hirdetés

Vajon a macskád megharagudott rád? Íme 8 jel, ami arra utal, hogy valami nagyon nem tetszik neki

Ferenczi Deborah

2022. október 10 - Képek: Getty Images Hungary

Érezted már úgy, hogy a macskád kifejezetten neheztel rád? Nos, lehetséges, hogy nem beképzelted, hogy valami miatt haragszik, ugyanis előfordulhat, hogy valamilyen okból megsértődik. Azonban ennek egyértelmű jeleit is mutatja. Az alábbiakban összegyűjtöttük 8 ilyen jelet, ami egyértelműen arra utal, hogy rossz fát tettél a tűzre kedvenced szerint!

hirdetés

Dawn Kavanaugh, a macskaviselkedés szakértője úgy gondolja, hogy a macskák egyértelműen képesek a harag érzésére, és emellett nem titkolt céljuk az sem, hogy ezt a tudomásodra hozzák. Ilyenkor előfordulhat, hogy direkt lepisili a holmidat, vagy esetleg felborítja a kedvenc tárgyaidat. Azonban a testbeszédéből egyértelműen megtudhatod, hogy mit érez az állat.

1. Ha kerül téged

Nehéz lehet megállapítani, hogy a macskád azért tartja-e a távolságot, mert ideges, vagy azért marad távol, mert szimplán nem szereti annyira a közelséget. De amennyiben hirtelen történt változás a viselkedésében, akkor bizonyosan a tudomásodra akar valamit hozni.

2. Rád mordul

Sokan nem is tudják, hogy a cicák is képesek morogni, azonban egy mérges macska nagyon is tud! Amennyiben a cicád ilyen hangot ad ki, akkor bizony igen mérges valamiért. Ilyenkor egyébként érdemes némi távolságot tartani az állattól, és szabad teret adni neki, míg lenyugszik.

3. Elrejtőzik

Szintén a haragnak a jele lehet, ha a macska elrejtőzik, esetleg elbújik előled. Amennyiben látványosan nem keresi a társaságodat, akkor bizonyosan valami problémája lehet az állatnak.

4. Megváltozik a testtartása

A tipikus dühös macska testtartás az, mikor a háta ívelté válik, és tulajdonképpen minden testrészén feláll a szőr. Ez egyfajta ösztönös viselkedés, hiszen ilyenkor az állat magasabbnak és félelmetesebbnek tűnik társai számára. Ezekben az esetekben szintén ajánlatos inkább békén hagyni, mintsem jobban felidegesíteni.

5. A párnádra piszkít és bepisil

Annak a jele, hogy valami nagyon komoly problémája van veled, egyértelműen az, ha mondjuk a párnádra piszkít. De ezt fokozhatja azzal is, hogy olyan dolgokat pisil össze, melyek fontosak számodra. Valójában ezekkel a cselekedetekkel egyszerűen csak jelezni akarja azt, hogy valami nagyon nincs rendben köztetek.

6. Ha megharap vagy megkarmol

Abban az esetben, ha a macska megharapja vagy megkarmolja a kezdet, bizony előfordulhat, hogy azért teszi, mert valami miatt nagyon haragszik rád.

7. Csóválja a farkát

Teljesen egyértelmű jele annak, hogy a macska haragszik, ha a farka alacsonyan helyezkedik el, és mozgatja azt. Ilyenkor általában nagyon zaklatott az állat, ezért inkább hagyd meg az önálló terét.

8. Nem eszik

Ha egy macska ideges, előfordulhat, hogy kevesebbet eszik, vagy egyáltalán nem hajlandó táplálkozni. Ez gyakran egy új vagy ismeretlen helyzetre adott reakció. A rutin megváltozása vagy egy nagy otthoni esemény, például egy új baba születése válthatja ki. Fontos tudni, hogy ez sokkal inkább azzal függ össze, hogy depressziós az állat, mint a mérgességgel. Azonban ez betegség jele is lehet, így amennyiben ezt tapasztalod, feltétlen fordulj állatorvoshoz.

bepisil fél a macska lever tárgyakat a macska macska dühös macska étkezése macska testbeszéde macska viselkedése mérges a macska mérges macska morog a macska szeparációs szorongás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!