hirdetés

Hirtelen fogyásnak indult cicád? Okok, amik az aggasztó súlyvesztés hátterében állhatnak

Ferenczi Deborah, 2022. november 5 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák súlycsökkenése általában alig észrevehetően indul el, azonban ettől függetlenül nagyon komoly problémákra utalhat. A nagy szőrtől eleinte nehezen észrevehető a változás, és így gyakran csak akkor veszik észre a gazdik a komoly fogyást, mikor már nagyon nagy a probléma. Fontos tudni, hogy a macskák nem szándékos súlyvesztése aggodalomra adhat okot. Általában valamilyen jellegű betegség áll a háttérben, melyet mindenképpen érdemes állatorvos segítségével kivizsgálni.

hirdetés

A macskák nem szándékos súlyvesztésének okai az egyszerű életmódbeli változtatásoktól kezdve a súlyos betegségekig terjednek. Bármilyen észrevehető fogyás indokolja, hogy felkeresd állatorvosodat, ugyanis fontos, hogy ilyen esetekben az orvos kizárja a súlyos egészségügyi problémákat.

Milyen okok állhatnak a fogyás hátterében?

Amennyiben a macskád komoly fogyásnak indult, akkor bizonyosan valami komoly probléma áll a háttérben. Ide tartozhatnak olyan materiális okok, mint például, hogy nem kapott a cica számára elegendő élelmet, vagy hogy bármilyen jellegű életmódbeli változás állt be az állat életében. De például pszichés gondok is okozhatnak fogyást: például a gyász, esetleg a féltékenység, vagy a lakóhely változása is. De az is lehet, hogy egy másik állat eleszi a cica élelmét, aki így nem jut elegendő táplálékhoz.

Betegségek a fogyás hátterében

Ugyanakkor számtalan komoly probléma is felmerülhet, mint például a bélparazita jelenléte, vagy cukorbetegség is. Utóbbinak szembetűnő tünete lehet a meglehetősen sok víz ivása is. A pajzsmirigy-túlműködés is okozhat jelentős fogyást. Emellett a vírusos megbetegedések is kiválthatnak súlycsökkenést, illetve a FIP, vagyis a macskák koronavírusos megbetegedése kiváltképpen okozhat ilyen jellegű tüneteket. Ezentúl a rák és a vesebetegség még szintén állhatnak a háttérben.

Hogyan vehetem időben észre a macska fogyását?

Fontos tudni, hogy minél előbb veszed észre macskád súlyvesztését, annál valószínűbb, hogy még tudnak segíteni rajta. Amikor a fogyás olyan jelentős, hogy szemmel is egyszerűen megállapítható, akkor már sajnos sok esetben késő cselekedni. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd cicád testtömegét. Érdemes lehet havonta, de inkább kéthetente lemérned, és feljegyezned a súlyát, hiszen így könnyen szembetűnik, ha probléma áll fenn. Továbbá érdemes lehet rendszeresen végigtapogatnod a testét. Ez természetesen azért is fontos, mert nemcsak a súlycsökkenést, de a testi elváltozásokat is könnyebben észre tudod venni. Amennyiben bármilyen elváltozást tapasztalsz, akkor mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon