hirdetés

Ezt a 10 dolgot nagyon utálják a macskák! A túl sok és a túl kevés figyelem is irritálhatja őket

Pócsik Judit

2022. július 10 - Képek: Getty Images Hungary

Az közismert, hogy a macskák általában nem kedvelik a kutyákat, sőt egyes fajták vagy egyedek még fajtársaikat sem, de az ellenszenv-listának ezzel még közel sincs vége.

hirdetés

Van 10 (sőt, még ennél is több) olyan dolog, amelyik még a kutyánál is nagyobb visszatetszést és viszolygást vált ki belőlük. Nem árt tehát az alábbi dolgokra odafigyelni, mert amellett, hogy nemtetszést okoznak, némelyik közülük akár még meg is betegítheti a macskát!

1. Illatok

Általánosságban elmondható, hogy a macskák különösen érzékenyek a szagokra. Van azonban néhány olyan illat, amit nagyon nem kedvelnek. Míg az emberek többsége imádja a citrom friss és üdítő, a kakukkfű vagy a rozmaring aromás illatát, más a helyzet a cicák esetében. Ki nem állhatják ezeket az illatokat, hasonlóan „büdös” nekik a banán, a mustár, a levendula, az eukaliptusz, a teafaolaj és a mentol számunkra kellemes szaga is. Számos illóolaj mérgező hatású a cicákra, ezektől az illatoktól ösztönösen menekülnek. Soha ne alkalmazz macskán olyan készítményt, amelyik a fenti olajok valamelyikét tartalmazza!

2. Túláradó figyelem

Minden macskagazdi tudja, hogy a cicák önálló, szabadságszerető, olykor magányra vágyó lények. Nem szeretik, ha agyonbabusgatják őket, és szeretnek visszavonulni a maguk kis világába. Tiszteld a macskád által húzott határokat, és ne kényszerítsd rá a társaságodat, ha éppen nem igényli. Ő maga fog jelentkezni simogatásért, ha erre szüksége van!

3. Túl kevés figyelem

A macskák a legkevésbé sem nevezhetők egyszerűnek, viselkedésükkel könnyen összezavarhatják a gazdit. Egyik pillanatban még sértődötten elvonulnak, a másikban már követelik a figyelmet és a simogatást. Szeretik a magányt, de ezzel egy időben mindennél nagyobb szükségük van a gazdi szeretetére. Ezt többek között úgy adják értésedre, hogy hozzád dörgölőznek. Ilyenkor mindig viszonozd a kedvességüket egy simogatással. Ha hosszabb időre el kell utaznod, soha ne hagyd a macskát teljesen egyedül, mert hosszabb távon nem tűri jól az egyedüllétet. Ilyenkor kérj meg egy családtagot, barátot vagy szomszédot, hogy felügyelje a távollétedben. Ha nincs senki, akire jó szívvel rábízhatnád, megoldást jelent a macskapanzió vagy a macskaszitter.

4. Gyógyszerezés

Macskagazdiként nem újdonság ez számodra: a cicák gyűlölik, ha gyógyszert kell bevenniük! Teljesen mindegy, hogy szirup vagy tabletta formában írta fel az állatorvos, még akkor is komoly gondot okoz a beadás, ha például szardínia ízesítésű a különböző macskajajokra adott szer. Ez azért van így, mert a macska nem érti, miért van szükség a gyógyszerre, ráadásul az, hogy kényszeríted a tabletta bevételére, nagyon ijesztő dolog számára.

A gyógyszer beadásának a legegyszerűbb módja az, ha bebugyolálod a cicát egy törölközőbe (így nem karmol össze). Tedd a szájába a gyógyszert, majd finoman, de határozottan tartsd csukva a száját, ez ugyanis a gyógyszer lenyelésére kényszeríti majd. Szirupot fecskendőből vagy kedvenc ételbe keverve lehet könnyen beadni. Bármennyire utálja ezt a cica, és a beadás pillanatában egy kicsit téged is, a gyógyulása érdekében ezt kell tenni.

5. Állott vagy romlott eledel

Ez nem is szorul különösebb magyarázatra, hiszen a rendkívül érzékeny szaglással bíró cica azonnal kiszimatolja, ha az étel nem friss. A nedves eledelek felbontás után, vagy az etetőtálkában hagyva nagyon hamar elvesztik étvágygerjesztő ízüket, színüket és állagukat, ezért csak annyi kerüljön a cica elé, amennyit meg is eszik. A szárazeledel is veszít aromájából pár nap után, így azt is cserélni kell. A tápot felbontás után érdemes légmentesen tárolni.

6. Versengés

A macskák természetüknél fogva versengő típusok. Nem igazán kedvelik a területükre betérő idegen egyedeket, és ezt ki is mutatják, ha kell agresszív módon. Ha új cica érkezik hozzád, a fokozatos összeszoktatás a kulcs. Az első napokban tartsd külön szobában őket, aztán jöhet az óvatos ismerkedés. Általában nyolc hét alatt összeszokik a régi és az új cica, ha azonban ez ennyi idő alatt sem történik meg, akkor mindkét macska testi épségének érdekében jobb új gazdát keresni a második cicának, bármennyire fájó döntés is ez. Vannak tipikus „egyke”, macskák akik nem tűrnek meg fajtársat maguk mellett.

7. Erős zajok

A macskák is tudnak ám csúnyán nézni! Ha leejtesz egy tányért, vagy túl hangosan szól kedvenc zenéd, nem leszel a legnépszerűbb a gazdik között. A macskák hallása ugyanis jóval erősebb, mint az emberé, ami nekünk csak „nem olyan halk”, az számukra felér egy robbanás hangerejével. Jó példa erre pánikszerű menekülésük a porszívó bekapcsolásakor, szinte nincs is macska, amelyik ne félne a gép zajától: számukra ez tényleg fülsiketítő, ahogy a tűzijáték hangja is.

8. A has simogatása, vakargatása

A kutyákkal ellentétben a macskák utálják, ha gazdi a hasukat simogatja. Mégpedig azért, mert ösztönösen tudják, hogy ez a testük egyik legsérülékenyebb pontja. Egy váratlan simogatás ezen a területen harapásos vagy karmolásos reakciót válthat ki, így inkább csak a cica füle tövét vagy az álla alatti területet vakargasd a macska és a saját érdekedben is!

9. Fürdetés

Próbáltál már macskát egyedül vagy otthoni segítséggel megfürdetni? Ha igen, fogadd őszinte részvétem! Ezt nem lehet másképpen leírni: a macskák kifejezetten utálják a fürdetést, és minden erejükkel azon lesznek, hogy megakadályozzanak a folyamat kivitelezésében. A cicák nem véletlenül mosdanak: így tartják ápoltan és tisztán magukat. Néha azonban elkerülhetetlen a fürdetés, például bolhásság, vagy szennyezett, piszkos bunda esetén. Ha a langyos víz és a leglágyabb vízsugár ellenére sem sikerül megfürdetni a cicát, mert négy lábbal és foggal, körömmel tiltakozik ellene, akkor bízd macskakozmetikusra a dolgot. Akár házhoz is mennek, még utaztatni sem kell a cicát, ők ugyanis ez utóbbit sem kedvelik!

10. Fésülés

Egyik kisgyerek sem szereti, ha fésülgetik a haját, így van ez a macskákkal is. Nem szeretik a bundaápolást, azonban a hosszú szőrű fajták esetében ez elkerülhetetlen, a szőr filcesedése, gubancolódása miatt. Fokozatosan hozzá lehet őket szoktatni a fésüléshez, ezt érdemes akkor elkezdeni, amikor nyugodtak és szívesen bújnak a gazdihoz. Ha azonban megmarad a kezdeti erős tiltakozás, ahogy a fürdetést, ezt is jobb kozmetikusra bízni. A hosszú szőrű macskák bundájának rendszeres ápolása azért is fontos, mert a teljesen összefilcesedett, gubancokkal teli bundán már csak a nullás gép segít!

élet félelem furcsa étkezési szokások macska fürdetés gyógyszer beadása macska étkezése macska fürdetés mit utál a macska összeszoktatás simogatás versengés zajok
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!