hirdetés

Ezért iszik sokat a macska: érdemes rá odafigyelni, ugyanis komoly betegségek előjele lehet

Hangai Lilla

2023. április 7 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák háziasításuk előtti élőhelyüknek és létformájuknak köszönhetően nagyon keveset isznak, így a gazdiknak általában azonnal feltűnik, ha többször látogatják meg a vizesedényt, mint általában.

hirdetés

Fogunk beszélni arról, hogy milyen egészségügyi problémák állhatnak amögött, ha sokat iszik a macska, hogyan mérheted, mennyi az annyi, és arról is szó lesz, hogy mi a normális folyadékbevitel egy átlagos macska számára. Vágjunk is bele!

Mennyi vizet kell innia egy macskáknak naponta?

A macskák általában körülbelül 1,1 dl vizet isznak 2,3 kilogrammonként. A nagyobb egyedek és az átlagostól aktívabbak ihatnak ennél többet is. De lehet olyan cica is, aki mindig is kevesebbet ivott. Akkor lehet probléma, ha az eddigi mennyiség változik.

A szomjúságérzetet leginkább befolyásoló tényező az étrend megváltozása, különösen akkor, ha szárazeledelről nedves tápra cseréled, vagy fordítva. A szárazeledelt fogyasztó macskák többet isznak, hogy pótolják a táplálékban lévő vízhiányt. A konzervek azonban több nedvességet tartalmaznak, így a macskák általában kevesebbet isznak, ha ezekkel táplálod őket.

Több vizet ihatnak akkor is, ha kint meleg van, ennek azonban azonnal vissza kell térnie a normál értékre, miután lehűlés tapasztalható. Ha száraz meleg van, érdemes lehet a lakásban párásítót használni.

Így mérheted, hogy mennyit iszik

Nehéz lehet meghatározni, hogy cicád valójában mennyi vizet iszik, különösen akkor, ha egynél több vízforrás áll rendelkezésre, vagy ha több háziállat is van a háztartásban. A legegyszerűbb módja egyetlen vizestál és egy mérőpohár használata. Reggel a tiszta tálba öntsd a kimért folyadékmennyiséget, majd másnap reggel mérd meg, hogy mennyi maradt.

Beszerezhetsz egy olyan vizestálat is, aminek az oldalán fel vannak tüntetve a mértékek, vagy használhatsz cicák számára készült szökőkutat is, amellyel szintén mérhető az elfogyasztott víz mennyisége. A legtöbb macska átlagosan 5-6 alkalommal keresi fel naponta a vízforrást. Ha valamilyen formában, például egy pet kamera segítségével ezt tudod ellenőrizni, az is nagy segítség lehet.

Jó indikátor lehet még az alom állapota is. Ami bemegy, annak ki is kell jönnie, így ha nedvesebb az alom az átlagosnál, az is magasabb folyadékbevitelt jelez.

Ezek okozhatják a túlzott folyadékfogyasztást

Veseprobléma

A leggyakoribb ok, amiért az idősebb macskák elkezdenek túl sokat inni és vizelni, az az, hogy a veséjük már nem a régi. Ez a szerv felelős a vér szűréséért és a vizelet előállításáért. Ha ez a folyamat nem megfelelően zajlik le, a véráramban lévő víz egy része nem szűrődik ki megfelelően, így több folyadék válik vizeletté. Ez később kiszáradást okoz.

Ha azt veszed észre, hogy cicád a megnövekedett folyadékfogyasztása mellett a viselkedésében is mutatkozik változás, foglalj egy időpontot az állatorvoshoz!

Pajzsmirigy-túlműködés és májbetegség

Ezek a megbetegedések gyakoribbak a középkorú vagy idősebb macskáknál. A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő cicák általában állandóan éhesnek is tűnnek, miközben fogynak, míg a májbetegségben szenvedő macskáknak a legtöbb esetben jelentősen csökken az étvágyuk.

Cukorbetegség

A cukorbetegség is egy rendkívül gyakori oka annak, ha a cica többet iszik és pisil. Cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint a vércukorszint szabályozásához; míg a vércukorszint emelkedik, a macska egyre szomjasabb lesz.

Ez leggyakrabban túlsúlyos, fiatal és középkorú macskáknál figyelhető meg, akik elsősorban szárazeledelt esznek. A cukorbeteg macskát a lehető legkorábban diagnosztizálni kell; a terápia késleltetése súlyos és potenciálisan életveszélyes következményekhez vezethet.

Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés (UTI) leggyakrabban fiatalabb és középkorú macskáknál jelentkezik. Az érintett egyedek gyakran kis mennyiséget vizelnek az emelkedett folyadékfogyasztás ellenére is.
A húgyúti fertőzésben szenvedő macskák nyugtalanok és fáradékonyak lehetnek. Ha a cica feltűnően sok időt tölt az alomtálcában, az is intő jel lehet.

Gyógyszer mellékhatása

Egyes gyógyszerek, például a szteroidok és a vízhajtók miatt szintén többet ihatnak a cicák. Ezeknek a vízbeviteli változásoknak el kell múlniuk, ha megszűnik a gyógyszeres kezelés.

betegség betegség tünetei cukorbetegség húgyúti fertőzés iszik a macska májbetegség sokat iszik a macska vesebetegség veseelégtelenség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink