hirdetés

3 ok, amiért a macska harap: segítünk abban is, hogyan szoktasd le róla

Hangai Lilla

2023. március 13 - Képek: Getty Images Hungary

A tűéles kis agyarak a legváratlanabb pillanatokban csaphatnak le: például, mikor gyengéden simogatod őt egy hosszú nap után. Úgy érzed, hogy mindketten ellazultatok, és bumm, már a kezedbe is mélyedtek a fogacskák. Enyhe kifejezés, ha azt mondjuk: ez a viselkedés megöli a pillanatot. Természetesen ez sem ok nélkül történik.

hirdetés

A legtöbb gazdi panaszkodik erre a viselkedésmintára, így semmiképpen sem vagy vele egyedül. Igyekszünk megmutatni, hogy mi okozhatja, és hogyan kezelheted.

Mi számít szeretet-harapásnak és mi nem?

Az agresszív harapás mindig védekezés, ami minden esetben stresszel, félelemmel és territoriális viselkedéssel együtt jelenik meg. Míg a szeretet-harapás gyengédebb, játékos és simogatás közben szokták „alkalmazni” a cirmosok.

Ez a fajta harapás általában nem okoz vérzést vagy mély sebeket, maximum felületi karcolásokat. Nyalogatással kezdődik, és ahogy ez a folyamat intenzívebbé válik, a kis fogak is erősebben nyomódnak a bőrbe. A testbeszéd mindig árulkodó, így ha a harapdálás nem társul felpúpozott háttal, felborzolt szőrzettel, fújással vagy morgással, agressziónak nincs jele.

Miért tanúsít ilyen viselkedést a macska?

Sajnos egyelőre szinte semmilyen kutatás nem készült még a témában, az alábbi magyarázatok spekuláción alapulnak.

A szeretet-harapás kifejezés kissé téves elnevezés:

Amikor a macskák ebben az összefüggésben harapnak, az nem a szeretet jele, hanem inkább arra utal, hogy a macska végzett az interakcióval. Ha a simogatás annak ellenére folytatódik, hogy a macska megpróbálja jelezni, hogy részéről ennyi volt, harapással próbálja az ember tudtára adni, hogy a buli véget ért, ideje haza menni.”

– magyarázza Dr. Kelly Ballantyne, a chicagói Illinoisi Egyetem Állatorvosi Főiskolájának okleveles állatorvos viselkedéskutatója.

A szeretet-harapás esetében az is lehetséges, hogy nem szándékkal történik. Amikor a cica ápolni kezd téged, a folyamat részeként a fogaival próbál kitapogatni egy bizonyos területet. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy nem minden macska élvezi, ha simogatják, és lehet, hogy így próbálja jelezni, hogy az egész aktivitás vagy csak a megválasztott terület zavarja őt.

A kiscicáknál a harapdálás és az ugrándozás teljesen normális játékviselkedés. Így játszanak az anyjukkal és az alomtársaikkal is; ezzel imitálják a préda elfogását.

Hogyan reagáljunk erre a viselkedésre?

A szeretet-harapások esetében is, ahol ugyan a testbeszéd nem jelez agressziót, érdemes megfigyelni a körülményeket. Melyik az a pont, ahol ha simogatod a cicát, mindig harapdálásba torkollik? Körülbelül hány perc, hány simítás a tűréshatára? És ami a legfontosabb, szereti-e egyáltalán a simogatást vagy elég neki az, ha a közeledben lehet?

Ha simogatod kedvencedet, tartsd az interakciót röviden, iktass be szüneteket. Ragaszkodj a legtöbb cica által elfogadott pontokhoz, amik a fülek és az áll alatti rész. Ezzel a technikával elkerülheted, hogy beléd mélyessze a fogacskáit. Ha mégsem álltál meg időben, semmi pánik, egyszerűen hagyd abba. Sosem szabad a cicát azért büntetni, mert a saját eszközeivel megpróbálta a tudtodra adni, hogy elég volt.

agresszió agresszív macska harap a kiscica harap a macska harapás jó gazdi macska simogatása macska viselkedése simogatás szeretet-harapás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink