hirdetés

Tudtad, hogy a stresszes macskák nagyobb eséllyel lesznek rákos betegek? Az emberi orvoslásban is áttörő felfedezés a kettő összefüggése

Ferenczi Deborah

2023. január 22 - Képek: Getty Images Hungary

Talán a leginkább retteget betegségek közé tartozik a rák, ami nemcsak emberekre, de állatokra is rendkívül veszélyes, és viszonylag nagy százalékban végződik halállal. A tudomány hosszú ideje kutatja ennek a szörnyű betegség kialakulásának okát. A eredmények mind állatok, mind emberek esetében arra engednek következtetni, hogy nem csupán genetikai okai lehetnek a kór kialakulásának, hanem bizony komolyabb stresszhatások, feldolgozatlan traumák is jelentősen növelik megjelenésének kockázatát.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a tudósok már a rák számos formáját sikeresen azonosították, mégis napjainkig komoly fejtörést vált ki az, hogy pontosan mi okozza kialakulását. Azonban a kutatások még mindig korlátozottak, és a számos megfigyelés ellenére is még mindig megfejthetetlen azon okok listája, amik elősegíti a rák megjelenését. Az azonban igen valószínű, hogy a komoly stressz és a traumák nagyban elősegítik.

Miért hozza összefüggésbe a tudomány a rákot a stresszel?

A tudományos világban egyébként rendkívül komoly vita folyik erről a kérdésről, hiszen míg egyes orvosok teljes biztossággal állítják, hogy jelentős összefüggés van a rák és a stressz között, addig más szakemberek ezt mélyen elutasítják, és csak puszta feltételezésnek állítják be. Azonban egyértelmű, hogy a krónikus és egészségtelen stressz bizony rombolja az egészséget. Ez az állítás azonban nemcsak az emberekre igaz, hanem az állatokra is. Ugyanis a krónikus stressz betegségeket okoz, hiszen a szervezet nem bírja feldolgozni a magas mértékű szorongást. Sajnálatos módon így azok az állatok, akik komoly stresszhatásokon mennek keresztül, általában kevesebb ideig is élnek, pontosan annak köszönhetően, hogy a stressz rombolja az egészséget.

Milyen események okoznak komoly traumát az állatokban?

Fontos tudni, hogy az ilyen egészségtelen stressz nem az olyan mindennapos frusztráltságot hordozza magában, amely bizonyos szinten normális. Sokkalta inkább olyan esetekről van szó, ami rendkívül komolyan megviseli az állatot. Ilyenek lehetnek például az olyan esetek, melyek nagymértékben megváltoztatják az állat életmódját. Ide tartozik többek között a lakóhelyváltozás, egy szeretett személy elvesztése, illetve olyan egyéb betegségek is, melyek komoly fájdalmat okoznak az állatnak. Sőt, sok esetben megfigyelhető, hogy egy súlyos baleset után is rendkívül frusztrált lesz a cica. De olyan is előfordulhat, hogy egy másik állat vagy ember beköltözése folytán alakul ez ki, annak indokán, hogy úgy érzi a házi kedvenc, hogy ő a háttérbe szorul. Amennyiben ilyen jelenségre leszel figyelmes a macskád esetében, akkor mindenképp fordulj szakemberhez még azelőtt, hogy elfajulna a helyzet.

Akkor a stressz tényleg okozhat rákot?

A rák kialakulása egy komplex folyamat. Tehát lehetnek genetikai okai, például előfordulhat, hogy bizonyos fajtájú macskák hajlamosabbak rá, mint mások. Ezentúl vannak olyan formái is, melyek örökletesek, ez szintén hozzájárul a kialakuláshoz. Emellett a helytelen, egészségtelen életmód, az esetleges mögöttes betegségek, rossz életkörülmények vagy éppen az elhízás is hozzájárulhat ahhoz, hogy az állatnál kialakuljon a rettegett betegség. Viszont a stressz és a feldolgozatlan traumák egyértelműen növelik ennek kockázatát. Tehát nem feltétlen ez okozza a rákot, azonban az esélyét komoly mértékben növeli. Így amennyiben ilyen jellegű viselkedést tapasztalsz kedvencednél, akkor mihamarabb fordulj állatorvoshoz.

macska betegségei rák rák kialakulása rákos macska rákos megbetegedés stressz stresszcsökkentés stresszes macska trauma traumatizált macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!