hirdetés

Miért nem szereti a cicád, ha simogatod: 4 ok, ami a jelenség hátterében állhat

Hangai Lilla, 2022. szeptember 14 - Képek: Getty Images Hungary

Különösen a kezdő cicatartók aggódnak, amikor azt tapasztalják, hogy kedvencük ellenáll az érintésnek. Az ember és a macska közötti egészséges köteléknek bizonyos fizikai interakciót is magában kell foglalnia, de ez nem jelenti azt, hogy a macska mindig vágyik a simogatásra. Úgy kezelni, mint egy kisebb kutyát, több szempontból is problémás lehet, hiszen a két állat alapvető személyiségjegyei teljesen eltérők.

hirdetés

Bizony gyakorlott macskatartók is beleeshetnek abba a hibába, hogy bármilyen körülmények között, amikor ők helyesnek érzik, ráerőltetik szeretetüket a kedvencükre. Cikkünk segít feltérképezni, hogy macskád valószínűleg miért nem szereti, ha simogatod. Ismerve az okokat adunk néhány tippet is azok megakadályozására, így nemcsak te leszel boldogabb, de a köteléketek is megerősödik , valamint cicád jólléte is garantált.

Élvezik egyáltalán a macskák az érintést?

Míg a kutyákat kölyökkoruktól kezdve engedelmességre tanítjuk, úgy a macskák esetében pont azt találjuk a legtöbben olyan szépnek és egyedinek, hogy teljesen önállók, és ők határozzák meg a gondozásukkal és az együttéléssel kapcsolatos szabályok nagy részét. Ez igaz a fizikai kontaktusra is.

A fenti okok miatt tudnunk kell, ki a főnök. A macska megjelöl minket, valamint az otthonunkban lévő különböző tárgyakat is. Ezt úgy teszi, hogy fejét és más testrészét hozzánk vagy a kérdéses objektumokhoz dörzsöli, így kifejezve, hogy mi tartozik a területéhez. Egy népszerű axióma szerint „a kutyáknak gazdáik, a macskáknak pedig alkalmazottaik vannak”.

Természetesen az, hogy mennyi testi kontaktust igényel az állat, nagyban függ a személyiségétől is, nem csupán a macsekok általános jellemétől. Azt, hogy éppen milyen hangulatukban vannak, a testbeszédük alapján nagyon egyszerűen meg tudod állapítani. Ha a cica úgy viselkedik, mintha nem élvezné a simogatást, akkor biztos lehetsz abban, hogy nem csak megjátssza magát!

Mik lehetnek az okok?

1. Rossz helyen érinted meg

Könnyen meglehet, hogy kedvencednek nincs problémája a fizikális kontaktussal, egyszerűen csak nem a megfelelő helyen simogatod. Könnyebben tolerálják sőt, élvezik, ha a nyakukat, az álluk alatti részt, a fülük mögött vagy a farkuk tövét vakargatod vagy simogatod.

Amikor elmerülnek az élvezetekben, hajlamosak megmutatni a hasukat. Ám ezt nem azért teszik, hogy ott is simogasd őket! Ez egy nagyon érzékeny terület, így inkább csak arra szolgál, hogy jelezzék, kényelmesen és biztonságban érzik magukat a társaságodban.

2. Még mindig él bennük a trauma

Bár kifejezetten javasoljuk, hogy fogadj örökbe, sajnos megeshet, hogy választottad még mindig magában hordozza az elszenvedett trauma nyomait. Kialakulhatott ez bántalmazás, elhagyás vagy korai leválasztás miatt is. Ha cicád agresszívan lép fel bármilyen emberi interakcióval szemben, valószínűleg egy szakember fog tudni majd segíteni a problémán. Ha úgy látod, hogy egyszerűen csak félénk, távolságtartó és visszahúzódó, adj neki időt. Várd meg, hogy ő közelítsen hozzád, és haladjatok nagyon lassan. A fő, hogy semmit se erőltess rá, amiről úgy látod, kényelmetlenül érinti.

3. Fáj valamije

Ha hirtelen egyik pillanatról a másikra utasítja el a fizikai kontaktust, érdemes mérlegelni, hogy fájdalmaktól szenved kedvenced. A macskák ösztöneiktől vezérelve mesterei a kín elrejtésének, így ezzel a témával kapcsolatban mindig nagy óvatosságra intünk.

Szó lehet fertőzésről, ütődésről, égésről, gyógyszeres kezelés mellékhatásáról is. Ha felmerül a gyanúja bármilyen sérülésnek, akár van látható jele, akár nincs, mindenképpen tegyetek egy látogatást az állatorvosnál.

4. Változás a személyiségben

Ahogy a mi ízlésünk és szükségleteink is változhatnak idővel, úgy a macskáké is, és nincs is ezzel semmi gond. Ám az is lehet, hogy a háztartásotokban bekövetkezett változások idézik elő nála az átalakulást. Nemrég költöztetek, esetleg a gyerekek nem ismerik még az állat határait? Ha kinti cicáról van szó, előfordulhat az is, hogy egy, a környéken élő rivális macskával akadt összetűzése, és ez megtépázta picit az egóját.

Fiatal állatoknál szerepet játszhatnak a hormonok, míg idősebb egyedeknél a demencia.

Mit tehetsz az ügy érdekében?

Ha kiiktattál otthon mindenféle zavaró tényezőt, és hagytál elég időt kedvencednek arra, hogy megszokja az új körülményeket, már egy hatalmas lépést tettél azért, hogy megnyugodjon és jobban igényelje a testi kontaktust is.

Fontos, hogy kialakítsatok számára egy olyan rutint, ami biztonságot jelent. A rendszeres etetés és fésülés, a megfelelő tápanyagtartalmú eledel és a makulátlan körülmények a vécézéshez mind nagyon sokat segítenek macskád jóllétének megtartásában.

Ha türelmesen vársz, és hagyod, hogy ő közelítsen feléd és ő irányítson, valamint a megfelelő helyeken simogatod vagy vakargatod, és még mindig ellenállásba ütközöl, mindenképpen látogassatok el az állatorvoshoz. Az egészséges és nyugodt cica a boldog cica. A boldog cica pedig nagy valószínűséggel pontosan annyira élvezi majd a cirógatást, akárcsak te.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon