hirdetés

Ha cicáid között elszabadul a pokol: 5 tipp, melyek segítségével kibékítheted harcias kedvenceidet

Hangai Lilla

2022. november 9 - Képek: Getty Images Hungary

A vadmacska őseikhez hasonlóan házi kedvenceink is nagyra értékelik a saját társaságukat. A gazdival való interakciót általában még az ételnél és a játéknál is többre becsülik, de territoriális állatokként más macskák közelségétől pillanatok alatt elszakadhat náluk a cérna. Sőt, az is előfordulhat, hogy az évek óta egy háztartásban élő kedvencek között egy napon minden megváltozik, és alig képesek tolerálni a másikat.

hirdetés

Következő cikkünkben segítünk megérteni a különbséget a macskák harca és játéka között, és megmutatjuk, hogy hogyan lehet elsimítani közöttük a vitákat.

Együtt élő macskák

A macskák rendkívüli szenvedéllyel rajonganak a saját területükért, és általában nincs szükségük társra, hogy boldogok legyenek. Harmonikus kapcsolatot azonban képesek kialakítani más macskákkal, ha úgy hiszik, hogy ugyanahhoz a társadalmi csoporthoz tartoznak. Vagy akkor, ha nem érzik úgy, hogy versenyezniük kell az olyan erőforrásokért, mint az élelmiszer, a víz és a biztonságos, meleg búvóhely.

A békés kötődésű macskák ismertetőjele közé tartozik az ápolás, az egymáshoz való dörgölőzés és a közös szunyókálás. Ha tapasztalsz ilyen magatartásformákat, akkor nyugodtan feltételezheted, hogy kedvenceid közös társadalmi csoporthoz tartoznak.

Ám sok esetben, ha úgy is tűnik, hogy a macskák tolerálják egymást, mögöttes feszültség lappanghat, amelyet gazdiként nehéz észrevenni. Territoriális lényekként nehezen osztják meg a területüket másokkal, így az időről-időre kialakuló viták valamilyen szinten normálisnak számítanak.

A túl sok feszültség azonban a stresszhez kapcsolódó egészségügyi problémákhoz vezethet, például hólyaghuruthoz vagy extrém mértékű önápoláshoz. Ráadásul azt, hogy kedvenceid mennyire jönnek ki egymással, nem lehet a viták mennyiségére alapozni, ugyanis sok macska kerüli a konfliktust.

Így segítheted a békés együttélést

Győződj meg róla, hogy bőven van körüljárnivaló, ellenőriznivaló területük. Ideális esetben minden macskának legyen saját etető- és vizesedénye, fekhelye és alomtálcája. Próbáld meg úgy elhelyezni az alomtálcákat, fekhelyeket és tálakat, hogy azok ne legyenek túl közel egymáshoz. Így biztonságban érezhetik magukat és csak akkor kell interakcióba bocsátkozniuk, amikor kedvük van hozzá.

Ha a macskák fenyegetve érzik magukat, szeretik azokat a helyeket, ahol elbújhatnak, vagy ahová felmászhatnak. Minél több macskalétra és meleg, puha zug áll a rendelkezésükre, annál biztosabb, hogy nem érzik fenyegetve a biztonságukat.

A macskákkal való játék csökkenti a stresszt. Igyekezz velük egyenként is foglalkozni és arra is figyelj, hogy olyan játékokat játsszatok együtt, ami a testet és az elmét is megtornáztatja.

Ha úgy érzed megtettél mindent, de a helyzet még mindig tarthatatlan, javasoljuk, hogy keresd fel az állatorvost. Előfordulhat, hogy egészségügyi probléma áll a háttérben.

Ebből állapíthatod meg, hogy csak játszanak vagy vitáznak

Meglehetősen nehéz különbséget tenni a verekedő és a játszó cicák között, mivel a természetes viselkedésüket tekintve a játék közben tanúsított magatartásuk is hasonlít a vadászathoz.

A legegyszerűbb módja a különbségtételnek az, ha odafigyelsz a testbeszédükre. Ha valamelyik macska fenyegetve vagy bosszúsnak érzi magát, akkor a füle valószínűleg a fejéhez tapad, a farka pedig úgy suhog, mint egy mini ostor.

Ha játszanak, az valószínűleg így néz ki:

  • A játékos harc általában csendes, sok kis szünettel, hogy elhelyezkedjenek és felkészüljenek a következő menetre.
  • A harapdálás normális, de mindig finom és a karmok is visszahúzódnak.
  • A játék során a cicák gyakran szerepet cserélnek, azaz váltogatják, hogy ki üldöz, és kit üldöznek.
  • Általában játék után a macskák visszatérnek a normális életbe, nyilvánvaló feszültség vagy agresszió nélkül. Tehát békésen szundikálnak egyet, vagy megigazítják felborzolt bundájukat.

Ha hirtelen mérgesedik el a helyzet

Szőrös kis barátaink általában konfliktuskerülők, így a tettlegességig fajuló vita mindig az utolsó lehetőség. Ám előfordulhat, hogy az eddig békésen együtt éldegélő cicák hirtelen a legapróbb dolgok miatt is hangos csetepatékban eresztik ki a feszültséget.

Ha valamelyik, vagy mindkét macska sok időt töltött távol az otthontól, akkor az új, furcsa és idegen szag elfeledtetheti velük, hogy ismerik egymást. Ezen könnyedén segíthetsz úgy, hogy a találkozás előtt mindkét cicát az otthon illatával átitatott pléddel takarod be.

Néha megesik nálunk is, hogy nem azzal veszünk össze, akire igazából dühösek vagyunk. Az átirányított agresszió akkor jelentkezhet, ha valamelyik cica frusztrált, mert például a szomszéd macska rendszeresen az udvaron pöffeszkedik, vagy vihar közeledését hallja. Ezt a stresszt pedig azon vezeti le, aki éppen a legközelebb van.

A macskák is nagy rajongói a rutinnak, így ha valami megváltozott a környezetükben, például új bútorok kerültek a lakásba vagy látogatókat fogadtál, előfordulhat, hogy fenyegetve érzik magukat. Ilyen állapotban kevesebb is elég ahhoz, hogy összetűzésbe keveredjenek a másikkal.

Sajnos lehetnek az együttélés során kis bukkanók, de a legtöbb esetben ez átvészelhető. Ha úgy látod, hogy kezd eldurvulni a helyzet, mindenképpen válaszd szét őket.

agresszió agresszív macska fél a macska játszanak a macskák játszik a macska megváltozott körülmények megváltozott temperamentum rutin stressz stresszcsökkentés stresszes macska territoriális állat verekednek a macskák
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink