Sokat nyávog a macskád? Egészségügyi probléma is állhat a háttérben

Ferenczi Deborah, 2022. augusztus 16 - Képek: Getty Images Hungary

Általában önmagában a nyávogás nem ad feltétlen okot az aggodalomra, hiszen a macskák így kommunikálnak velünk. Azonban abban az esetben, ha folyamatosan nyávog cicád, akkor felmerülhet, hogy valamilyen probléma áll a háttérben. Az olyan változások, mint például a hangszín változása, intő jel lehet arra, hogy valami nincsen rendben kedvenceddel.

A macskák nyávogást használnak az emberekkel folytatott kommunikációhoz. Ha cicád már kezdetektől fogva sokat nyávogott, akkor nem kell aggódnod, ugyanis valószínűleg neki ilyen a természete. Azonban abban az esetben, ha az állat nyávogásának gyakorisága feltűnően megváltozik, az gyakran annak a jele lehet, hogy valami nincsen rendben. Ilyenkor, főleg ha más tünetek is kísérik, érdemes lehet állatorvoshoz fordulnod.

A túlzott nyávogás okai

Dr. Courtney Marsh, a BCCB Pet Clinic alapítójának véleménye szerint a nyávogásban bekövetkezendő változások számos egészségügyi állapothoz köthetőek. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a betegségeket, melyek a leggyakrabban váltják ki ezt a reakciót.

 • pajzsmirigy-túlműködés
 • magas vérnyomás
 • gégebetegség
 • húgyúti elzáródás – ebben az esetben a fájdalomnak tudható be a folyamatos nyávogás.

Mentális okai is lehetnek

A fokozott nyávogás a neurológiai funkcióval kapcsolatos szorongás jele is lehet, és az alábbi mentális betegségek idézhetik elő.

 • szenilitás
 • agyi rendellenességek, különösen idősebb macskáknál
 • kognitív zavarok
 • stressz
 • zavartság
 • demencia

Lényegében minden olyan egészségügyi állapot, amely fizikai vagy mentális fájdalmat vagy zavarodottságot okoz az előidézheti azt, hogy a cicád egyre többet fog nyávogni.

Miből lehet arra következtetni, hogy a nyávogás bajra utal?

Az egészséges macskák sok okból kifolyólag nyávognak. Például így kérnek enni, vagy ezúton akarják felhívni magukra a figyelmet, esetleg simogatást követelnek. Azonban nyilvánvaló különbség van a cica szokásos nyávogása, és a bajba jutott kedvenc nyávogása között. Problémát jelezhet a mély torokhangon való nyögés vagy üvöltés. Ugyanis ezt a hangot a macskák akkor adják ki, ha végső stádiumú vesebetegségben, vérrögben, vagy megváltozott mentális állapotban szenvednek. Ezentúl traumás sérülést is jelezhet. Ilyenkor nagyon mély fájdalma van a cicának.

Mikor kell aggódni a nyávogás miatt?

Nehéz pontosan meghatározni azt, hogy milyen hang jelez egyértelműen bajt. Elsősorban arra érdemes figyelni, hogy milyen változások történtek. Tehát, ha eddig folyamatosan nyávogott, de most ez nem jellemző, akkor egyértelműen valami változás történt. Továbbá, ha megváltozott a hangszíne, tehát jelentősen mélyebb vagy magasabb lett, az szintén aggodalomra adhat okot, és érdemes lehet állatorvoshoz fordulni. Azt is vedd figyelembe, hogy ezeknek a hangoknak van-e valami előzménye. Például, ha mindig akkor ad ki furcsa hangot, mikor felugrik valahova, akkor valószínűleg fájdalmat okoz neki ez a tevékenység, és valamilyen sérülése van.

Figyelj az egyéb jelekre

Ha a nyávogásban bekövetkező változásokat orvosi probléma okozza, akkor valószínűleg más tüneteket is észlelni fogsz. A gyakori jelek, amelyekre érdemes odafigyelni a következők:

 • aktivitási szint változása
 • étvágy megváltozása
 • a járás vagy az arckifejezés megváltozása
 • fülek vagy a farok helyzetének megváltozása

Továbbá, ha az eddig aktív macskád hirtelen lehangolt lett, és alig mozog, esetleg egész nap alszik, mindemellett alig eszik, esetleg még a székletével is probléma van, akkor mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis komoly betegség állhat a háttérben.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon