hirdetés

A macska-AIDS a cicák egyik leggyakoribb betegsége: ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálat

László Enikő

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Különösen a kijáró, gyakran az utcán kóborló cicákra jelent nagy veszélyt a FIV, köznapi nevén a macska-AIDS. A betegség korai felismerése azonban az állat életét is megmentheti.

hirdetés

Számos szempontból lehet veszélyes, ha hagyod kedvencedet az utcán kóborolni. Bármelyik pillanatban súlyos baleset érheti, emellett olyan betegségeket is elkaphat, amiből nem feltétlen fog tudni felépülni. Többek között FIV (Feline Immunodeficiency Virus) is ezek közé tartozik.

Mi az a macska-AIDS?

A macska immunhiányos vírusa, vagyis FIV egy retrovírus-fertőzés. A vírust gyakran macska-AIDS-nek nevezik, mivel hasonló hatással van az állatra, mint az ember HIV-vírusa. A betegség emberre és más állatokra nem terjed, csak a macskafélék veszélyeztetettek. Jelenlétének felismerését megnehezíti az, hogy az állat akár évekig tünetmentesen fertőzött, mielőtt bármilyen szimptómát mutatna. A vírus nagymértékben károsítja a macska immunrendszerének sejtjeit, gyakran a fehérvérsejteket célozva. Ezáltal a szervezet folyamatosan gyengül, a cicák pedig egyre érzékenyebbek lesznek a másodlagos fertőzésekre.

Hogyan terjed a betegség?

A FIV jellemzően harapás, karmolás útján terjed, de akár nyállal is, tehát egymás mosdatása, nyalogatása során is átadhatják egymásnak az egyedek. Mivel a macskák rendkívül territoriálisak, gyakran verekednek össze idegen cicákkal, így főként a kijárós vagy kóbor macskák vannak a legnagyobb veszélyben.

A közös etető- és itatótál használata kerülendő még egy háztartásban élő cicák esetében is. Egyrészt így jobban elkerülhető a másik megfertőzése, másrészt eleve nem szeretnek ezeken osztozkodni a cicák. A FIV-pozitív anyamacska átadhatja a betegséget kölykeinek még az anyaméhben, vagy a fertőzött anyatejen keresztül is.

Tünetek

Sokan összekeverik a macska-AIDS-et a macskaleukózissal, mivel hasonló tüneteket okozhatnak. De fontos leszögezni, hogy ugyan mindkettő a retrovírus család tagja, különböző betegségek. A FIV-nek három fázisa van. Az akut, a tünetmentes (látens) és a progresszív szakasz. Az akut fázis a fertőzés után 1-3 hónappal jelentkezik, amikor a vírus a nyirokcsomókba kerül, ahol fehérjevérsejtekben, T-limfocitákban szaporodik. Ezután átterjed más nyirokcsomókba, átmeneti megnagyobbodásukat eredményezve. Ezt gyakran láz, étvágytalanság és depresszió kíséri. Egyes esetekben ez a fázis rendkívül enyhe lehet, így a gazdik nehezen veszik észre, hogy cicájukkal valami nincs rendben.

Az akut fázis után a macskák tünetmentes szakaszba lépnek, ami akár évekig is eltarthat. Ezen idő alatt a vírus nagyon lassan replikálódik és az állatok nem mutatják a betegség jeleit. A fertőzött egyedeknél vérműködési rendellenességek alakulhatnak ki, például alacsony lehet a fehérvérsejtszámuk. Egyes macskák ebben a szakaszban maradnak és soha nem súlyosbodik náluk a betegség. Azonban, ahogy a vírus továbbterjed, egyes cicák progresszív immunhiányos állapotba kerülhetnek, ennek okán pedig másodlagos fertőzések alakulhatnak ki. A legtöbb esetben nem maga a FIV okozza a súlyos problémát, hanem az általa kialakult fertőzések, betegségek. A macskákban krónikus vagy visszatérő fertőzések alakulhatnak ki a bőrön, a szemen, a húgyutakban vagy a felső légutakban. Emellett az ínygyulladás is gyakori esetükben, és nagyobb a kockázata a rák, illetve az immunrendszeri eredetű vérbetegség kialakulásának.

Hogyan állítják fel a diagnózist?

Gyorstesztek segítségével kimutatható a betegség, körülbelül 80-90%-os pontossággal. Ha a cicában még nem termelődött ellenanyag, a teszt tévesen negatív lehet. Amennyiben a szimptómák a FIV-re utalnak, 8 héttel később javasolt a teszt megismétlése. Amikor egy macskáról kiderül, hogy fertőzött, teljes mértékben el kell különíteni társaitól, ugyanis átadhatja nekik a betegséget. Ha egy háztartáson belül egy egyednél pozitív lesz a teszt, a többi cicát is feltétlen ki kell vizsgálni.

Ha a cicád macska-AIDS-ben szenved

A fertőzött egyedek sokáig teljes értékű életet élhetnek, ha megfelelő kezelésben részesülnek. Esetükben a félévente végzett kivizsgálás nagyon fontos, emellett évente ajánlott teljes vérképet és vizeletvizsgálatot is végeztetni.

Hogyan előzhető meg a betegség?

Egy magyar kutatók által végzett tanulmány megállapította, hogy a kijárós macskák négyszer nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint azok, akik a lakásban élnek. Emellett a kandúrok gyakrabban kapják el a betegséget, mint ellenkező nemű fajtársaik. Mivel nincs ellene oltás, ezért a legfontosabb, hogy ne hagyd kedvencedet az utcán kóborolni, és mindenképp ivartalanítsd. A rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően pedig még időben fel lehet ismerni a bajt.

Dr. Matuska Regina állatorvost kérdeztük a macskák FIV-vírusáról.

„A FIV-fertőzés – macskák szerzett immunhiány betegsége – vagy köznapi nevén macska-AIDS, egy vírus okozta gyógyíthatatlan kórkép, mely a fertőződött macskákban az immunrendszer elégtelen működését okozza, így azok hajlamosabbak lesznek különféle fertőzésekre. A FIV karmolás, harapás útján terjed, fertőzött nyállal, orrváladékkal vagy vérrel, ezért is fordul elő a betegség nagyobb arányban a verekedő, kijáró kandúr macskáknál. A fertőződést követően egy akár évekig (5-8) tartó tünetmentes fázis következik, vannak macskák, akiknél nem is jelentkezik tünetek formájában a betegség. Fontos, hogy a cica ebben az állapotában is terjeszti a betegséget. Ha a tünetek kialakulnak, azok általában nem jellegzetesek.

FIV-fertőzést a klinikai gyakorlatban olyan gyorstesztekkel (80-90%-os megbízhatóság) állapíthatjuk meg, melyek pár csepp vérből a vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatják ki. Téves negatív tesztet kaphatunk olyan FIV-fertőzött macskáknál, akikben még nem termelődött ellenanyag (fertőződést követő 2-4 hét), illetve előfordulhat, hogy a letörési szakaszban az ellenanyagok hiánya miatt születik negatív eredmény. Előbbi esetben, ha a tünetek a fertőzésre utalnak, a teszt ismétlése javasolt 8 hét elteltével.

Sajnos mai ismereteink szerint a FIV-vírust nem tudjuk kiirtani a fertőződött macskák szervezetéből. A betegség terápiája során csak tüneti kezelés és a különböző másodlagos fertőzések gyógykezelése lehetséges.

A már fertőződött állatok (a saját és más macskák érdekében) benti tartása, illetve ivartalanítása ajánlott, amennyiben pedig egy háztartáson belül több macska is él, a többi cica tesztelése is elvégzendő.

A cicák immunrendszerének támogatására különböző immunerősítő készítmények állnak rendelkezésre, ezenkívül javasoljuk a FIV-pozitív állatok évenkénti vagy félévenkénti felülvizsgálatát is.”

betegség tünetei egészség FIV macska betegségei macska-aids
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink