hirdetés

Segítség, hány a cicám! Ebben az esetben kell azonnal állatorvoshoz fordulnod

Ferenczi Deborah

2023. február 28 - Képek: Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy a macskák esetében is az egyik leggyakoribb rosszullét-típus a hányás, mégis sokszor igen nehéz beazonosítani kiváltó okát, hiszen számos mögöttes betegség okozhatja. Ezzel ellentétben azonban olyan is előfordulhat, hogy szimplán csak elrontotta a gyomrát a cica vagy valamilyen okból kifolyólag nem érzi jól magát. Az okok az egészen jelentéktelentől a súlyosig bárhol elhelyezkedhetnek a skálán.

hirdetés

Ahhoz, hogy könnyebben be tudd azonosítani a hányás okát, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, illetve azokat a betegségeket, melyek ennek a hátterében állhatnak.

Milyen tünetek kísérhetik a hányást?

Fontos megérteni, hogy önmagában a hányás nem betegség, hanem sokkal inkább egy tünet, ami egy állapotot kísér. Általában pedig ez kéz a kézben jár bizonyos más tünetegyüttesekkel, melyeket az alábbiakban ismertetünk.

Mitől hányhat a macska?

Alapvetően ezt rendkívül nehéz beazonosítani, ugyanis számos betegségnek a velejárója lehet a hányás. Fontos megérteni, hogy ez egy reflex és akkor hánynak az állatok, hogyha ingerük van erre. Azonban ez nem feltétlen egészségügyi problémát takar, elképzelhető, hogy az emésztőrendszer így akar megtisztulni. Például ilyen indok lehet a szőrcsomók miatti hányás is, ami kifejezetten arra szolgál, hogy a cicák megtisztítsák a gyomrukat. Emellett romlott étel fogyasztása is okozhat ilyen jellegű problémát.

Azonban a következő betegségek – a teljesség igénye nélkül – mind járhatnak hányással:

  • vírusok
  • parazitás fertőzések
  • baktériumos fertőzések
  • gyomor- és bélrendszeri betegségek
  • vesebetegség
  • májbetegség
  • cukorbetegség
  • mérgezés

Amennyiben a fentebb említett tünetek kísérik a macska hányását, akkor erős a gyanú arra, hogy bizony a cica valamely mögöttes betegség miatt hány. Ebben az esetben pedig feltétlen fordulj állatorvoshoz.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Abban az esetben, ha az állaton a fent említett tünetek figyelhetőek meg, továbbá akkor, ha egymás után többször hány. Ezentúl, ha a hányás véres, azonnal állatorvoshoz kell menni, ugyanis az már nagyon komoly problémára utal. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy az orvosnak mindent egészen részletesen és pontosan mondj el, hiszen így fog tudni megfelelő diagnózist felállítani. Illetve, ha dehidratált állapotba került a cica, azonnal infúzióra lesz szüksége. Ezek után pedig általában egy teljeskörű kivizsgálásra kerül sor, ami folytán megállapítják, hogy mi lehet a kiváltó ok.

Miként lehet kezelni a hányást?

Az állatorvos általában gyomorvédő tablettákat, esetleg hányás elleni gyógyszereket ír fel, valamint mindenképp kezeli a kiváltó okot. Azonban te is elősegítheted a gyógyulást úgy, hogy diétás étrendet biztosítasz az állat számára, tehát figyelsz arra, hogy minél könnyebben emészthető ételeket adj neki. Továbbá szintén ajánlott a folyadékbevitelre is odafigyelni, ugyanis hányás esetén, főleg ha vírusos fertőzés, nagyon könnyedén kiszáradhat kedvenced. Rendkívül fontos, hogy magadtól semmiképp se adj az állatnak gyógyszert, kizárólag olyat kapjon, amit az állatorvos hagy jóvá!

beteg a macska betegség tünetei hány a macska hányás hányinger macska hányása
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink