hirdetés

Vajon hiányzol cicádnak, ha nem vagy otthon? A kutatók egy régi mítoszt cáfoltak meg

Hangai Lilla, 2022. augusztus 6 - Képek: Getty Images Hungary

Minden gazdi elméjében kristálytisztán él az az édeskeserű érzés, amikor összejön végre a várva-várt vakáció, de tudják, hogy emiatt bizony otthon kell hagyniuk szőrös kis kedvencüket. Sokakban még az is bűnbánatot ébreszthet, amikor reggel dolgozni indulnak, vagy a heti bevásárlást intézik el. A kérdés már csak az, hogy vajon kedvenced is így hiányol téged?

hirdetés

A cicákat sokszor és igazságtalanul megvádolták már azzal, hogy csak érdekből szegődtek az ember mellé, és a gazdájukhoz sem ragaszkodnak. Egy kutatás azonban megcáfolta a kegyetlen feltételezéseket. Lássuk hát, hogy mosták tisztára a szobatigrisek hírnevét! Ahogyan a blökikre, úgy a macsekokra is igaz, hogy mind különálló személyiség, így valószínűleg mind kicsit máshogy mutatja ki hiányérzetét. A következő 5 jel azonban biztosítéka lehet kedvenced ragaszkodásának.

1. Szeretetteljes viselkedés

Ha szeret a cicád, az automatikusan azt is jelenti, hogy hiányzol neki, ha nem vagy otthon. Amikor macskád köszönt, az mindig azt fejezi ki, hogy örül, hogy hazaértél. Ám nem csak ez az egyetlen jel, amivel kinyilvánítják szeretetüket. Ha kedvenced dorombol és nyávog, összegömbölyödve pihen az öledben, nyalogat, a buksiját hozzád dörzsöli, és szeret abban a helyiségben lenni, ahol te, akkor nagyon szerencsésnek mondhatod magad. Cicád és közted a kapcsolat harmonikus és szerető.

Kedvenc jelzésünk a lassú pislogás. Ha szőrös kis barátod hosszú pillanatokig néz rád, majd lassan lehunyja a szemét, majd újra rád pillant, az szintén a macskaszeretet egyik kifejezése. Ha lehetőséged van rá, mindig viszonozd ezt a kedves gesztust te is egy lassú pillantással. Cicád egyből a fellegekbe kerül majd tőle!

2. Igyekszik felhívni magára a figyelmet

Egyes macskák bármit megtesznek, hogy felhívják magukra a figyelmet, ha a gazdi is otthon van. Szó szerint bármit. A kis ördögök még a vizespoharak leborogatásától sem riadnak vissza. De valószínűleg a pofozkodás vagy a kitartó és hangos nyávogás sem ismeretlenek számodra. Sőt, néhányan még arról is beszámolnak, hogy kedvenceik képesek a saját testükkel az útjukat állni, ha ők éppen mással foglalkoznának.

Ugye máris könnyedebb szívvel gondolsz ezekre a pimaszságokra, ha tudod, mindez csak azért van, mert olyan szörnyen hiányoztál neki?

3. Romboló viselkedés

Ha a cicád nagyon el van keseredve, akár a nagyágyút is képes bevetni. Pusztító viselkedést a macskák általában akkor tanúsítanak, ha egyedül vannak és unatkoznak. Megrághatják, megkarmolhatják a bútorokat, felboríthatják a virágokat, vagy akár még a fürdőszobaszőnyeget is átkeresztelhetik alomtálcává.

Ez a típusú viselkedés neked is és neki is sok bosszúságot okozhat. Ha sokat vagy távol, érdemes átgondolni, hogyan tölthetnél picit több időt otthon, de más jelekre is fontos odafigyelni, mert sajnos betegség is állhat a háttérben. Javasoljuk, hogy konzultálj az állatorvossal cicád viselkedéséről.

4. Szeparációs szorongás

Nem csak a kutyákat, a macskákat is érinti a szeparációs szorongás. Ez a jelenség különösen megfigyelhető bántalmazott vagy örökbefogadott állatoknál. Hasonló tünetek jelennek meg, mint a destruktív viselkedésnél. Ha úgy érzed, cicád lelki egészsége válságban van, ne félj felkeresni egy állatorvost. Tudod hogy van ez; boldog kedvenc = boldog gazdi.

5. Depresszió

Igen, sajnos jól olvastad. Cicád még letargiába is eshet, ha nagyon hiányzol neki és magányosnak érzi magát. A depresszió megjelenésére az alábbi tünetek utalhatnak: túlzott nyávogás, étvágy csökkenése, hirtelen fogyás vagy hízás, a bunda ápolásának elmulasztása. Ezeken kívül akár még a testbeszédük is árulkodó lehet. Ha behúzzák a farkukat és hátracsapják a fülüket, akkor valami nincs rendben.

Szerintünk már tudod, de ha ilyesmit tapasztalsz, irány a doki!

Honnan tudják, hogy szereted őket?

Hogy a köteléket megerősítsd és ezáltal megmutasd cicádnak, hogy biztonságban van még akkor is, ha éppen nem vagy vele, számos trükk áll a rendelkezésedre. Attól óva intünk, hogy a szeretetedet mindig az étellel fejezd ki, de ha kedvenced kap néhány szem jutalomfalatot, amikor elmész otthonról, abból baj nem lehet. Így a távozásodat összeköti egy pozitív eseménnyel, és kevésbé lesz fájdalmas a búcsú.

Biztosan ismered már cicád szokásait. Ha játékos, aktív állatról van szó, akkor igyekezz vele sokat játszani. Ha jobban szeret összegömbölyödve pihenni veled a kanapén, akkor ne légy rest, neked sem fog ártani egy kis lazítás a rohanó hétköznapokban. A lényeg, hogy úgy töltsetek együtt minőségi időt, ahogy neki is jó.

Egy másik nagyon praktikus tipp, ha megismered és megtanulod macskád testbeszédét. Sokkal könnyebben meg fogod őt érteni, és könnyebben tudsz majd reagálni a szükségleteire is.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon