Ezért ne öltöztesd be cicádat a karácsony tiszteletére: az ünnepi időszak így is stresszes számára

Hangai Lilla, 2022. december 24 - Képek: Getty Images Hungary

Ha belegondolsz, a karácsonyi időszak amellett, hogy a szeretet ünnepe és a legtöbben remegve várjuk a közeledtét, sok szempontból stresszes is. Hogy biztosan ne égjen oda semmi, makulátlan legyen a lakás és a vendégek se vesszenek össze a már kissé alkoholgőzös, vacsi utáni beszélgetés közben. Ugyan kedvenced valószínűleg nem a sültek és a halászlé minősége miatt aggódik, számára is ugyanolyan stresszes lehet az ünnepi időszak; főleg akkor, ha egyébként is félénkebb, idegesebb típus.

Ugyan elismerjük, iszonyúan csábító beöltöztetni egy egyébként is rendkívül édes és kedves lényt egy ilyen emelkedett időszakban, nagyon szépen kérünk, ne tedd! És ne csak most ne, soha! Ennél jobbat érdemelnek 12 ezer éves együttélés után.

Könnyebben kizökkenhetők a nyugodt állapotukból, mint a kutyák

Kedvenceink természetének köszönhető, hogy könnyen elbizonytalanodnak, ha az általában csendes környezet helyett sok ismeretlen ember veszi körül őket. A kutatások szerint a kutyáknál is sokkal egyszerűebben válnak frusztrálttá. A sok szokatlan illat és zajoktól megzavart ház felzaklathatja őket. Egyes érzékenyebb cicák a stressz hatására akár még a tájékozódási képességüket is elveszthetik, főleg, ha a vendégek miatt szükség van a lakás átrendezésére. Ráadásul a nagytakarítás és a készülődés miatt ezek a furcsaságok viszonylag elég korán megkezdődnek decemberben.

Kedvenceink a túlélés érdekében tökélyre fejlesztették annak a képességét, hogy elrejtsék, ha valamilyen problémájuk akad. Legyen szó mentális vagy fizikális betegségről. Így ha látszólag minden rendben, akkor sem lehetsz biztos abban, hogy egy ilyen felfokozott időszakban tényleg minden rendben. Ám ha kedvenced a túlzott önápolásba menekül, többet tartózkodik a bútorok alatt, mint a családdal, vagy a szőnyegre pisil, biztos lehetsz abban, hogy megszenvedi a kialakult helyzetet.

Fontos megjegyezni, hogy ha ilyesmit tapasztalsz, egy látogatás nem árthat az állatorvosnál, hogy biztosan kiszűrjétek a betegségek jelenlétét.

Nemcsak nevetséges, de veszélyes is

Szerintünk egy állat akkor a legszebb, ha hagyjuk, hogy úgy nézzen ki, ahogy megalkották őket, csupasz valójukban. Még ha nem is osztod ezen nézetünket, akkor is érdemes ezeknek a jelmezeknek és kis öltözékeknek a veszélyességi faktorán elgondolkodnod.

Az amúgy is stresszes cicának semmi szüksége arra, hogy túlmelegedjen a jelmezében vagy folyton beleakadjon vele mindenbe, akadályozza az alomtálca használatában és a mosakodásban. Ezek az általában poliészterből készült ruhácskák gyúlékonyak is, ami egy gyertyákban, kandallókban, kályhákban és csillagszórókban gazdag ünnepen különösen nagy rizikófaktor.

Ha mégsem tudsz ellenállni, és mindenképpen szeretnéd kedvencedet egy ilyen jelmezben vagy ruhácskában látni, azt javasoljuk, hogy egy fotó erejéig hagyd csak rajta. Azonban ha már az öltöztetéssel is nehézségeid akadnak, kérünk, ezt se erőltesd! Hagyd, hogy kedvencednek is legyen egy boldog, nyugodt ünnepe; olyan, amilyenre te is vágysz!

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon