hirdetés

3 ok, amiért egy macska távolságtartó: a legrosszabb, amit ilyen esetben tehetsz, hogy erőlteted

Hangai Lilla

2023. február 7 - Képek: Getty Images Hungary

A macskákat gyakran megvádolják azzal, hogy tartózkodók. Sokat írtunk már arról, hogy mennyire mások, mint a kutyák, és milyen rossz ötlet ezt a két nagyon különböző házi kedvencet összehasonlítani, de most kicsit más oldalról szeretnénk megközelíteni ezt a témát. Valóban akadnak olyan macskák, akik még a gazdiktól és a család többi tagjától is megtartják azt a bizonyos két lépés távolságot.

hirdetés

Például hallottunk már olyan cicusról, aki lakásban élt hibátlan körülmények között, sosem bántalmazták és mindene megvolt, amit csak megkívánhatott. Szerették a gazdik, és ő is szeretett a gazdik közelében lenni, de az teljesen elképzelhetetlen volt, hogy hozzájuk bújjon, vagy az ölükbe kuporodjon este a kanapén, vagy egyszerűen csak megsimogassák. Arra igyekszünk ma választ találni, hogy honnan eredhet az ilyen típusú viselkedés gyökere.

A kifejezés értelmezése

Ahogy az emberek között, úgy az állatok között is vannak olyan példányok, amelyek több emberi kapcsolatot igényelnek, míg mások beérik sokkal kevesebbel is. Ha az állatorvos szerint kedvenced egészséges, és úgy látod az otthoni viselkedése alapján is, hogy egy kiegyensúlyozott, elégedett cicáról van szó (nem fúj, karmol, harap, nem púposítja a hátát, nem bújik el, ha ott vagy), akkor talán nem érdemes tovább boncolgatni a miérteket. Lehetséges, hogy kedvenced egyszerűen nem bújós típus. Azonban lehet néhány finom jele annak, ahogy kimutatja a ragaszkodását és szeretetét.

Ha a lábszáradhoz dörgölőzik, de nem engedi, hogy felvedd vagy megsimogasd, semmi ok az aggodalomra! Valószínűleg csak nem rajong a testi kontaktusért, de ettől függetlenül nagyon is kedvel téged.

Ha többször rajta kapod, hogy lassan pislog, ha éppen téged néz, szeret a közeledben lenni és közel ülni hozzád, az szintén azt jelzi, hogy kedveli a társaságod.

A farkuk az egyik leghatékonyabb kommunikációs eszközük. Ha felfelé áll a farka, és a vége kis kampót formál mikor veled van, az szintén nyugalomra ad okot; azt jelzi, hogy boldog és örül a jelenlétednek.

Ha a közeledben is fekszik úgy, hogy megmutatja a hasát vagy rendszeresen hoz neked ajándékot, az azt jelenti, hogy biztonságban érzi magát melletted. Emellett eltörpül az, hogy nem heveredik az öledbe, vagy kiugrik a kezedből, ha felemeled.

Lehetséges okok, amiért tartózkodóan viselkedhetnek

A legvalószínűbb ok csupán annyi, hogy kölyökkorában nem szocializálódott eleget emberekkel. Így azok a módok, amiket mi a szeretetünk kimutatására használunk, idegenek lehetnek számára. Sűrűn előfordul ez, ha örökbefogadott cicáról van szó, vagy olyan helyről kaptad a macskát, ahol a mamától való leválasztás előtt keveset érintkezett emberekkel. (Ez gyakran előfordul vidéken, ahol a kinti cicák kölykei a biztonságuk érdekében hosszabb időn keresztül rejtve maradnak a kíváncsi tekintetek elől.)

Előfordulhat, hogy a cicának egyszerűen ilyen a személyisége. Megfelelően volt szocializálva, fel is lehet emelni, meg is lehet simogatni, de láthatóan egyiket sem igazán élvezi. Szereti a saját útját járni. Nincs ezzel semmi gond, ha egészséges az állat, ezt egyszerűen tiszteletben kell tartani.

Ám az is megtörténhet, hogy ahogy egyre idősebb lesz, szívesebben tölt majd időt a karjaidban vagy az öledben. Az idősödő cicák legtöbbje kevésbé aktív és jobban értékel egy meleg és biztonságos zugot, mint a vadászat és játék nyújtotta örömöket. Így könnyen meglehet, hogy a jelenlegi helyzet még változik nálatok is.

Mit tehetsz ebben a helyzetben?

A legrosszabb, amit tehetsz, ha erőlteted a kapcsolódást. A cica akkor boldog, ha a saját stílusában mutathatja ki a szeretetét. Ha odanyújtottad a kezed, és megszaglászta, és engedte, hogy 1-2 pillanatig megsimogasd vagy megvakargasd az állát, majd továbbáll, azt is meg kell értened és tiszteletben kell tartanod.

Nagyon is értékeli, hogy gondját viseled, egyszerűen csak nem kényelmes neki, ha simogatják vagy hozzáérnek. Ha türelmes vagy vele és hagyod, hogy önmaga legyen, akkor igazán boldog cicával oszthatod meg az otthonod. És tulajdonképpen ez az, amit minden gazdi akar.

elbújik a macska jó gazdi macska felemelése macska gazdi összhang macska simogatása macska szeretetnyelv macska szereti az embert simogatás távolságtartó macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink