hirdetés

Miért dorombolnak a macskák? Nem feltétlen azt jelzik, hogy elégedettek!

Ferenczi Deborah

2022. július 31 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák számos módon képesek kifejezni önmagukat, ennek egyik tökéletes példája a jellegzetes dorombolás. Azonban ezt hangot hajlamosak teljesen félreértelmezni a gazdik, ugyanis olykor más jelentést tulajdonítanak neki, mint amit valójában takar. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy pontosan miért is dorombolnak a cicák, és mit akarnak ezzel üzenni.

hirdetés

A macska dorombolása az emberek számára egy rejtélyes és ismeretlen hanghatás, hiszen mi ennek produkálására jóformán képtelenek vagyunk. Azonban, ami még ennél is érdekesebb, hogy a hang keletkezése még napjainkig is vitatott a tudomány előtt.

Hogyan dorombolnak a macskák?

A legvalószínűbb elmélet szerint az adott hang az állat gégéjében jön létre, és a hangszalagok ritmikus megfeszítése és elernyesztése által keletkezik. Azért érezzük ezt folyamatosnak, mert az agy a hangszalagokhoz futó idegekkel üzenetet küld, így ennek hatására a szalagok másodpercenként hússzor-harmincszor is megismétlik ezt a folyamatot.

Mit jelent a dorombolás?

Ugyan a tudomány még mindig nincsen száz százalékban meggyőződve arról, hogy a dorombolás minden formáját ismeri, mégis általánosságban az elégedettség jelének tekintik ezt a hanghatást. Ezt onnan is gondolják, hogy a macska már néhány nappal a születése után megtanul dorombolni. Ezáltal jelezi az anyjának, hogy minden rendben, jól van. Valószínűsíthető, hogy ez a dorombolás felnőtt korban is inkább köthető egy szoros kapcsolathoz, és az elégedettség vagy éppen a boldogság kifejezéséhez.

A dorombolás regeneráló hatású?

A tanulmányok azt mutatják, hogy a macskák nemcsak a boldogság jeleként dorombolnak, hanem akkor is, ha boldogtalanok vagy éppen sérültek. Ilyenkor arra szolgál ez a tevékenységük, hogy saját magukat megnyugtassák. Ezt abból is gondolják, hogy bizonyos kutatások szerint a macska dorombolása gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Ugyanis egy átlagos cica 25 és 100 hertz között dorombol, amiről kimutatták, hogy a csontok és az izmok stimulálásával javítja a szövetek és csontok regenerálódását – hasonlóan ahhoz, ahogyan bizonyos gyakorlatok segítik az embereket a sérülések utáni gyorsabb felépülésben. Illetve például az inaktivitás alatt is segíthet megőrizni izmaik és csontjaik egészségét.

A macska dorombolása jótékony hatással van az emberi egészségre?

Bár a macska dorombolása valószínűleg nem segít bármilyen súlyos betegség gyógyításában, okkal feltételezhető, hogy javíthatja akár az ember általános egészségi állapotát is. Az viszont bizonyos, hogy az emberek pszichológiai szempontból rendkívül  jól reagálnak a dorombolásra, hiszen köztudottan nyugtató hatásúnak tartják. Tanulmányok kimutatták, hogy a macskatulajdonosok vérnyomása alacsonyabb, és átlagosan 33%-kal kisebb az esélyük arra, hogy szívrohamot vagy stroke-ot kapjanak. Ennek ellenére nem bizonyított tény, hogy ezek az eredmények közvetlen a doromboláshoz köthetőek. Szimplán annyi bizonyos, hogy a javulás a macskatartáshoz kapcsolódik. Azonban annyi ismert, hogy a macska dorombolása elősegítheti az izom- és csontnövekedést is. Ugyanis a 25 és 50 hertz közötti frekvenciák javítják az ember csontnövekedését, míg a 100 hertz körüli frekvenciák a szövetek növekedését serkenthetik. Ennek eredményeként a macska doromboló rezgései elősegíthetik a sérülések gyorsabb gyógyulását.

Összegzésképpen a macska dorombolása számos indokból adódhat, hasonlóképpen az ember sírásához. Hiszen sírhatsz örömödben és bánatodban is, azonban csak a körülmények tudják ezt megfelelő kontextusba helyezni. Így, ha kíváncsi vagy, éppen miért dorombol a macskád, vizsgáld meg a körülményeket, illetve az állat viselkedését, és valószínűleg hamar tudni fogod, hogy pontosan mi áll a háttérben.

boldog macska dorombolás élet gyógyító macska macska egészség macska szokásai macska viselkedése miért
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink