hirdetés

Így segíthetsz a téli hidegben a kóbor macskáknak: egy kis erőfeszítés is a világot jelentheti

Hangai Lilla

2023. január 18 - Képek: Getty Images Hungary

Az utcai, elvadult, hajléktalan macskák megtanultak gondoskodni magukról még zord körülmények között is, ugyanis a túlélésük függ tőle. Vadásznak, gyűjtögetnek, feltérképeznek, lopóznak, elbújnak, bebújnak. De hiba lenne, ha azt gondolnánk, hogy mi nem segíthetünk rajtuk és nincs szükségük az emberek jóindulatára.

hirdetés

Ha tehetnénk, mi magunk fogadnánk örökbe az összeset, hogy soha egyetlen macskának se kelljen fázva és éhesen csatangolnia a hideg utcákon. Míg erre jelen körülmények között sajnos nincs lehetőség, vigasztal minket, hogy van eszköz a kezünkben, amivel könnyíthetünk a helyzetükön. Ha esetleg valamilyen fura okból kifolyólag egy olyan olvasót köszönthetünk a személyedben, aki bár most sorainkat fürkészed, mégsem szereted a macskákat, vagy egyszerűen csak közömbösek számodra, téged is szeretnénk meggyőzni. Kérlek, olvass tovább!

Miért érdemes rajtuk segíteni

Ezek az elvadult cicák kénytelenek vadászni a megélhetésük fenntartása miatt, így a környékben élő rágcsálópopulációt kordában tudják tartani. Ez pedig azt eredményezi, hogy kevesebb szükség lesz vegyszerekre és mérgekre. Ezen kívül, ami talán egy picit még ennél is fontosabb, hogy példát mutathatsz. Az állatok szeretete és tisztelete gondolkodó emberként az egyik fontos feladatunk. Az ilyen viselkedés pedig nemcsak a gyermekeinknek adhat jó példát, de a körülöttünk élőknek is.

Nincs szükség ebben a helyzetben világmegváltó cselekedetekre, csak néhány apróságra, ami számodra minimális erőfeszítés, a kóbor cicák számára azonban a túlélést jelentheti. Arról nem is beszélve, hogy jót tenni egyszerűen jó érzés. De mutatjuk azonnal, hogy konkrétan mire gondolunk!

Menedék biztosítása

A macskáknak nincs szükségük sok vagy nagy helyre. Elég nekik annyi, hogy fel tudjanak állni és meg tudjanak fordulni. A lényegesebb tényező, hogy ez a kis kuckó biztonságot nyújtson az időjárás elemeivel szemben és a ragadozók támadásai elől. Amikor lehűl az idő, a macskák is szeretnek egymás testmelegére támaszkodni, de előfordulhat, hogy nincs olyan fajtársuk a környéken, akivel mélyebb kapcsolatot tudtak volna kialakítani. Itt jövünk képbe mi!

Házi készítésű menedékház szinte bármiből előállítható: egy erős kartondoboztól (például tv, mikrohullámú sütő csomagolása), műanyag szemeteskuka, gyümölcsök tárolására használt fa láda; tényleg bármit felhasználhatsz, amit otthon nélkülözni tudsz, és úgy érzed, hogy egy macska kényelmesen tanyát verhetne benne. A komfortos kis lakásra mindenképpen készíts ajtót, is, de csak akkorát, hogy a macska ki és be tudjon járni. Hogy ne fújjon be a szél vagy ne essen be az eső, érdemes ezt a kis bejáratot is eltakarni valamivel eltakarni. Például egy vastagabb műanyag fólia jó ötlet lehet.

Ha van egy olyan melléképületed a háznál, ahová be tudod engedni őket, az is egy rendkívül nagyvonalú megoldás. Arra az egyre érdemes azonban ügyelni, hogy legyen bent nekik alomtálca, amit használhatnak. Bízz bennünk, tapasztalatból beszélünk, nem akarsz kakit takarítani a földről!

Van olyan ismerősünk is, aki szeret barkácsolni, így leselejtezett fadarabokból komfortos kis ólat épített, amit bármelyik arra járó cica igénybe tud venni. Nemcsak hasznos segítség, de jól is mutat az udvarban. Arra ügyelj, hogy ne központi helyen állítsd föl!

Ha úgy érzed, hogy kicsit több energiát is bele tudsz fektetni a projektbe, akár le is szigetelheted a menedéket, és kibélelheted szalmával. A szalma a legjobb megoldás, uyganis jól szigetel, taszítja a vizet és melegen is tart. A szövetek megfagyhatnak a hidegben, ami sérülést okozhat, vagy egyszerűen csak a keményre fagyott rongydarab miatt nem akar majd oda behúzódni a macska.

Élelem és víz biztosítása

A téli hideg átvészeléséhez a kint élő macskáknak plusz kalóriákra van szükségük, hogy zsírpárnát növeszthessenek. Alapvetően ritkán ajánljuk csak a száraz tápot, de a hideg időjárásban praktikusabb, ugyanis nem fagy meg. Ha 0 fok felett van a hőmérséklet, inkább a konzervre szavazunk. Természetesen bátran adhatsz nekik olyan otthoni maradékot is, amit meg tudnak emészteni és nem káros számukra. Erről bővebben itt már írtunk.

Az etető- és itatótálakat minél közelebb helyezd el a menedékhelyhez. A macsekok nagy rajongói a rutinnak, így plusz pont, ha lehetőséged van minden nap ugyanabban az időpontban feltálalni nekik az eleséget. Így könnyebb lesz majd velük idővel kapcsolatot is kialakítani (már ha szeretnél) és abban is biztos lehetsz, hogy az eleséget nem a szomszéd blöki falja majd fel.

Gondoskodni valakiről vagy valamiről szuper érzés, és még az is lehet, hogy ha elég türelmes vagy, új barátokra teszel szert a környék macskáinak személyében. Nálunk az évek során több cica is sajáttá vált, mert elkezdtünk róluk gondoskodni a hideg idő beállta alatt. Nem adnánk semmiért az élményt!

éhes a macska fázik a macska hajléktalan macska hideg kóbor macska kóbor macska gondozása télen macska etetése tél téli hideg téli veszélyek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!