hirdetés

Így lesz macskabiztos fád karácsonykor: 12 tipp, hogy biztonságos legyen az ünnep

Hangai Lilla

2022. december 21 - Képek: Getty Images Hungary

A macskád szemszögéből a karácsonyfa lehet az egyik legizgalmasabb dolog, amivel valaha találkozott. Azonnal tesztelni kell mászással, ugrással, ütésekkel. Egyszerűen nem reális elvárni tőle, hogy illedelmes gyerekként csak gyönyörködjön benne, és ne érjen hozzá. Azonban van néhány tippünk azzal kapcsolatban, hogyan tudod elkerülni a baleseteket.

hirdetés

Egészen a fa típusának kiválasztásától a díszek elhelyezésén át a rögzítésig minden részletre kitérünk.

Milyen karácsonyfát érdemes venni?

Ha ragaszkodsz az élő fához, akkor javaslunk olyan fajtát, aminek a levelei hajlékonyak és kevésbé hegyesek. Ilyen például a nordmann vagy a duglászfenyő. Egyes cicák nemcsak játszani szeretnek a lehullott tűlevelekkel, hanem meg is eszik őket. Jó ötlet lehet kint tartani a porszívót vagy akár morzsaporszívót, hogy azonnal fel tudd takarítani a lehulló leveleket.

Szerencsére az utóbbi években a műfenyők hatalmas változáson estek át, és egyre élethűbbek. Talán valamivel biztonságosabb megoldás lehet már csak a súlya miatt is, de nem lesz kevésbé vonzó a cica számára. Érdemesebb mindkét verzióból kisebb méretet választani, ugyanis ha felborul, akkor így talán kevesebb veszéllyel jár, és a tetthely rendbehozása is gyorsabb lesz.

Az állvány a legfontosabb!

Mindenképpen olyan alapot használj, amely lesúlyozza a fát, és úgy is tartja még akkor is, ha egy betolakodó éppen tesztelni próbálja. A nedves homokkal feltölthető állványok remekül működhetnek, a hagyományosabb fém vagy fa megoldás nem biztos, hogy kiállja a próbát.

A fa épségére tudsz még ügyelni úgy is, hogy a csúcsát damillal egy, a plafonban lévő kampóhoz rögzíted. A kampónak nem kell nagynak lennie, és ha megoldható, akár egész évben maradhat a plafonban, főleg, ha szereted minden évben ugyanott felállítani a fát. Ha lehetőséged van rá, jó ötlet lehet az is, ha egy sarokba állítod, így ha borul, lesz mellette két fal is, ami esetleg megtartja.

Így védd meg a díszeket!

A lelógó díszek ordítják, hogy „Játssz velem!”, így ha lehet, az alsóbb ágakra már ne akassz semmit. A komolyabb sérülések elkerülése végett sajnos le kell mondanod az üveg vagy bármilyen törékeny anyagból készülő díszekről. Szerencsére a modern, műanyag verziók is nagyon igényesek és tetszetősek már. A fém akasztókat is cseréld szalagra vagy valamilyen más, természetes kötözőanyagra.

Mi nem javasoljuk, hogy szaloncukrot akassz a fára, ugyanis a cica beleehet; a csokoládé és a cukor pedig komoly, és akár végzetes problémákat okozhat nála.

Ha úgy érzed, hogy van a fa mellett elég hely, akár alacsonyabb kerítést is állíthatsz köré, ami fából vagy fémből van. Ez persze előfordulhat, hogy inkább felkelti majd a cica figyelmét, mint hogy elrettentené a fa megközelítésétől. Próba szerencse.

Az égősorral kapcsolatban nincs bombabiztos tippünk, ugyanis a macskákat rendkívül vonzza a fény és a csillogás, így megeshet, hogy késztetést éreznek arra, hogy beleharapjanak, vagy megrágják a vezetéket. Az égősort próbáld a fa belseje felé helyezni inkább, és ha nem tudsz felügyelni a macskára, mindenképpen húzd ki a konnektorból!

A macskás háztartásokban az ajándékozás után praktikus üresen tartani a fa alját. Ennyivel is kevesebb ingerlő, zizegő, érdekes és fényes dolog vonzza majd oda a szobatigrist.

biztonságos karácsonyfa biztonságos otthon karácsony karácsonyfa karácsonyi veszélyek macskabiztos macskabiztos karácsonyfa téli veszélyek ünnep ünnepi időszak
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink