hirdetés

Jól érezheti magát a macska a lakásban? 6 dolog, amit feltétlen tudnod kell, ha bent tartod kedvencedet

Ferenczi Deborah

2023. január 20 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan úgy vélik, hogy a macskák kiválóan érzik magukat még egy kisebb lakásban is. Azonban fontos tudni, hogy bár ez sok esetben igaz, mindenképpen meg kell adni számukra azokat a feltételeket, melynek segítségével egy igazán jó életminőségben tudnak élni. Fontos figyelni az őket körülvevő környezetre, hogy minden maximálisan biztonságos legyen számukra. Továbbá érdemes ügyelni arra is, hogy annak ellenére, hogy lakásban tartod kedvenceidet, mindig ki legyen elégítve mozgásigényük. Ugyanis kizárólag így tudnak kiegyensúlyozott és boldog életet élni.

hirdetés

Az első és legfontosabb kérdés, ami felmerülhet, hogy egyáltalán jól érezheti-e magát a macska a lakásban? Nos, a válasz erre igazán egyszerű. Ugyanis amennyiben ügyelsz arra, hogy körülötte minden biztonságos legyen, tiszta és cicabarát, akkor bizonyosan jól fogja érezni magát veled. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat.

1. Naponta ürítsd ki az alomdobozt

Az egyik legfontosabb dolog, ha egy lakásban élsz a cicusoddal, hogy minden nap ürítsd ki alomtálcáját, és gondosan takarítsd ki. Ez nemcsak higiéniai és egészségügyi szempontokból rendkívül fontos, hanem azért is, hogy ne legyen büdös a lakásban. A napokig ki nem tisztított alomdoboz elég szagos tud lenni. Így ügyelve a rendre és tisztaságra, takarítsd ki minden egyes nap.

2. Legyen cicabiztos a lakásod

Elengedhetetlen ügyelni arra, hogy maximálisan cicabiztos legyen a lakásod. Tehát minden olyan növényt, ami esetleg mérgező lehet kedvencedre, távolíts el az otthonodból. Továbbá, amennyiben hajlamos vagy elöl hagyni ételeket, akkor ezt a szokásodat is sürgősen változtasd meg, ugyanis számos olyan étel van, ami a macskádra mérgező lehet. Tehát mindig ügyelj arra, hogy mindent gondosan pakolj és zárj el előle, ami számára veszélyes. Továbbá minden olyan vezetéket rejts el, amit megrághat, illetve az olyan törékeny berendezési tárgyakat is, melyekkel megsértheti magát. Arról nem is szólva, hogy az ablakokra, erkélyre macskaháló rakása kötelező, hiszen könnyedén kieshet az állat.

3. Takaríts minél többet

A rendszeres takarítás elengedhetetlen, ugyanis a macskák szőre igencsak könnyedén hullik, továbbá szinte mindenen meg is ragad, így a folyamatos takarítás elengedhetetlen. Azonban rendszeres porszívózással abszolút rendben tartható a lakás.

4. Érdemes intelligenciát igénylő játékokat vásárolni

Fontos tudni, hogy a macskáknak, a kutyákhoz hasonló módon nemcsak fizikai lefárasztásra van szükségük a nap folyamán, hanem bizony az intelligenciájuk használatát is igénylik. Éppen ezért ajánlott olyan játékokat venni kedvencednek, ami serkenti az agyműködését, és gondolkodásra készteti. Ez azért is nagyon hasznos, mert így szellemileg is le tud fáradni az állat, ami elősegíti azt, hogy nyugodtabban tudjon pihenni. Ezeket a játékokat egyébként érdemes este játszani, hogy kellően le tudjon fáradni kedvenced, és nyugton hagyjon az éjszaka folyamán.

5. Mozgasd át minden nap

Amennyiben a cicádat lakásban tartod, akkor talán a legfontosabb dolog, amit érdemes megfogadnod, hogy minden esetben jól mozgasd át. Ez úgy napi szinten 30 perc intenzív mozgást igényel. Ez azért is nagyon fontos, mert a macskák az esetek igencsak jelentős százalékában keveset mozognak, ez pedig hamar elhízáshoz vezethet. Illetve az sem utolsó szempont, hogy egy nem lemozgatott macska egész éjjel megpróbál majd felébreszteni. Így elengedhetetlen, hogy minden nap helyezz arra hangsúlyt, méghozzá lehetőség szerint lefekvés előtt, hogy alaposan lefáraszd az állatot. Nemcsak egészségesebb lesz, hanem valószínűleg téged is jobban hagy majd pihenni.

6. Legyen privát szférája

Végezetül rendkívül fontos, hogy a macskának legyen privát szférája, ahova el tud vonulni, ha éppen úgy tarja kedve. Ezt érdemes eldugottabb helyre helyezni, hiszen így el tud vonulni, ha egy kis kikapcsolódásra vágyna. Illetve sok macska nagyon igényli azt is, hogy olyan privát birodalma legyen, amiben tud játszani, kaparászni, illetve a magasban nézelődni. Így mindenképp érdemes meggondolni egy kaparófa vagy macskalétra beszerzését.

biztonságos otthon cicabarát otthon macska a lakásban macska tiszta lakás macskabiztos mérgező ételek mérgező növények szagmentes lakás
hirdetés

További cikkeink