hirdetés

Gyulladásos bélbetegség (IBD) macskáknál: ha sokat korog a pocakja, valószínűleg gond van

Hangai Lilla, 2023. január 3 - Képek: Getty Images Hungary

A gyulladásos bélbetegség (IBD) valójában a gasztrointesztinális (GI) betegségek egy csoportja, amelynek okai egyelőre nem ismertek. A gyomor, a vékonybél és/vagy a vastagbél gyulladását eredményezi; diagnosztizálása és kezelése egyaránt bonyolult lehet, de vigasztaló a tudat, hogy a megfelelő kezelés mellett a cicák életminősége nagyban javítható és hosszú ideig élhetnek.

hirdetés

Mutatjuk máris, hogy mit kell tudnod a tünetekről és a kezelésről.

Lehetséges okok és tünetek

Bár az okok még a mai napig sem teljesen tisztázottak, ha a következők közül valamelyiket, vagy ezek együttesét tapasztalod kedvenceden, akkor gond lehet: baktériumokkal szembeni túlérzékenység, ételallergia (húsfehérjék, élelmiszer-adalékanyagok, mesterséges színezékek, tartósítószerek, tejfehérjék, glutén), genetikai tényezők.

A gyulladásos bélbetegség tünetei macskáknál általában krónikusak, és idővel (naponta, hetente vagy havonta) fokozott gyakorisággal fordulnak elő. Íme néhány jellemző tünet:

  • Hasmenés
  • Fogyás
  • Fáradékonyság
  • Krónikus időszakos hányás
  • Gáz (puffadás)
  • Hasi fájdalom
  • Korgó, morgó hangokat kiadó pocak
  • Élénkvörös vér a székletben
  • Összeállt, fénytelen szőrzet

Diagnózis

A fentebb felsorolt tünetek egyesével való megjelenése azt jelezheti, hogy valami nincs rendben a cicával, de ha egyszerre többet is tapasztalsz, mindenképpen kérj egy időpontot az állatorvoshoz. Egy rendkívül kellemetlen és fájdalmas betegségről van szó, ami rövid és hosszú távon is nagymértékben rontja az életszínvonalat.

Az állatorvos részletes anamnézist vesz fel, vagyis és kérdéseket tesz fel a tünetek időtartamával és gyakoriságával kapcsolatban, majd teljes fizikális vizsgálatot végez el, ami a következőkből áll: teljes vérkép, biokémiai profil, vizeletvizsgálat, székletelemzés.

Ezek a tesztek ugyan nem diagnosztizálják véglegesen az IBD-t, de segítenek kizárni más betegségeket, ahol a tünetek megegyezhetnek az IBD-vel. A rutin laboratóriumi vizsgálatoknak az eredményei gyakran normálisak. Egyes betegeknél vérszegénység és abnormálisan magas fehérvérsejtszám fordulhat elő. Az IBD-ben szenvedő macskáknál a fehérjék és a májenzimek rendellenes szintje is megjelenhet. Ezek után az állatorvos olyan vizsgálatokat végezhet a macska vékonybelének működésének ellenőrzésére, mint például a hasi ultrahang vagy a gyomorbiopszia.

Kezelés és prognózis

A legtöbb esetben az IBD nem gyógyítható meg, de sikeresen kezelhető. Azonban azt érdemes szem előtt tartani, hogy még a teljes gyógyulás után is gyakoriak a visszaesések. A kezelésnek három fő célja van, hogy stabilizálja a cica súlyát, hogy enyhítse a tüneteket és hogy csökkentse az immunrendszer válaszreakcióját. A diétás étrend, az immunszuppresszív gyógyszerek (szteroid) és az antibiotikumok kulcsfontosságúak a gyógymódot tekintve.

Az új eledel, amely hipoallergén vagy másfajta fehérje képezi az alapját, 2-4 héten belül fejti ki a hatását. Ez idő alatt kiderül, hogy reagál-e rá a cica szervezete. Gyakori, hogy többféle étrend is kipróbálásra kerül, mielőtt megtaláljátok az igazit. Tilos ebben az időszakban csemegéket, más eledelt és még biztonságos emberi ételt is adni a cicának. Hasznos tipp, ha naplót vezetsz a tünetek megjelenéséről és időtartamáról, mikor elkezditek az új étrendet.

Egyes esetekben a diéta megváltoztatása önmagában nem elegendő, gyógyszerekre is szükség van. A kezeléshez a leggyakrabban szteroidokat és antibiotikumokat alkalmaznak. Számos esetben több gyógyszer kombinációja lesz hatásos. Bár az adagolást igyekeznek mindig úgy beállítani, hogy a lehető legkisebb dózist kelljen a cicának adni, előfordulhat, hogy élethosszig tartó gyógyszeres kezelésre lesz szüksége.

Az IBD ellenére a legtöbb esetben valószínűleg hosszú és boldog életet élhet majd a cicád. Minél hamarabb megállapítják a diagnózist és elkezdik a kezelést, annál nagyobb az esélye a gyógyulásra. A folyamat azonban rengeteg türelmet igényel majd és persze szigorúan be kell tartanod az orvos utasításait is!

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon