hirdetés

Honnan tudhatod, hogy beteg a macskád? 8 árulkodó jel, amire mindenképp érdemes odafigyelni!

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 20 - Képek: Getty Images Hungary

Fontos, hogy időben felismerd a macska rosszullétének jeleit, ugyanis számos tünet komoly betegségre is utalhat, melyet mihamarabb állatorvosnak kell kezelnie. Sok esetben meglehetősen nehéz megállapítani, hogy rosszul van-e az állat, hiszen mesteri módon képes ezt leplezni. Ezért megmutatjuk azokat a jeleket, amik arra utalhatnak, hogy érdemes állatorvoshoz fordulni.

hirdetés

A macska rosszullétének leggyakoribb tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés, az étvágytalanság, a letargia, és a fokozott szomjúság. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a dolgokat, melyekre mindenképpen érdemes odafigyelni.

A macskák nem szeretik kimutatni a fájdalmukat

Megdöbbentő, de a cicák rendkívül profi módon képesek eltitkolni gazdijuk elől még azt is, ha komoly fájdalmuk van. Azonban mindig vannak apró jelek, melyek arra utalnak, hogy valami nincs rendben az állattal. Éppen ezért már a legkisebb viselkedésbeli változásra is érdemes fokozottan odafigyelni. Tehát, ha a testbeszédén, vagy az általános hangulatán észlelnél változást, akkor elképzelhető, hogy valamilyen jellegű betegség gyötri az állatot. 

Mi az, ami aggodalomra adhat okot?

Annak ellenére, hogy például az esetenkénti hányás nem ad aggodalomra okot, amennyiben többször tapasztalod ezt macskádnál, akkor érdemes lehet állatorvoshoz fordulni. Mutatjuk, mire figyelj még!

Étvágyproblémák

Az esetenkénti étvágytalanság olykor szintén normális lehet a macskáknál, de mégsem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni. Ilyenkor figyelni kell, hogy nem jelentkeznek-e olyan tünetek, esetleg viselkedésbeli változások, melyek arra utalnak, hogy valami nincsen rendben. Ugyanis az evés akár néhány napig tartó hiánya súlyos problémához vezethet. Ezzel szemben a megnövekedett étvágy is aggodalomra adhat okot, különösen, ha hirtelen jelentkezik egy idősebb macskánál. Általában a pajzsmirigy-túlműködés lehet a magyarázat, de az állatorvosnak minden esetben vizsgálatot kell végeznie, hogy megbizonyosodjon róla, mi áll a háttérben. Kiváltképpen, ha jelentősebb súlyváltozás észlelhető az állatnál.

Hasmenés

A hasmenés utalhat étkezési zavarokra, bélparazitákra és számos egyéb problémára. Kezelés nélkül a hasmenés kiszáradáshoz és további bélgyulladáshoz vezethet. Éppen ezért fordulj állatorvoshoz, és ha lehetőséged van rá, a vizsgálatra vigyél magaddal székletmintát is.

Letargia

A letargia szintén komoly problémákra utalhat. De ez bármifajta jelentősebb viselkedésbeli változásra igaz. Ez általában abból észrevehető, ha többet alszik az állat, mint az addigiakban, vagy például, ha nagyon alacsony az energiaszintje.

Fokozott szomjúság

A fokozott szomjúság szintén sok mindenre utalhat macskák esetében. Azonban a leggyakrabban azt jelenti, hogy olyan probléma áll fenn, mint a vesebetegség vagy a cukorbetegség, mely mihamarabbi kezelésre szorul.

Változások vizelésnél

A vizeletürítés változásait mindig fontos kezelni. Gyakran húgyúti problémát vagy veseproblémát jeleznek. Ha változást észlelsz a vizelet gyakoriságában vagy mennyiségében, illetve nem megfelelő vizeletürítést vagy vért észlelsz, akkor kérj időpontot állatorvoshoz. Sürgősen kezelendő esetre utalhat, ha a macska erőlködik, hogy vizeljen, és semmi sem jön ki. Ez vészhelyzet lehet, különösen a kandúrok esetében.

Légzésben jelentkező változások

Soha nem szabad figyelmen kívül hagyni a légzésben bekövetkező változásokat, mint például a zihálás, szapora légzés, légszomj és reszelős légzés. Ha a macska nem lélegzik rendesen, a legjobb, ha egy sürgősségi klinikára mész azonnal.

Váladékok

A szemből vagy orrból származó váladék egy lehetséges felső légúti fertőzést jelezhet. Ettől a macska rosszul érzi magát, és abbahagyja az evést, ami szintén súlyos problémákhoz vezethet. Továbbá fertőző lehet más cicákra is. Azonban gyógyszeres kezelés segítségével orvosolható a folyamat. A fül váladékozása azt jelentheti, hogy macskádnak fülgyulladása van.

Bőrirritáció

A bőrirritáció vagy a szőrhullás általában allergia, külső paraziták vagy más bőrbetegség jelei lehetnek. Ez a macskának valószínűleg nemcsak fájdalmas, de viszkető érzést is okozhat.

Fontos tudni, hogy abban az esetben, ha a cica nem érzi jól magát, akkor akaratlanul is erre bizonyos jeleket fog adni. Lehetséges, hogy zavartan vagy éppen borzasztó letargikusan fog viselkedni. De ezentúl jellemző lehet az is, hogy ha stresszes, akkor túlzottan elkezdi magát ápolni, vagy esetleg a szokottnál többet dorombol. Nem lehet elégé kihangsúlyozni, hogy minden egyes viselkedésbeli változás indokolttá teheti azt, hogy állatorvoshoz fordulj.

beteg a macska betegség betegség tünetei egészség macska betegségei macska betegségek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink