hirdetés

Miért harap játék közben a macska? Sokan félreértik

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 17 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák viselkedése sokszor meglepő lehet, ám mindennek oka van. A harapás egyfajta kommunikáció a részükről.

hirdetés

Veled is előfordult már, hogy cicád játék vagy simogatás közben, látszólag ok nélkül beléd harapott? Ez a sokszor inkább jelzés értékű reakció igen gyakori, és általában a gazdi nem megfelelő viselkedése váltja ki. Ám van, hogy egészen más okból választják az önkifejezés ezen módját. Vegyük sorra, milyen apropóból harap a macska!

1.) Izgatottság

Van az a tipikus macskás viselkedés, amikor az állat szeme nagyra nyílnak, füleit hátracsapja, majd elkezd fel-alá rohangászni a lakásban, esetleg a kaparófa csúcsa felé, illetve őrült módjára kaparja, ami az útjába esik. Jobb esetben csak a kaparófa körömélezésre szolgáló részét, de néha a bútorokat, ajtófélfát, miegymást is. Erről ajánlott mihamarabb leszoktatni – ITT adunk tanácsokat, miként.

Ennek a vehemens viselkedésnek az oka az izgatottság. Gyakorta a túltengő energiát vezeti le ily módon a cica, de az is lehet, hogy valami működésbe hozta a vadászösztönét. Ha ilyenkor próbálsz vele játszani, könnyen megeshet, hogy túlpörgött kedvenced megkarmol vagy megharap. Azt ajánljuk, ilyenkor simogatás vagy dögönyözés helyett inkább valamilyen macskajátékkal – boton lógó egérrel, tollas pálcával, de akár egy cipőfűző is jó lehet – segíts neki kimozogni magát.

Ha nagyon izgatott a cicád, jobb, ha simogatás helyett inkább játszol vele.

2.) Nyugtalanság

Cicádat sem kerülik el a mentális problémák, így ő is lehet stresszes, feszült, s bizony szoronghat is. Ezek hátterében számos ok állhat, kezdve a környezeti változásokkal, a napirend felborulásán át egy új családtag vagy háziállat érkezéséig. Tehát bármi, ami megzavarja az állat megszokott életritmusát. A nyugtalanságot azonban kiválthatja valamilyen pillanatnyi zavaró tényező, mint egy vendég érkezése. Pláne, ha az megpróbálja megszeretgetni őt. Ilyenkor a macska feszültségében gyakran harap.

Aranyszabály, hogy bármilyen állathoz csak kellő türelemmel és óvatossággal szabad közelíteni. Egészen addig, míg a cica nem mutatja a barátkozás jeleit, nem érdemes erőszakoskodni vele! Sőt azt is el kell fogadni, ha egyáltalán nem szeretne közelebbi kapcsolatba kerülni az illetővel.

Sok cica nem szereti, ha egy idegen túl közvetlen vele.

3.) Túlingerlés

Annak is harapás lehet a vége, ha a macskát túl sok inger éri. A túlzásba vitt szeretgetés és nyúzás (ami főleg a gyerekekre jellemző) könnyen vezethet ahhoz, hogy a cica a menekülés érdekében a karmait és a fogait is használja. Ugyanígy a játékkal és a mókázással is túlzásba lehet esni. Mindig légy tekintettel kedvenced igényeire, és ha úgy látod, elege van valamiből, akkor hagyd elmenni. Ha pedig kicsik érkeznek hozzátok, mindenképp tisztázd velük, hogy a cica – bármennyire is aranyos –, nem játék! Ehhez mérten csak finoman szabad vele bánni. A legjobb azonban, ha nem hagyod őket felügyelet nélkül – mind a macska, mind a gyerekek érdekében.

A vendégségbe érkező gyerekeknek mindig magyarázd el, miként szabad és miként tilos játszani a cicával!

4.) Szeretet

A legkedvesebb ok, amiért a macska harap, nem más, mint a szeretet kifejezése. Az említett játék közben harapás hátterében ez is meghúzódhat – a finom, puha harapdálás egyértelműen jelzi, hogy fontos vagy neki, és ezt szeretné is a tudtodra adni.

Van, hogy a cica szeretetből harapdál.

Macskatartóként egészen biztosan meg tudod különböztetni cicád különféle „harapástípusait”, s annak megfelelően kezelni az adott helyzetet. Néha biztosítanod kell kedvenced békéjét, máskor le kell mozgatnod, míg van, hogy csak élvezned kell a köztetek levő szeretetteljes kapcsolat szívet-lelket melengető hatását.

harap a macska harapás kommunikáció macska szeret macska viselkedése miért stressz szeretet viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!