hirdetés

A macskák vadászösztöne különösen mélyen gyökerezik: évezredeken át csak magukra számíthattak

Ferenczi Deborah

2022. október 1 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben macskád van, és ki szoktad engedni az udvarra, akkor bizony sokszor szembesülhetsz azzal, hogy meglep téged különböző ajándékokkal, melyeket a vadászat során gyűjtött össze számodra. Vajon azért vadászik a cicusod, mert nem adsz neki elegendő táplálékot? Nos, erről szó sincsen, sokkal inkább a fékezhetetlen vadászösztön áll a cselekmények hátterében.

hirdetés

A macskák vadászösztöne olyan mélyről fakad, hogy szinte lehetelten elnyomni, még akkor is, ha a cica a lehető legjobban van tartva, és élelmek tömkelegét kapja tőlünk nap mint nap. Nos, az éhségnek jóformán semmi köze sincsen ahhoz, hogy a cica vadászatra vágyik-e vagy sem, sokkal inkább a kaland izgatja. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy miért ilyen erős a cicák vadászösztöne.

Miért vadásznak a macskák?

Alapvetően a macskákat nem háziasították olyan korán, mint a kutyákat, akik igencsak hamar szerető gazdira leletek az emberek személyében. A macskák sorsa sokkal nehezebbnek és hányatottabbnak bizonyult sok szempontból. Ők általánosságban magukra voltak utalva, és nem etették őket emberek. Éppen ezért csakis önmagukra számíthattak az évezredek során. A korlátozott mennyiségű zsákmány pedig azt jelentette, hogy csakis a legsikeresebb vadászok maradtak életben. Éppen ezért számukra a vadászat egyfajta túlélési ösztön. Azonban ez az évszázadok során egyre inkább átalakult az állatokban, és már inkább csak szórakozásból vadásznak, hiszen a legtöbbüknek a túléléshez ez már szükségtelen.

Hogyan tanulnak meg a macskák vadászni?

A macskák ugyanúgy tanulnak vadászni, mint a legtöbb emlős – az anyjuktól. A vadászat egy nagyszerű készség, amelyet szinte mindig az anyjuk tanít meg a kicsiknek, vagy az alomtársakkal való játék során sajátítják el a különleges képességet. Ahogy a macska felcseperedik, előfordulhat, hogy ezt az új tudást megpróbálja kamatoztatni, és olyan zsákmányokkal állít be az otthonodba, mint egerek, pockok vagy madarak. Sőt, még az is előfordulhat, hogy azt látod, hogy a vadászat után elkezd játszani a zsákmányával. Ennek az oka szintén ösztönös viselkedésre vezethető vissza, ugyanis ilyenkor megpróbálja összezavarni a zsákmányát, illetve meglehetősen kifárasztani, annak érdekében, hogy könnyebben meg tudja ölni.

Hogyan tudom leszoktatni erről a viselkedésről?

Sok tulajdonos azt feltételezi, hogy a macska vadászata mögött az éhség húzódik meg okként, azonban ez nem feltétlen igaz, ugyanis a teljesen jól táplált macska is képes szimplán az ösztöneire hagyatkozva vadászni. Viszont, ha szeretnéd ezt kordában tartani, akkor a következőképpen érdemes tenned.

1. A játékon keresztül irányítsd át a vadászösztöneit

Érdemes lehet olyan játékokat kitalálnod, melyekkel le tudod kötni a cicád vadászösztöneit. Erre a célra kiváló minden olyan játék, amely mozog, és megadja az élményét annak, mintha csak zsákmányejtés történne.

2. Győződj meg arról, hogy elegendő ételt kap

Az éhség miatt vadászó macskák esetében csökkenthető a vadászat mennyisége, ha elegendő ételt kapnak. Érdemes lehet inkább naponta többször kisebb mennyiségben adni kedvencednek táplálékot, így bizonyosan soha nem lesz éhes.

3. Ne engedd ki a lakásból, amikor a legaktívabb

A macskák általában előszeretettel vadásznak akkor, mikor a legaktívabbak, vagyis hajnal és szürkület környékén. Amennyiben korlátozni szeretnéd a sikeres áldozatejtések számát, akkor érdemes lehet ebben az időszakban bent tartanod a macskádat a lakásban.

Amennyiben ezeket a tanácsokat megfogadod, jelentősen csökkenteni fogod tudni kedvenced folytonos vadászatát.

ajándékoz a macska éhes a macska élet elkóborol macska étkezése macska kóborol macska ösztön vadászat vadászik a macska vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink