hirdetés

Miért pofozkodnak a macskák? Ha téged is megüt néha a cicád, ne izgulj, nem az agresszió jele

Hangai Lilla, 2022. november 22 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a macskák régóta magányos állatok hírében állnak, és bár nem annyira társaságiak mint a kutyák, kifejezetten élvezik az emberek és egymás társaságát is. A vadonban például kolóniákban élnek és törődnek egymással, gondoskodnak a társaikról. Azonban olyat biztos láttál már, hogy egy cica mancsot emelt egy másikra, vagy akár a hőn szeretett gazdira.

hirdetés

A reakció általában a tágra nyílt pupilla és a még tágabbra nyílt száj. Olyannyira vicces és sokkoló lehet, ahogy a saját macskád utasít rendre egy atyai vagy anyai pofonnal, hogy meg sem kérdőjelezed, miért is történhetett meg ez a dolog. A kezdeti sokkot követően mutatjuk, miért pofozkodnak a szobatigrisek!

Miért pofozzák meg a macskák egymást?

Egy macska több okból is pofon üthet egy másik macskát. A trükk annak meghatározására, hogy ez miért történik meg, az, hogy megnézzük a testbeszédüket és viselkedésüket az akció közben. A társadalmukban ez egy teljesen normális reakció, nem kell számolniuk sem a rendőrséggel, sem a gyámüggyel, ha már nem bírják tovább cérnával.

A játékos, energikus cicák pofozkodhatnak a játék elindításának érdekében. Ezek a kis legyintések vagy suhintások nem annyira pofonok, csak jelzések a manccsal, hogy felkeltsék a figyelmet. Azoknak a macskáknak a testbeszéde, amelyek pofozással játékra hívnak, lazák és könnyedek, semmiféle agresszió nem fedezhető fel bennük. A bajszuk nyugodtan veszi a levegő rezgéseit, figyelmük az adott helyzetre irányul, a karmaik visszahúzódnak, hogy ne bántsák a másikat. Ebben az esetben nem hallatnak semmilyen hangot.

Kedvenceink húsevők, vagyis szükségük van az állati fehérjére az étrendjükben. Ez pedig azt jelenti, hogy a prédára való hajlamuk szinte mindig ott lebeg a fejük fölött. Azok a macskák, amelyeknek nincs lehetőségük levezetni játékok által ezt a nagyon erős ösztönüket, lecsaphatnak mindenre, ami a közelükbe kerül. És ha ez a társuk, vagy éppen te vagy, akkor így alakult. Nem gondolkodnak azon, hogy illik-e vagy sem.

Aztán persze van még egy szituáció. Egyszerűen csak eddig bírták idegekkel. Megeshet, hogy annyira felidegesíti őket Micike a folytonos piszkálódásával, hogy biztosak benne, a szép szónak itt már nincs esélye!

Miért pofoznak meg téged?

A pofon, vagy hogy elvegyük az élét, a pofonka azért érkezik általában, amikor a gazdi a célpont, hogy felvegyék a kommunikáció fonalát vagy követelni akarnak valamit. A mancsuk az egyik leghatékonyabb eszköz, ha a közlésről van szó.

A macska simogatása túlingerléshez vezethet. Megesik, hogy a cica hamarabb éri el ezt a pontot, mint hogy te betelnél a selymes bundájának tapintásával. Így, hogy jelezze, elég volt, rácsap a kezedre. Nem agresszív viselkedés ez, te is beláthatod, hogy még ha ki is tudná mondani, hogy: most már elég legyen! valószínűleg akkor sem hallgatnál rá.

Hogy felhívja a figyelmedet arra, hogy éhes vagy játszani akar, arra biztos módszer az, ha megütöget, megpaskol. Ha úgy gondolod, hogy kicsit elhanyagolva érzi magát és figyelemre vágyik, tölts el vele néhány percet és játsszatok valamit. Tudod, hogy még az étel sem teszi annyira boldoggá, mint a te társaságod. Ha azonban az a gyanúd, hogy a közeledő vacsoraidőt szeretné kicsit megsürgetni, a legjobb, ha ezt figyelmen kívül hagyod. Neked is és neki is az a legjobb, ha tartjátok a rutint, és nem csábulsz a hatalmas szemektől, valamint nem rémülsz meg a vasököl erejétől.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon