hirdetés

Hogyan találnak haza a macskák? Különleges képességükre hagyatkoznak

Ferenczi Deborah

2022. március 3 - Képek: Getty Images Hungary

Ha macskád valaha is eltűnt, akkor pontosan tudod, hogy mennyire szörnyű abban a tudatban élni, hogy egyáltalán valaha hazatalál-e? Íme néhány válasz arra vonatkozóan, hogy a macskák vajon képesek-e ösztönösen hazatalálni, és ha igen, mi alapján tudnak megfelelően tájékozódni?

hirdetés

A macskáknak van egy különleges képességük, ez pedig nem más, minthogy szinte bárhonnan képesek hazatalálni. Bár biztosan nem lehet tudni, hogy pontosan minként képesek erre, mégis több kutatás is alátámasztja, hogy a cicák képesek felhasználni a Föld geomágneses mezőit – esetleg szagjelzésekkel kombinálva –, hogy megtalálják otthonukat.

Labirintusból is hazatalálnak

Egy 1954-ben elvégzett kísérlet során egy hatalmas labirintusba helyezték a macskákat, hogy megnézzék, képesek-e ki jutni a labirintusból, majd utána hazatalálni. A kísérlet során a legtöbb macska az otthonukhoz legközelebb eső területen lépett ki a labirintusból. Ami még ennél is meglepőbb, hogy amikor a kutatók mágneseket rögzítettek a macskákhoz, akkor képtelenek voltak hazatalálni, vagy egyáltalán kijutni a labirintusból. Ezzel meglehetősen alátámasztva azt az elképzelést, hogy mágneses geolokáció alapján képesek tájékozódni. Annak ellenére, hogy minden macskának megvan ez a képessége, mégis előfordulhat, hogy némelyiknek erősebb az ilyesfajta ösztöne, és könnyebben hazatalál.

Visszatalálhatnak a macskák új otthonukba?

Ha a cicád közvetlen költözés közben vagy röviddel azután veszett el, akkor valószínűsíthetően még nem mérte fel annyira az adott területet, hogy azt otthonának tekintse. Míg egyes macskák már néhány nap után rájönnek, hogy az adott hely az új otthonuk, addig másoknak sokkal tovább tarthat. Ha cicád az új helyet otthonának tartja, akkor már valószínűleg „memorizálta” a mágneses térképet. Így ennek segítségével képes lesz visszatérni az új otthonába. Azonban nagy esély van arra, hogy a macska a régi házba tér vissza. Különösen akkor, ha sokáig élt ott. Egyes jelentések szerint a cicák 30%-a megpróbál visszatérni korábbi otthonába. Még akkor is, ha az meglehetősen távol van. Ebben az esetben érdemes lehet az új lakókat vagy a régi szomszédokat megkérni, hogy legyenek figyelmesek, és gyakran nézzék meg a környéket, hátha feltűnik az elkóborolt cica. Másik megoldás, ha pedig egyszerűen nem hagyod, hogy kedvenced az utcán bóklásszon.

Hazatalálnak-e a macskák évekkel később?

Megdöbbentő, de a macskák napokkal, hetekkel, hónapokkal, sőt évekkel azután is hazatérhetnek, hogy elkóboroltak vagy elvesztek. A Lost Pet Research kutatása szerint 2,5 év alatt 80-130 kilométert, 6 hónap alatt 60, 10 nap alatt 48 kilométert megtett macskákról is számoltak már be. Tehát, ha a cicád elveszett, és még nem tért haza, van remény arra, hogy egyszer majd visszatalál. Ezenfelül fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd az állatmenhelyeket, és keresd fel régi szomszédaidat.

A macskák vándorlásának okai

A macskák sok okból hagyják el otthonukat, de ritkán „szöknek meg” tudatosan. Gyakran egyszerűen külső tényezők elvonják a figyelmüket, és elkóborolnak, vagy valami elől menekülnek. Összegyűjtöttük a leggyakoribb indokokat, melyek kiválthatják ezt a reakciót.

  • Társat keresnek, ha nem ivartalanították őket
  • Megvédik a területüket egy szomszédos macskától
  • Vadászösztön
  • Betegség vagy sérülés
  • Étel után kutat
  • Ha úgy érzi nem biztonságos a környezete

A macskák elmenekülnek meghalni?

Szintén felmerülhet az az opció, hogy meghalni mennek-e el, ugyanis ez az utolsó elvonulás viszonylag gyakori az állatvilágban. A valóság az, hogy nem mennek el azért messzire, mert „tudják, hogy meg fognak halni”. Ha egy macska nem érzi jól magát, általában csendes, biztonságos helyet keres. Minél betegebbek, annál inkább érzik a biztonság szükségességét, így a beteg macskák nem mennek messze otthonról. Ehelyett a legcsendesebb, legbiztonságosabb közeli helyet keresik. Mivel, ha túl gyengék ahhoz, hogy élelmet szerezzenek vagy ismét hazamenjenek, fennáll a veszélye, hogy emiatt halnak meg. Így ezt az indokot ki lehet zárni, hiszen amennyiben ez áll fenn, akkor egészen biztosan valahol a közelben van.

élet elkóborol föld mágneses mezeje macska hazatalál macska tájékozódás mágneses mező tájékozódás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink