hirdetés

Neked is félős a cicád? 7 jel, ami arra utal, hogy a macskád retteg

Ferenczi Deborah

2022. október 5 - Képek: Getty Images Hungary

Fontos tudni, hogy sok macska szenvedhet szeparációs szorongásból adódó félelemtől. Ennek a felismerése viszonylag egyszerű, hiszen nagyon sok rendkívül egyértelmű jel utal arra, ha a cica esetleg nem érzi jól magát, vagy kifejezetten retteg bizonyos dologtól. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a jeleket, melyek arra utalhatnak, hogy kedvencednek komoly félelmei vannak.

hirdetés

A félénk viselkedést leggyakrabban a korai életszakaszban keltett negatív asszociációk okozzák. Ha egy macska nem érintkezik gyakran emberekkel vagy bántalmazást, esetleg traumát él át a korai szakaszokban, akkor később lehet, hogy nehezen bízik meg másokban és félőssé válik. De bizony olyan is előfordulhat, hogy semmiféle trauma nem szükséges ahhoz, hogy a macska rettegjen még az árnyékától is. Elképzelhető, hogy szimplán genetikailag hajlamos arra, hogy féljen. Ezeknek a cicáknak sok időbe telik, amíg megnyugodnak, és megtanulnak megbízni az új környezetben és emberekben.

Mi adhat okot arra, hogy a macska féljen?

Valójában számos dolog táplálhatja a macskákban a félelmet. Az ilyesfajta indítékokat érdemes több csoportra osztani, hiszen teljesen máshogyan kell kezelni azt az állatot, aki a vihartól vagy az erős zajoktól fél, mint azt, akinek ezek a félelmei szeparációs szorongásból adódnak. Az alábbiakban ezeket vizsgáljuk meg.

Új a háznál

Az első és legkézenfekvőbb ok az, ha a cica még új a családnál. A kezdetekben még teljesen természetes, hogy kicsit ódzkodik az állat, esetleg félelmei vannak. Ennek azonban idővel enyhülnie kell annak érdekében, hogy normális viszonyt alakítson ki gazdájával. Azonban ez hosszabb folyamat lehet, ha például az állat soha nem élt emberekkel, esetleg kóbor cica volt. Ilyenkor sokkal nagyobb türelem szükséges hozzá.

Rosszul szocializált cica

Szintén előfordul, hogy valamilyen múltbéli trauma folytán retteg más állatoktól. Ilyenkor érdemes figyelembe venni azt, hogy nem-e a szocializáció hiánya áll a háttérben. Érdemes lehet tudatosan összeereszteni más cicákkal annak érdekében, hogy mérséklődjön a helyzet. Sőt, olyan eset is előfordulhat, hogy nemcsak állatoktól, hanem gyermekektől is fél. Ilyenkor különösen fontos az, hogy megfelelően szoktasd össze őket, hiszen az együttéléshez elengedhetetlen a jó kapcsolat.

Betegség

Sok esetben betegség állhat a félelem hátterében. Ilyenkor extrán sebezhetőnek érzik magukat az állatok, ami okozhatja azt, hogy barátságtalanok lesznek. Amennyiben ez az eddigiekben nem volt így, és az utóbbiakban változott meg kedvenced viselkedése, akkor mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis akár komoly betegség is állhat a háttérben.

Bántalmazást szenvedett el

A félelemre az egyik leggyakrabban indokot adó dolog az, ha a cica korábban bántalmazás áldozata volt. Ebben az esetben teljesen jogosan félhet az emberektől és az állatoktól egyaránt. Amennyiben ez áll a probléma mögött, mindenképpen fordulj szakemberhez.

Valamitől fóbiája van

A félelem hátterében gyakran konkrét dolgok állnak. Például a vihartól, a tűzijátéktól, esetleg erős zajoktól vagy konkrét dolgoktól is retteghet az állat. Ezt egészen másképpen szükséges kezelni, mint az előzőeket. Ilyenkor sokkal hatékonyabb az a módszer, ha eltereled az állat figyelmét a félelmet kiváltó dologról.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy az állat fél?

Ha a cica retteg valamitől, annak egyértelmű jelei vannak. Az alábbi tünetek mind erre vonatkoznak.

Amennyiben ezeket a tüneteket gyakran tapasztalod, akkor feltétlen fordulj mihamarabb szakemberhez.

Hogyan lehet megnyugtatni a félős cicát?

Nos, ez nagymértékben függ attól, hogy mi a félelmének az oka. Ugyanis azt a cicát, aki valamilyen külső tényezőtől fél, egészen másképpen kell megnyugtatni, mint azt, akinek mondjuk szeparációs szorongásból táplálkozik a félelme. Az előbbinél inkább érdemes figyelemeltérést alkalmazni, míg a másiknál ajánlatosabb a szakemberhez való fordulás.

élet fájdalom felismerése fél a macska fél a vihartól félelem szeparációs szorongás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!