hirdetés

6+1 tipp a hosszú szőrű cicák hatékony ápolásáért: a farkán a szőrt tilos fésülni, csak kefélni szabad

Hangai Lilla

2022. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

A hosszú szőrzet ápolását nagyon komolyan kell venni. Bevalljuk, egy kezdő gazdi számára nem ez a legegyszerűbb dolog, de ha a néhány alapszabályt kiegészítjük egy-két jólműködő trükkel, bárkinek sikerülni fog!

hirdetés

Azt azonban nem győzzük hangsúlyozni újra és újra, hogy a szőrápolás nem csak esztétikai szempontból fontos. Minél hosszabb egy macska bundája, annál több időt kell töltenie mosakodással. Ám meglehet, hogy nem marad minden területre elegendő kapacitása, vagy esetleg öregszik és beteg, így nincs rá ereje. Ha a szőr összegubancolódik, az pont olyan érzés, mint az embereknél a haj gubancossága. Egy idő után összetömörül, és nemezes állagú lesz, ami húzza a bőrt. Ez fájdalmas, nagyon idegesítő és bőrbetegségeket is okozhat. Egy ilyen „apróság” a cica egészségébe is kerülhet. Lássuk hát, hogy hogyan válhatsz Gedeon bácsivá!

1. Kezdjük egészen az alapoknál: megfelelő étrend

Ha bizonytalan vagy, nyugodtan kérd ki az állatorvos véleményét. De van néhány dolog, amiben mi is tudunk segíteni. A macskák ragadozó állatok, a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét és aminosavat állati eredetű táplálékból tudják csak kinyerni. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy húsra van szükségük. A szárazeledelek magas százalékban tartalmaznak gabonát, amit szinte képtelenek megemészteni, ráadásul az állat számára szükséges vízmennyiséget sem képesek biztosítani.

Ezen kívül nagyon fontos az is, hogy az eledel legyen az, amin biztosan nem spórolsz. A pénztárcádhoz igazítva mindig a legjobb minőséget válaszd, és ügyelj arra is, hogy a cica életkorának megfelelővel etesd őt.

2. Az idő a te oldaladon áll

Minél kisebb korban kezditek el a szőrápolást, később annál könnyebb dolgod lesz. Ismertesd meg a kiscicát a különböző eszközökkel, hagyd, hogy megszaglássza őket, mielőtt használnád.
És persze sose feledkezz meg a jutalomfalatokról! Ha kedvenced az első pillanatoktól kezdve valami pozitív dologgal kapcsolja össze ezt a folyamatot, az nagyon sokat segít.

3. A megfelelő eszköz félsiker

Biztosan szükséged lesz egy sűrű fogú kefére, ami anélkül távolítja el az aljszőrzetet, hogy kárt tenne a fedőszőrzetben. Nem biztos, hogy elsőre megtalálod azt, ami mindkettőtöknek kényelmes, de ne add fel! Nyugodtan olvasgass véleményeket is neten, rengeteg szuper termék közül lehet már választani.

Ezen kívül szükséged lesz még egy ritka fogú fésűre is, amivel a farkat fésülheted, és elvégezheted vele a cica teljes testén az utolsó simításokat. Ajánlunk még egy kifésülést könnyítő sprayt is, ami pontosan olyan elven működik, mint az embereknél a kifésülő balzsam. Nem kerül sokba és hatalmas segítségedre lesz.

4. Ahogy más tevékenységeknél, itt is fontos a megfelelő hangulat felismerése

Ha kedvenced éppen a mosakodással van elfoglalva, eszik, játszik, vagy alszik, nem érdemes fésüléssel nyaggatni, ugyanis annak biztosan sírás lesz a vége. És jól gondolod, nem ő fog pityeregni.
Talán az a legjobb ötlet, ha kialakítasz egy rutint. A macskák azt egyébként is nagyon szeretik és sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat, ha tudják, hogy mikor mire számíthatnak.

Télen a legtöbb fajta bundája sűrűbb és tömöttebb lesz, így több odafigyelésre lesz szükséged. A fajtaleírásaink remek támpontot adnak minden fajtával kapcsolatban, hogy naponta, hetente vagy alkalmanként kell-e kifésülnöd a bundájukat. Bizony, vannak olyan cicák is, akiket naponta kell fésülni.

Persze, ha kedvenced megbetegszik vagy már idős, de elvileg nincs szüksége napi ápolásra, attól még, ha úgy látod, hogy igenis segítened kell neki, bízz magadban. Egy figyelmes gazdi érzi, hogy mikor érdemes közbeavatkoznia.

5. A technika teszi elviselhetővé a folyamatot

A macskák farka rendkívül érzékeny, ugyanis a gerincvelőn keresztül közvetlenül kapcsolódik a központi idegrendszerhez. Ezért a farkat sosem szabad kefélni, csak fésűvel kifésülni.

Ha nagyobb csomókat találsz, de úgy látod, hogy még kibontható, próbáld apró mozdulatokkal, a bőr felesleges tépése nélkül kilazítani. Meg is csippentheted az ujjaiddal a szőrtincs tövét, így levéve róla a közvetlen feszültséget. A füleknél és a hajlatoknál lévő szőr hajlamos nemezesen összetapadni, ami nagyon fájdalmas a cica számára. Van azonban, hogy ez a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordul. Az ilyen csomókat nem lehet kifésülni, nyírógéppel kell kivágni. Ezt mindenképpen hagyd a kozmetikusra! Kevés macska szereti, ha a hátára fordítják, így a hason lévő szőrt érdemes úgy kifésülni, hogy egy asztalra állítod a cicát.

6. Ha szükség van fürdésre is

Ha úgy ítéled meg, hogy eljött a fürdés ideje is, azt így csináld: mindenképpen használj hozzá speciális sampont és balzsamot is. Megéri beruházni rá, ugyanis így elkerülhetők az allergiás reakciók vagy az irritáció miatt létrejövő különböző bőrbetegségek. Hosszú távon így végül is költöttél plusz két termékre, de az állatorvosi költséget megspóroltad.

Tartsd kedvencedet biztos, de gyengéd kezekkel. Javasoljuk, hogy egy műanyag lavórban vagy a mosdókagylóban fürdesd, így kevesebb vizet kell felhasználnod, és a cicának sem lesz olyan ijesztő. Sokan tesznek egy puha törölközőt a mosdatótál aljára, hogy ne csússzon a macska lába. Jól ötlet lehet még, ha nem folyatod rá a vizet és nem is tunkolod bele szegényt, hanem egy műanyag pohár segítségével nedvesíted be a bundát mindenhol. Miután átmostad alaposan samponnal, majd balzsammal is kezelted a szőrt, és azt is lemostad, és még mindig az élők sorában vagy, jöhet a szárítás. Egy törölközővel töröld annyira szárazra, amennyire csak lehet, majd következhet a hajszárító.

A legtöbb macska nem rajong ezért a szerkezetért, de igyekezz annyira megszárítani, amennyire csak lehet, nem az arcába fújva a meleg levegőt. Ha a macska liheg, azonnal abba kell hagyni, ugyanis túlmelegedett. A szárítást pedig követheti a fésülés és kefélés, ahogy fentebb leírtuk.

+1. Egy kozmetikus aranyat ér

Egy jó kozmetikus óriási segítség lehet, így szerintünk, ha nem is minden hónapban, de alkalmanként érdemes ellátogatni hozzá, hogy könnyebben kezelhető alapot adjon az otthoni ápolásnak. Egy hosszú szőrű macska esetében ezzel a kiadással érdemes számolni. Ugyanakkor a könnyebbség, amit nyújt, megfizethetetlen, és mindketten nyugodtabbak lesztek.

felelős állattartás félhosszú szőrű macska fürdetés gubancos bunda hosszú szőrű macska hosszú szőrű macska ápolása jó gazdi kozmetikus macska ápolás macska fürdetés macska kozmetikus macska szőrápolás önápolás téli ápolás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!