hirdetés

8 ok, amiért úgy tűnhet, a cicád folyton éhes: nem biztos, hogy csak a hasát szereti vagy unatkozik

Hangai Lilla

2023. április 26 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák jellemzően többször kis mennyiséget esznek a nap során. Egyes cicáknál azonban úgy tűnhet, hogy soha nem elégedettek azzal, amennyit kapnak, függetlenül attól mennyit és milyen gyakran adsz nekik.

hirdetés

Az említett jelenségnek számos oka lehet, az egyszerű unalomtól kezdve a súlyos egészségügyi problémáig. Ráadásul ha a macska mindig éhes, az elhízás veszélye is fenyegeti, főleg, ha a gazdi kicsit is vajszívű. Emiatt is mindenképpen érdemes a dolog végére járni!

1. Unalom

Egyes macskák egyszerűen azért nyávognak az ételért, vagy esznek többet, mert unatkoznak. Az unalom enyhítése érdekében érdemes gazdagabbá tenni ezeknek a cicáknak a környezetét. Interaktív játékok, ételrejtvények, kilátás az ablakból, kaparófák – ezek mind segíthetnek leküzdeni a kolduló viselkedést.

2. Rossz minőségű táplálék

A rossz minőségű eledelek nem tartalmaznak elegendő értékes kalóriát ahhoz, hogy a nap folyamán fenntartsák a macska aktivitásszintjét vagy szabályozzák az éhségérzetét. Az állatorvossal egyeztetve könnyebben megtalálhatod azt az eledelt, ami a cicád életkorának és mozgásmennyiségének is megfelel. Továbbá bevezethetsz egészséges emberi ételeket is az étrendjébe, ami nemcsak változatosságot, de több hasznos kalóriát is jelent.

3. Az anyagcsere változása

A macskáknak az öregedés folyamatával megváltozik az anyagcseréjük, és testük izomtömeget veszít. Előfordulhat, hogy ilyenkor a cica éhesebbnek érzi magát. A test úgy érezheti, hogy plusz táplálék kell ahhoz, hogy lépést tartson a változásokkal. Az állatorvos segíthet meghatározni, hogy kedvencednek mennyi zsírt, fehérjét, aminosavat és szénhidrátot kell naponta bevennie, hogy csökkentse a több táplálék iránti folyamatos vágyat.

4. Gyógyszer mellékhatása

Bizonyos gyógyszerek, mint például a kortikoszteroidok, fokozzák az éhséget. Amennyiben a cicának valamilyen okból kifolyólag ilyen gyógyszert kell szednie, az állatorvos jelezni fogja feléd a lehetséges mellékhatásokat.

5. Parazitafertőzés

A parazitafertőzések (különösen az orsóférgek és galandférgek) fokozott étvágyat eredményezhetnek a cicáknál. A paraziták a macska által bevitt élelmen élősködnek, így az állatnak sokkal kevesebb jut a kalóriákból, ami megnövekedett éhséget és súlycsökkenést okoz egyszerre.

Ha erre gyanakszol, az állatorvos székletvizsgálatból tudja megmondani, hogy valóban fennáll-e a probléma, majd ha igen, a cica orális gyógyszer vagy injekció formájában féreghajtót fog kapni.

6. Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy ideális esetben annyi hormont termel, hogy fenntartsa vele a normális anyagcserét a szervezetben. A túlműködés esetében sokkal több hormon termelődik, ami által fokozódik az anyagcsere. A megnövekedett anyagcsere súlycsökkenéshez, izomsorvadáshoz és gyakran erősen fokozott étvágyhoz vezet. Ez az állapot a legtöbbször intenzív szomjúságérzettel, gyakori vizeléssel és hányással is jár. Gyógyszerekkel általában eredményesen kezelhető.

7. Cukorbetegség

A cukorbetegség miatt a macska szervezetében nincs elegendő inzulin (I-es típusú cukorbetegség esetén), vagy nem reagál a szervezetében keringő inzulinra (II-es típusú cukorbajnál). Mindkét típusa megakadályozza, hogy a szervezet a glükózt hasznosítható energiává bontsa le, ami túlzott mennyiségű cukrot eredményez a véráramban. Emiatt a macska akkor is éhesnek érzi magát, ha magas a vércukorszintje.

A megnövekedett éhségérzet mellett valószínűleg más klinikai tünetek is megjelennek, mint például a fogyás, a szőrzet fénytelensége, a fokozott szomjúságérzet és a gyakori vizelés, súlyos esetekben pedig hányás, hasmenés és kedvetlenség is jelentkeznek.

8. Gyulladásos bélbetegség

A gyulladásos bélbetegség (IBD) vagy béldaganatok miatt a vékonybél nem veszi fel megfelelően a tápanyagokat a macska által elfogyasztott táplálékból. Ez súlycsökkenéshez, izomsorvadáshoz és gyakran megnövekedett étvágyhoz vezet. Ezeket a tüneteket gyakran a hányás, a hasmenés, valamint nem ehető dolgok fogyasztása, illetve rágcsálása jellemzi.

Ritkán diagnosztizálható a macskák esetében az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI), amely egy olyan állapot, ahol a hasnyálmirigy nem termel megfelelő mennyiségű enzimet a táplálék lebontásához. Ez akadályozza a szervezet azon képességét, hogy felszívja az élelmiszer tápanyagait.

Ilyenkor vidd állatorvoshoz, ha mindig éhes a macska

Intő jel, ha azt veszed észre, hogy a macska tartósan éhes (minimum 5-7 napig), vagy az alábbi tüneteket észleled:

Ebben az esetben mindenképpen ütemezd be az orvosi látogatást!

bélparazita beteg a macska betegség tünetei cukorbetegség éhes a macska eledel fokozott étvágy fokozott szomjúság gyakori vizelés gyulladásos bélbetegség hányás hasmenés ibd macskáknál idős macska letargia macska fogyása mindig éhes a macska pajzsmirigy túlműködés paraziták sokat eszik a macska unatkozik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink