hirdetés

Hogyan vágd le a macskád karmát? A kaparófa alternatív megoldást jelenthet

Ferenczi Deborah

2022. február 15

A macskák karomvágása elengedhetetlenül fontos, hiszen enélkül komoly károkat tehet a bútoraidban. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy ezt szakember végezze el vagy te magad? Mutatunk pár módszert, amivel egyszerűbb lesz az otthoni karomvágás.

hirdetés

A macskák természetükből adódóan folyamatosan használják a karmukat, ami bizony komoly csapást jelenthet a berendezésre nézve. A legtöbb gazdi az ilyen destruktív jelenetek miatt veszi fontolóra a karmok visszavágását. De teljes eltávolításukra is akad példa. Azonban fontos tudni, hogy a karom teljes eltávolítása Magyarországon ütközik az állatvédelmi törvénnyel.

Fontos kérdés, hogy benti vagy kinti cica

Elsősorban fontos elkülöníteni azt, hogy kinti vagy benti cicáról van-e szó. Ugyanis, amennyiben kinti a macska, akkor a vadászathoz, védekezéshez és meneküléshez szüksége van a karmára. Így egy alapvetően kinti állat esetében egyáltalán nem javasolt levágni. A benti macskánál viszont a bútorok védelme érdekében szükséges a karmok vágása. Ezzel megelőzhető a játék közbeni sérülés, illetve a berendezésben való kártevés. A karomvágás műveletét kizárólag csak erre a célra szolgáló karomvágó eszközzel szabad elvégezni. Lehetőleg egy olyan alkalommal, amikor a macska nyugodtnak tűnik, ugyanis amennyiben nyugtalan, akkor megkarmolhat téged. Emellett egy kaparófa minden cica számára elengedhetetlen.

A kaparófa mint alternatív megoldás

A Popular Science szerint a körömvágás alternatívájaként szolgálhat egy kaparófa beszerzése is. Annak ellenére, hogy a karomvágást ez önmagában nem helyettesíti, mégis jelentősen csökkenthető általa a destruktív viselkedés. Ezáltal el lehet vonni a macska figyelmét a bútorokról. Amennyiben azt szeretnéd, hogy leszokjon azok kaparásáról, a következő módszereket érdemes bevetned:

  • Válassz egy kaparófát, ami stabil és elég magas ahhoz, hogy a macska kinyújtózva nyugodtan kaparászhasson rajta.
  • Rakd ahhoz a bútorhoz, amit a legtöbbször szétkarmol.
  • Tegyél köré játékokat, macskamentát, hogy vonzóbb legyen számára, mint egy bútor.
  • Minden esetben dicsérd meg, amikor a kaparófát használja.

Hogyan érdemes levágni a macska karmát? 

Amennyiben az otthoni körömvágás alternatívája mellett döntesz, minden esetben érdemes valamilyen kellemes érzéssel társítani a folyamatot. Ezt érdemes specifikusan a macska temperamentumához igazítani. Ez lehet simogatás, játék vagy jutalomfalat is. Arra nagyon kell figyelni, hogy meddig vágod le a körmét. A pirosabb, eres részt el kell kerülni, különben megsértheted az ereket és idegeket, így fájdalmat, vérzést okozhatsz. Fontos, hogy ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább bízd szakemberre a folyamatot. Sőt, az első otthoni körömvágás előtt érdemes megkérni az állatorvost, hogy mutassa meg, miként kell helyesen elvégezni.

ápolás kaparófa karom karomvágás macska karma
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink