A macskák lehetnek féltékenyek? Súlyos problémák alakulhatnak ki, ha figyelmen kívül hagyod érzéseit

Ferenczi Deborah, 2022. május 12 - Képek: Getty Images Hungary

Feltűnt már neked, hogy a macskák bizonyos esetekben úgy viselkednek, mintha féltékenyek lennének? Ez valójában nem is áll olyan messze a valóságtól, ugyanis valóban képesek ilyesfajta érzelmekre. De vajon mi váltja ki esetükben ezt a viselkedést?

A macskák tudnak féltékenyek lenni, főleg abban az esetben, ha imádott gazdájuk nem csupán rájuk irányítja a figyelmét. Összegyűjtöttük a leggyakoribb jeleket, amelyek azt sugallják, hogy a cicád bizony nagyon féltékeny.

Lehetnek féltékenyek a macskák?

Azok a szakemberek, akik az állati viselkedések mechanizmusát tanulmányozzák, arra a következtetésre jutottak, hogy a macskák a féltékenység egy speciális formáját mutatják, ami különbözik az emberi irigységtől. Ugyanis, míg az emberi a féltékenységre jellemző a bizonytalanság, a félelem, az aggodalom valami iránt, amit elveszíthetnek, addig a macskáknál a féltékenység inkább agresszióként jelentkezhet. Ez például megmutatkozik abban, hogy agressziót mutatnak más cicákkal szemben, amelyek veszélyeztetik a biztonságukat, különösen, ha státuszuk vagy területük kerül veszélybe. Az agresszió gyakran akkor jelenik meg, amikor a macska nem érzi, hogy uralja környezetét.

Miért féltékenykednek a macskák?

A macskák több különböző okból kifolyólag is válhatnak féltékenyé és stresszessé. Ezek valamilyen módon összefüggenek a bizonytalansággal. Ezek felmerülhetnek akkor, amikor nagy változások mennek végbe a környezetükben, és a macska nem érzi, hogy uralja környezetét. Az új emberek vagy házi kedvencek feltűnése például komoly féltékenykedésre adhat okot. Ez kétféleképpen jelenhet meg esetükben. Egyrészt stressz formájában, amiért kevesebb figyelem irányul rájuk. A másik ok pedig az, hogy félti az állat a személyes területét, és úgy érzi, hogy jogtalan behatoló lépett be oda.

Féltékenyek lehetnek a macskák más cicákra?

Nagyon gyakori a féltékenység egy másik macska jelenléte miatt. Fontos, hogy figyeld az állat reakcióját az új jövevényre. Az egymás közötti agressziót akkor tapasztalhatod, ha két cica stresszel egymás jelenléte miatt. Különösen fontos, hogy körültekintően járj el, amikor új macskát viszel a háztartásba. Az agressziót gyakran még inkább felpezsdítik a hormonok, így segíthet az állatok ivartalanítása. Illetve érdemes lehet állatorvoshoz fordulni annak érdekében, hogy tanácsokat adjon a két állat békés összeszoktatásához.

Féltékenyek lehetnek kutyára?

A legtöbb macska agressziót és a bizonytalanság egyéb jeleit mutatja az új állatokkal szemben, ideértve a kutyákat is. A cicák számára az ebek jelenléte különösen nehéz lehet, ugyanis sokszor előfordul a kutyák dominánsabb jellemének köszönhetően, hogy „átveszik” az irányítást, ezzel háttérbe szorítva a macskát. Éppen ezért nem szokatlan, hogy a cica kifejezetten ellenszenvesen viszonyul a kutyákhoz.

A macskák féltékenyek a babákra?

Hasonlóan a háztartásba költöző kutyákhoz, a csecsemők is hajlamosak felforgatni a macskák megszokott környezetét. Mivel egyrészt a figyelem ebben az esetben elsősorban a kisbabára irányul, másodsorban pedig nagyon furcsa is lehet számukra az új jövevény. Szintén zavaró lehet, hogy az éjszaka többé már nem csendes időszak a macskád számára, hanem tele lesz zavaró tényezőkkel, melyek hosszú távon stresszt okozhatnak az állatban.

Hogyan állapítható meg, hogy egy macska féltékeny?

A bizonytalanságot érző macskák hajlamosak féltékenykedés jeleit mutatni. Erre az alábbi jelek utalhatnak:

  • az agresszió (például sziszegés, ütés, morgás vagy akár provokálatlan támadások)
  • stresszes viselkedés (például elrejtőzés, bepisilés vagy kakilás az alomtálcán kívül).
  • egyes macskák még romboló viselkedést is tanúsítanak

A bizonytalanság jelei természetesen állatonként eltérőek. Abban az esetben, ha változást észlelsz a macskád személyiségében, fordulj állatorvoshoz. Ugyanis a szakemberek segíthetnek megtalálni a stressz forrását, legyen az egészségügyi probléma, féltékenység vagy akár valami teljesen más indíték.

Hogyan akadályozhatod meg, hogy macskád féltékeny legyen?

Fontos tudni, hogy a macskák kizárólag csak abban az esetben válnak féltékennyé, ha van arra okuk. Ezért a féltékeny viselkedésük megállításának legjobb módja a kiváltó okok pontos azonosítása, kezelése vagy esetleges megszüntetése. Amennyiben ez a probléma egy másik állat vagy személy a környezetében, akkor érdemes lehet egy privát teret biztosítani az állatnak, ahova nem hatolhat be a számára zavaró tényező. Továbbá győződj meg arról, hogy elegendő figyelmet és időt szentelsz-e a macskádnak annak érdekében, hogy ne érezze magát elhanyagolva. Amennyiben pedig nem tudod kezelni a problémát, kérd szakember segítségét.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon