hirdetés

A te macskád is mindent lever? Valószínűleg kíváncsiság áll a háttérben

Ferenczi Deborah, 2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy a macskák miért szeretnek mindent leverni? Ennek bizony számos oka lehet, többek között akár a bosszúvágy is, vagy lehetséges, hogy így akarnak neked üzenni valamit. Mégis a legvalószínűbb pusztán az, hogy a vadászösztönükre hagyatkozva így akarnak felmérni bizonyos tárgyakat.

hirdetés

This post is also available in: English

Sokszor az feltételezhető, hogy a macskák teljesen direkt vernek le mindent, ami csak az útjukba kerül, mintha bosszút akarnának állni a gazdin. Bár annak ellenére, hogy néha ez is megesik, az esetek jelentős százalékában teljesen más okok húzódnak meg a háttérben.

Miért szeretnek pofozni a macskák?

Fontos tudni, hogy a macskák mancsain olyan rendkívül érzékeny érzékelőidegek találhatók, amelyek jelentősen segítik őket az információk feldolgozásában, illetve a környezetükben lévő tárgyak azonosításában. Ezáltal képesek egészen pontosan feltérképezni egy adott helyet vagy éppen tárgyat. Így, amikor valamit meglátnak, szinte szükségszerű azonnal hozzáérniük is, hiszen így próbálják kideríteni, pontosan mivel is van dolguk. A pofozás vagy lökdösés tehát az esetek jelentős százalékában puszta kíváncsiság, ami gyakorta úgy sül el, hogy levernek valamit. De ez nem minden esetre igaz. Ugyanis előfordulhat, hogy a nemtetszés vagy az idegesség kifejezéséről van szó, de mindemellett az is lehet, hogy szimplán csak játékból csinálják ezt.

A gazdikat is szeretik pofozni?

Igen, a legtöbb esetben kifejezetten szeretik ezt a tevékenységet, ám ez inkább játékra utaló jel, mintsem az agressziónak a kimutatása. Ellenben, ha más macskákat kezdenek óvatosan pofozgatni, az az ismerkedés, a játék és az ellenszenv jele is lehet. Utóbbi esetén agresszívabban, nagyobbakat ütnek.

Miért vernek le tárgyakat?

A jól ismert pofozás gyakran együtt jár azzal, hogy a kiszemelt tárgyat le is verik a helyéről. Az elsődleges ok, amiért ezt teszik, az egyértelműen az, hogy felhívják magukra a gazdi figyelmét. Előfordulhat, hogy éhségüket, szomjúságukat jelzik így. De sokkal valószínűbb, hogy ez inkább annak a jele, hogy a gazdi figyeljen rájuk, mivel több időt szeretnének tölteni vele. Ezt a viselkedést okozhatja az is, ha nincsen kielégítve a mozgás-, illetve játékigényük, és így akarják bevonni gazdájukat az aktivitásba. Az unatkozó cicákra tehát kifejezetten jellemző lehet a hasonló magatartás. A szakértők szerint sokszor csupán a vadászösztön áll a jelenség hátterében, ugyanis bizonyos dolgokra zsákmányként tekintenek, és megpróbálják elkapni, mozgásra bírni azokat. Előfordul tehát, hogy valóban élvezetből teszik mindezt, de általában önmaguk szórakoztatása vagy a gazdi figyelmének felkeltése a legfőbb céljuk.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon