hirdetés

Miért nem szeretik a macskák a vizet? Ezért próbálnak elmenekülni a fürdés elől

Ferenczi Deborah

2022. május 31 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb ember tudja, hogy a macskák jelentős százaléka nem szereti a vizet. Már pusztán a fürdés említése is elriasztja a cicákat. De vajon miért nem szeretnek fürdeni? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ, illetve összegyűjtöttük azokat a tippeket, melyekkel egyszerűbb lehet a fürdetés menete.

hirdetés

A te macskád is utál fürdeni? Ezzel nem vagy egyedül, a legtöbb cica így érez. Amennyiben szeretnéd ezt a problémát orvosolni, akkor az alábbiakban összegyűjtött tippek közül érdemes válogatnod.

Mi utalhat arra, hogy a macskád utálja a vizet?

Az alábbi jelek mind arra utalhatnak, hogy a macskád egyenesen gyűlöl fürdeni. Ezekre nagyon fontos odafigyelni, ugyanis könnyedén agresszívé válhat kedvenced, sőt akár meg is haraphat.

 • megpróbál elmenekülni
 • elbújik
 • harap, karmol
 • összegörnyed
 • hangosan nyávog
 • remeg

Amennyiben az alábbi jeleket tapasztalod, nagyon fontos, hogy megőrizd a nyugalmadat. Semmiképpen se reagáld túl a helyzetet, beszélj hozzá gyengéden, lágy hangon, ezáltal megnyugtathatod fürdés közben.

Miért nem szeretik a macskák a vizet?

Fontos tudni, hogy nem csak a cicák nem rajonganak a vízért. Hasonlóképpen vannak ezzel az olyan nagymacskák is, mint a tigrisek és az oroszlánok. Ennek az oka többek között abban keresendő, hogy a házimacska őse a közel-keleti vadmacska. Közel-Keleten pedig meglehetősen kevés vízforrás van, és ritkán esik eső, ezért a macska ősei nem szoktak hozzá a vízzel való érintkezéshez, az iváson kívül. A kutatások azt tartják, hogy ez állhat a macskák víz-gyűlöletének a hátterében.

De ezen felül további elméletek is vannak arra vonatkozóan, hogy miért nem tűrik a fürdést. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a macskák nem szeretik, ahogy a víz elnehezíti a bundájukat, mivel az átázott szőrzet gátolhatja ügyességüket. Egy másik lehetséges ok, hogy az megzavarhatja az öntisztogatási folyamatukat. Hiszen napjuk 30-50%-át a szőrük ápolásával töltik. Más szakértők azt gyanítják, hogy érzékenyek a vízben lévő vegyszerekre. De elképzelhető, hogy csak a kellemetlenség miatt nem szeretik, mert fáznak vizesen.

Múltbéli trauma is okozhatja

A múltban megtörtént vízzel kapcsolatos rossz élmények is sok esetben komoly traumát okozhatnak a macskákban. Ez is nagyon sok esetben állhat annak a hátterében, hogy idegenkedhetnek a víztől. Példának okáért a medencébe, tóba, esetleg bármilyen hasonló jellegű mélyebb vízbe való esés elég traumatikus élmény lehet számukra. Ezek a negatív asszociációk bőven elegendők ahhoz, hogy életük hátralévő részében el akarják kerülni a vizet.

Tippek a fürdetéshez

Függetlenül attól, hogy macskád szereti-e a vizet vagy sem, időnként megfelelő tisztításra van szüksége. Tehát muszáj foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy miként fürdess meg egy macskát, aki utál fürdeni? Az alábbi lépések mentén érdemes haladni.

 • Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy a fürdetést megelőzően vágd le a cica körmeit.
 • A fürdést érdemes olyan időszakra időzíteni, amikor éppen nem vedlik az állat, ugyanis nagyon könnyen eldugulhat a lefolyó a nagy mennyiségű macskaszőrtől.
 • A cicát fürdés előtt alaposan át kell fésülni, hogy a felesleges szőr távozzon.
 • A fürdetés idejét érdemes akkorra időzíteni, amikor a macska már fáradt, így kevésbé fog ellenkezni.
 • Segítségképp hasznos lehet egy harmadik személyt is bevonni a folyamatba.
 • Érdemes egy törölközőt vagy valamilyen jellegű csúszásgátlót tenni a kád aljába.
 • Kellemetlenséget okozhat az, ha a macska fülébe víz megy, így a fürdés idejére érdemes vattacsomót tenni a fülébe.
 • Fontos, hogy a víz se túl hideg, se túl meleg ne legyen, hanem minden esetben a langyos maradjon.
 • Érdemes permetezővel vagy pohárral fokozatosan önteni a vizet a cicára.
 • Fontos, hogy soha ne használj embernek való terméket, kizárólag macskáknak készítettet.
 • Ezeket is mindig nagyon alaposan öblítsd le.

A fürdés végeztével pedig minden esetben alaposan töröld meg az állatot. Amennyiben nem fél a hajszárítótól, ezt is megpróbálhatod alkalmazni. Fontos, hogy soha ne engedd ki vizesen a cicát a szabadba, hiszen nagyon könnyen megfázhat. Amennyiben ezeket a tippeket betartod, akkor egészen biztosan könnyebb lesz számodra a fürdetés.

ápolás fürdés macska ápolása macska fürdetés macska nem szeret fürdeni macska nem szereti a vizet miért nem szeret fürdeni
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink