hirdetés

A legkegyetlenebb manikűr: mondj nemet cicád karmainak eltávolítására

Hangai Lilla, 2022. szeptember 16 - Képek: Getty Images Hungary

Úgy tapasztaltuk, hogy gyakran és sokan tévesen azt hiszik, a macskák karmának eltávolítása egy ártalmatlan és gyors megoldás a cicák ártalmatlanítására. Ez nem is állhatna távolabb a valóságtól, ráadásul egy rendkívül barbár módszerről van szó, ami miatt még olyan viselkedési problémák is kialakulhatnak, mint a harapás vagy az alomdoboz használatának elmulasztása. Nem is beszélve a tartós fizikai rendellenességekről!

hirdetés

Sok országban, például Angliában már be is tiltották ezt a kegyetlen beavatkozást. Ha még nem sikerült meggyőznünk, máris mutatjuk, miért helytelenítjük mi is.

Mi is pontosan az a karomtalanítás?

Ez a műtéti beavatkozás nemcsak a karmok eltávolítását foglalja magába, hanem minden ujjacska utolsó csontjának amputációját is. Ez pontosan olyan, mintha a mi utolsó ujjpercünket vágnák le. Egy teljes mértékben szükségtelen műtét ez, amely nem nyújt orvosi előnyt a macskának, kivéve azon ritka esetekben, mint a körömágy daganatok megjelenése.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

A karmok eltávolításának bevett módszere a szikével vagy guillotine vágóval történő eltávolításuk. A sebeket öltéssel vagy sebészeti ragasztóval lezárják, majd a lábakat bekötözik. Egy másik módszer a lézeres sebészet. Modernebb eljárás, de a lényegen nem változtat. Ebben az esetben is az utolsó ujjcsontok amputciójáról van szó, ami ugyan úgy magában rejti a bevezetőben felsorolt kockázatokat.

A harmadik lehetőség a tendonektómia, melynek során eltávolítják a karmok kiengedéséért felelős inakat; így a karmok ugyan megmaradnak, de behúzott állapotukban. Ez az eljárás a rendellenesen vastag karom növekedésének gyakori előfordulásával jár, emiatt gyakoribb és nagyobb kihívást jelentő körömvágási procedúrával kell számolnod. Nemcsak beleakadhat így különböző használati tárgyakba, de a cica körömágyába is belenőhet.

Bár az íneltávolítás valójában nem amputáció, a Journal of the American Veterinary Medical Associationben publikált tanulmány megállapította, hogy a vérzés, a sántaság és a fertőzések előfordulása hasonló arányban volt jelen a tendonektómiánál és a karomtalanításnál is.

Valószínűsíthető szövődmények

Számolnunk kell a mancs rendszeres fájdalmával, fertőzésekkel, szövetelhalással, sántasággal és hátfájással is. A karmok eltávolítása megváltoztatja a macska mancsának és a talajnak az érintkezését, amely olyan fájdalmat okozhat, mint nálunk egy kényelmetlen cipő. Előfordulhat továbbá a helytelenül eltávolított karmok visszanövése is, amely idegkárosodást és csontkinövések kialakulását okozhatja.

A műtét után néhány napig általában újrahasznosított újságpapírból készült almot használnak, hogy az ne irritálja a friss sebeket. Ez az ismeretlen alompótló, amely a macska fejében párosul a fájdalom érzésével, arra késztetheti őt, hogy abbahagyja az alomtálca használatát.

Ezek jobb megoldások lehetnek, ha félsz a karmolástól és kaparástól

A kaparás a macskák normális viselkedése, mely arra szolgál, hogy eltávolítsák karmukról az elhalt részeket, hogy megjelöljék a területüket, és hogy megnyújtóztassák izmaikat. Körülbelül 8 hetes korukban kezdik el tesztelgetni apró fegyvereiket, így ebben az időszakban érdemes elkezdeni megtanítani őket a kaparófák használatára és rendszeresíteni náluk a csipesszel történő karomvágás rituáléját.

Ha ezeket a dolgokat nem mulasztod el és a lakásban elegendő felületet biztosítasz nekik, ahol nyugodtan és biztonságosan kaparászhatnak, sem a bútoraid, sem a bőröd nem látja majd kárát az éles kis fegyvereknek.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon