hirdetés

A legkegyetlenebb manikűr: mondj nemet cicád karmainak eltávolítására

Hangai Lilla

2022. szeptember 16 - Képek: Getty Images Hungary

Úgy tapasztaltuk, hogy gyakran és sokan tévesen azt hiszik, a macskák karmának eltávolítása egy ártalmatlan és gyors megoldás a cicák ártalmatlanítására. Ez nem is állhatna távolabb a valóságtól, ráadásul egy rendkívül barbár módszerről van szó, ami miatt még olyan viselkedési problémák is kialakulhatnak, mint a harapás vagy az alomdoboz használatának elmulasztása. Nem is beszélve a tartós fizikai rendellenességekről!

hirdetés

Sok országban, például Angliában már be is tiltották ezt a kegyetlen beavatkozást. Ha még nem sikerült meggyőznünk, máris mutatjuk, miért helytelenítjük mi is.

Mi is pontosan az a karomtalanítás?

Ez a műtéti beavatkozás nemcsak a karmok eltávolítását foglalja magába, hanem minden ujjacska utolsó csontjának amputációját is. Ez pontosan olyan, mintha a mi utolsó ujjpercünket vágnák le. Egy teljes mértékben szükségtelen műtét ez, amely nem nyújt orvosi előnyt a macskának, kivéve azon ritka esetekben, mint a körömágy daganatok megjelenése.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

A karmok eltávolításának bevett módszere a szikével vagy guillotine vágóval történő eltávolításuk. A sebeket öltéssel vagy sebészeti ragasztóval lezárják, majd a lábakat bekötözik. Egy másik módszer a lézeres sebészet. Modernebb eljárás, de a lényegen nem változtat. Ebben az esetben is az utolsó ujjcsontok amputciójáról van szó, ami ugyan úgy magában rejti a bevezetőben felsorolt kockázatokat.

A harmadik lehetőség a tendonektómia, melynek során eltávolítják a karmok kiengedéséért felelős inakat; így a karmok ugyan megmaradnak, de behúzott állapotukban. Ez az eljárás a rendellenesen vastag karom növekedésének gyakori előfordulásával jár, emiatt gyakoribb és nagyobb kihívást jelentő körömvágási procedúrával kell számolnod. Nemcsak beleakadhat így különböző használati tárgyakba, de a cica körömágyába is belenőhet.

Bár az íneltávolítás valójában nem amputáció, a Journal of the American Veterinary Medical Associationben publikált tanulmány megállapította, hogy a vérzés, a sántaság és a fertőzések előfordulása hasonló arányban volt jelen a tendonektómiánál és a karomtalanításnál is.

Valószínűsíthető szövődmények

Számolnunk kell a mancs rendszeres fájdalmával, fertőzésekkel, szövetelhalással, sántasággal és hátfájással is. A karmok eltávolítása megváltoztatja a macska mancsának és a talajnak az érintkezését, amely olyan fájdalmat okozhat, mint nálunk egy kényelmetlen cipő. Előfordulhat továbbá a helytelenül eltávolított karmok visszanövése is, amely idegkárosodást és csontkinövések kialakulását okozhatja.

A műtét után néhány napig általában újrahasznosított újságpapírból készült almot használnak, hogy az ne irritálja a friss sebeket. Ez az ismeretlen alompótló, amely a macska fejében párosul a fájdalom érzésével, arra késztetheti őt, hogy abbahagyja az alomtálca használatát.

Ezek jobb megoldások lehetnek, ha félsz a karmolástól és kaparástól

A kaparás a macskák normális viselkedése, mely arra szolgál, hogy eltávolítsák karmukról az elhalt részeket, hogy megjelöljék a területüket, és hogy megnyújtóztassák izmaikat. Körülbelül 8 hetes korukban kezdik el tesztelgetni apró fegyvereiket, így ebben az időszakban érdemes elkezdeni megtanítani őket a kaparófák használatára és rendszeresíteni náluk a csipesszel történő karomvágás rituáléját.

Ha ezeket a dolgokat nem mulasztod el és a lakásban elegendő felületet biztosítasz nekik, ahol nyugodtan és biztonságosan kaparászhatnak, sem a bútoraid, sem a bőröd nem látja majd kárát az éles kis fegyvereknek.

állatorvos ápolás etikai kérdés kaparófa karmok műtéti eltávolítása karom karomvágás kölyökmacska körömágy daganat macska ápolás macska ápolása macska karom macskaviselkedés műtét nyújtózkodás viselkedési probléma
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink