hirdetés

9 téli veszély, ami cicádat fenyegeti: nem csak a kijárós macskákat érheti baj!

Ferenczi Deborah

2022. december 1 - Képek: Getty Images Hungary

Minden évszaknak megvannak a maga specifikus, kifejezetten arra az évszakra vonatkozó jellegzetes veszélyei az állatokra nézve. Azonban ezek jelentősen változnak ahhoz képest, hogy kinti vagy éppen benti macska-e kedvenced. Így mindkét helyzetre vonatkozóan összegyűjtöttük azokat a különösen lényeges dolgokat, melyekre érdemes ügyelni, mikor beköszönt a tél.

hirdetés

A tél kezdetével nem csak a különösen hideg időjárás miatt kell aggódni a cicagazdiknak. A kijárós macskák esetében a sózott utak is különösen nagy veszélyt jelentenek azokra az állatokra, akik alkalomadtán elkóborolnak az otthonuktól. Így fontos, hogy még az eredetileg kertben élő cicák esetében is gondoljuk át, hogy nem lenne-e számukra biztonságosabb a ház melegében.

Milyen veszélyeknek vannak kitéve a kinti macskák?

Mint már az előbbiekben is említettük, a szabadban tartózkodó macskákat jelentősen több veszély fenyegeti, mint azokat a társaikat, akiket véd az otthon melege. A kertben élő, vagy éppen szabadon kószáló állatok számos környezeti és fizikai veszélynek vannak kitéve. Ezeknek mennyisége pedig csak növekedik a hideg beköszöntével. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a veszélyeket, melyek a leginkább fenyegetik a kint élő macskát:

  • Hipotermia: A fagyás esélye meglehetősen magas a hideg hónapokban, így elengedhetetlenül fontos, hogy biztosíts macskád számára meleg kuckót, hogy ha fázik, be tudjon menni a melegbe. Ez különösen igaz akkor, ha fagypont alá csökken a hőmérséklet.
  • Dehidratáció: Amennyiben a hőmérséklet eléri a fagypontot, akkor a kint levő víz is megfagy, így a cicának nem lesz ivóvize, és dehidratáció fenyegetheti. Ennek indokán, ha fagypont alá kerül a hőmérséklet, mindenképpen hozd be a cicád, hiszen elképzelhető, hogy még vize se lesz.
  • Alvás közbeni kihűlés – fűtött matrac: Amennyiben a cicád kinti helyiségben (garázs, kazánház) alszik, akkor érdemes lehet egy fűtött matrac használata, ugyanis ez segít megtartani az állat testhőmérsékletét, és melegíti is őt.
  • Jelentős fogyás – ételadag növelése: fontos tudni, hogy bár benti macskák esetében nem feltétlen ajánlják a szakemberek az ételadag növelését, ezt fontos megtenni kinti állat esetében, ugyanis sokkal több kalóriát éget el egy cica, aki kint él a hidegben.
  • A felsózott út: A felsózott út szintén jelentős veszélyt jelenthet a macskára nézve, ugyanis felsértheti a mancsát a hóolvasztó szer. Ezentúl veszélyt jelenthetnek a hasonló célra kifejlesztett fagyállók is, melyeknek nyalogatása komoly egészségügyi következményekkel járhat.

Benti macskákra leselkedő téli veszélyek

Annak ellenére, hogy viszonylag nagyobb biztonságot élvezhetnek azok a macskák, akik bent tartózkodnak a hideg időben, mégis az ő esetükben is vannak tipikusan olyan veszélyek, melyek télen leselkednek rájuk. Ezek a következőek:

  • A fűtőtest: A fűtőtest önmagában veszélyt jelenthet, hiszen nagyon könnyen megégetheti magát a macska, éppen ezért érdemes azt mindenképpen elbarikádozni, hogy ne tudjon a közelébe férkőzni, ezáltal ne szerezzen magának égési sérülést.
  • Száraz levegő: A fűtés során kialakuló száraz levegő bizony nemcsak neked okoz számos kellemetlenséget, hanem macskádnak is. Így ne lepődj meg, ha ő is fullad a levegőtől, és netalán kiszárad a bőre.
  • Megfázás: Bizony még a benti melegben is megfázhat a cicád, így érdemes ügyelni arra, hogy 15-18 fok alá semmiképpen se menjen a hőmérséklet, ugyanis ez jelentősen árthat a macska egészségének.
  • Az ünnepi finomságok: Végezetül az ünnepi finomságok is számos mérgező ételt tartalmaznak, melyeket el kell rejteni az állat elől, így mindig ügyelj arra, hogy a csokikat, cukrokat jól elzárva tartsd az állattól.

Amennyiben a fentiekre megpróbálsz ügyelni, akkor bizonyosan egy sokkal biztonságosabb évszakká válik a tél cicád számára.

benti macska dehidratáció fűtés veszélye hideg hidegérzékeny a macska hipotermia kijárós macska kiszáradás tél téli veszélyek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink