hirdetés

Ezért támadják meg a macskák a terhes nőket

Hangai Lilla

2023. május 5 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák képesek megérezni a betegségeket, a természeti katasztrófákat, a halált, ha a gazdi szorong, sőt a terhességet is. De megfigyelhető, hogy egyes cicusok kifejezetten negatívan reagálnak a várandós nőkre. Hogy ennek mi lehet az oka? Utánajártunk!

hirdetés

A következőkben annak az okairól fogunk beszélni, hogy a macska számára miért lehet zavaró a terhesség. Arról is lesz szó, mit tehetsz a különös viselkedés ellen.

A macska a terhesség alatt tanúsíthat agresszív viselkedést

A cicák érzékelik a terhesség időszaka alatt beálló hormonális változásokat, de hallják az újszülött szívdobogását is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tökéletesen értik is, hogy mi történik. A vadonban pedig megtanulták, hogy egy percet se késlekedjenek a reakcióval, ha valami szokatlan dolgot tapasztalnak.

A macska agresszióját nehéz megérteni, ugyanis sok esetben körülményes lehet megállapítania egy átlagos gazdinak, hogy mi váltja azt ki. Gyakran megesik, hogy a terhesség miatt megváltozik a cica viselkedése. Szeretik a rutint és utálják a változást, így a macska agressziója is a félelemre adott válasz; hívhatjuk stresszreakciónak is. Különösen az olyan cicáknál figyelhetjük ezt meg, akiknek az előélete nehéz és zaklatott volt, míg családhoz nem kerültek.

Elhanyagolva érzi magát

Eddig felkelés után az volt az első dolgod, hogy megsimogattad kedvencedet, és összebújtatok még kicsit, mielőtt elindult volna a nap. A reggeli rosszullétek, a sokasodó teendők, valamint az egyre növekvő fáradtság és kimerültség eredményezheti azt, hogy kevesebb időt és energiát tudsz fordítani a cicára. Ettől nem vagy rossz gazdi, de az állat szemében ez egy óriási negatív változás lehet, amivel nem tud mit kezdeni, és macskaként nem is tudja racionálisan kezelni.

Az agresszív viselkedés a fájdalmat, a tehetetlenséget és a csalódottságot fejezi ki, ami tulajdonképpen tejesen érthető is. Ez főként akkor lehet intenzív, ha a múltban is megtapasztalta már a terhességet és az azzal járó változásokat.

Territoriális viselkedés

A várandósság észlelése miatt a már egyébként is stresszes és lelki fájdalmakkal küzdő macska agresszióját arra az emberre fogja kivetíteni, aki a változást okozta. Az amúgy is territoriális macskák így még védelmezőbbek lehetnek a saját biztonságuk és területük féltése miatt.

Ebben a helyzetben előfordulhat, hogy azt tapasztalod, a család más tagjaihoz kezd húzni. Ez teljesen normális dolog, ilyenkor a macska egy olyan személyt keres, akiben meg tud bízni. (Ez persze nem jelenti azt, hogy te megbízhatatlan lennél, de az ő szemében a sok változás mégis azzá tesz.)

Mit tehetsz annak érdekében, hogy megbékítsd?

Sajnos nincs csodatrükk a tarsolyunkban erre a problémára, de azért van néhány dolog, amivel próbálkozhatsz. Először is fontos tisztázni azt, hogy ha a macska terhesség alatt fúj rád, elszalad, elbújik előled, harap és karmol, akkor a legjobb, ha visszavonulót fújsz. Mivel 9 hónapnál előbb nem fogsz tudni változtatni a dolgokon, érdemes hagyni a cicát, hogy találjon valakit a családban, akiben megbízik, és akihez ragaszkodhat. Nem kell erőltetni a jó kapcsolatot, mert csak még több stresszt okozol mindkettőtöknek.

Ha megtudtad, hogy babát vársz, érdemes a helyzetre előre felkészülni, hogy az agresszió ki se alakuljon. Az etetés az egyik legfontosabb dolog ebben az időszakban. Ha úgy érzed, hogy nem tudod biztosítani neki a betevőt a megszokott időközönként, javasoljuk, hogy szerezz be egy automatikus etetőtálat, ami így leveszi a terhet a válladról.

Ahogy a lakás és az életetek is átalakul a baba érkezésére, úgy igyekezz a cicát is meglepni ezzel-azzal időközben. Egy új, izgalmas játék, egy csomag ízletes jutalomfalat vagy egy kényelmes fekhely éreztetheti vele, hogy ő sincs háttérbe szorítva. De ami még lényegesebb, hogy játssz és bújj vele össze, amennyit csak tudsz. Ahogy az emberek esetében, úgy a macskáknál is igaz, hogy nem kell sok minden, a legtöbbször elég csupán a szeretett személy jelenléte, és máris megnyugszunk.

agresszió agresszív macska ember macska kötődés felelős állattartás felelős gazdi furcsa macskaviselkedés macska és gazdája macska viselkedése macskaviselkedés miért negatív viselkedés stressz stresszcsökkentés stresszes macska terhesség territoriális állat viselkedés viselkedési probléma
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink