hirdetés

A 8 év feletti cicák különösen veszélyeztetettek: a pajzsmirigy-túlműködés tünetei és kezelése

Hangai Lilla

2022. szeptember 26 - Képek: Getty Images Hungary

A pajzsmirigy túlműködése akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy túlzott mennyiségben termeli a hormonokat. Sajnos ez a betegség a 8 évesnél idősebb macskák leggyakoribb endokrin betegsége, amit az esetek 99%-ában jóindulatú daganat okoz.

hirdetés

A pillangó alakú pajzsmirigy a nyakban található, mindkét oldalán egy-egy lebennyel. Fontos szerepet játszik a szervezet „motorjának”, vagyis az anyagcsere sebességének szabályozásában. Amikor a pajzsmirigy túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormont termel, a macska „motorja” abnormálisan nagy sebességgel működik. Ez a magas anyagcsere-sebesség negatívan érinti a cica szinte minden szervét.

Ezek lehetnek a tünetek

A macskáknál a pajzsmirigy-túlműködés leggyakoribb jele a súlycsökkenés, még a megnövekedett étvágy ellenére is. Gyakori tünetek közé soroljuk még a hányást, a hasmenést, a hiperaktivitást, a szokásosnál gyakoribb ivást és vizelést, valamint az ápolatlan szőrzetet is. Mivel a betegség fokozatosan fejlődik ki, a tüneteket a kezdeti stádiumban nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni.

A hyperthyreosis gyakran magas vérnyomáshoz (hipertóniához) és szívbetegséghez vezet. A magas vérnyomás oka a szív megnövekedett pumpáló nyomása. Egyes macskáknál a vérnyomás annyira megemelkedik, hogy a retina leválik a szem hátsó faláról, ami hirtelen bekövetkezett vaksághoz vezet.

A szívbetegség azért alakul ki, mert a szívnek gyorsabban és erőteljesebben kell pumpálnia, hogy kielégítse a szervezet megnövekedett anyagcsere-szükségleteit. Ennek a megnövekedett terhelésnek a kompenzálására a szív izmai megvastagodnak, ami a szerv megnagyobbodását, és végül halált okoz. A kezeletlen hyperthyreosis majdnem 100%-ban halálos.

Hogyan kezelhető?

Az ebben a betegségben szenvedő cicák kezelésének egyik módja a gyógyszeres kúra. A gyógyszert egész életén át szednie kell, de nagyon szép eredményeket lehet vele elérni, és teljes életet élhet kedvenced. Esetenként előfordulhatnak mellékhatások, ezért rendszeres vérvizsgálat szükséges.

A műtét is lehet opció, ám előtte az állatorvosnak meg kell tudnia állapítani, hogy csak az egyik vagy mindkét lebenyen található-e daganat. Ha csak az egyiken, akkor az állat a műtétet követően nem igényel további kezelést. Ha mind a két lebeny érintett, a műtét után a hormon nem fog termelődni, és hiányállapot lép fel. Ennek kompenzálására a cica élethosszig tartó hormonpótlást igényel majd.

Sugárkezeléssel el lehet távolítani minden daganatszövetet, ám ehhez körülbelül 2 hetes kórházi kezelésre van szükség, mely időtartam alatt a macska nem érintkezhet a családtagokkal.

Már hazánkban is elérhető néhány éve a csökkentett jódtartalmú diétás jódtáp, melynek segítségével a daganatos pajzsmirigy nem lesz képes a továbbiakban túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormont előállítani. Így a macsek tünetmentes lehet.

Arról, hogy melyik módszer lehet működőképes, minden esetben az állatorvos dönt!

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

Jelenleg nem ismert egyetlen metódus sem a hyperthyreosis megelőzésére, de a korai diagnózis csökkenti a másodlagos problémákat és javítja a prognózist. Minden középkorú, tehát 6 évnél idősebb macskát fél évente teljes fizikális vizsgálatnak kell alávetni az állatorvos által.

daganatos betegség daganatos megbetegedés egészség fogy a macska hányás hasmenés hormon hormonális betegség hyperthyreosis jódtartalmú táp magas vérnyomás megvakult a macska nem ápolja magát a macska pajzsmirigy pajzsmirigy túlműködés sokat eszik a macska sokat pisil a macska speciális eledel túl sovány a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!