal kapcsolatban, hogy ajánlott-e nektek ez a típusú diéta vagy sem.

Ha zöld utat kaptál a dokitól, sok sikert kívánunk, ha nem, semmiképpen se csüggedj! A piacon egyre több a minőségi eledel és egy kis kutatás után biztosan megtalálod azt, amitől kedvenced nemcsak egészséges lesz, de izgalommal várja minden alkalommal az etetés idejét.

állatvédelem ápolás diéta egészség etetés macska betegségei macska etetése macska étkezése nyers etetés nyers hús
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink