hirdetés

A 10 legnépszerűbb macskafajta a világon: ez a különleges cica 5 éve veretlen

Hangai Lilla

2023. május 2 - Képek: Getty Images Hungary

Az amerikai The Cat Fanciers’ Association (CFA) a világ legnagyobb szervezete, amely törzskönyvezett macskákat tart nyilván. Minden évben elkészítik a 10 legnépszerűbb fajtát bemutató listát, amelynek rangsora a regisztrációk alapján dől el.

hirdetés

Bár az internet bővelkedik a népszerű fajtákat felvonultató listákban, érdekes átböngészni egy olyat, amely hivatalos adatok alapján rendezi őket. 46 fajtát tartanak nyilván, melyekből az első 10 a következőképpen alakult.

1. Ragdoll

Ötödik éve már, hogy ez a kék szemű, hosszú szőrű macska elegánsan, de szorosan tartja mancsait az első helyezésen. Ez a nagytestű, erőteljes felépítésű cica ellágyul az érintésre. Gyerekekkel és más háziállatokkal is jól kijön, nagyon nyugodt és szeretetteljes. Igen szociális állat, a gazdit is általában az ajtóban ülve várja haza. Már-már az az érzésünk, hogy nem is macska. Nem véletlenül hasonlítják a viselkedését és természetét nagyon gyakran a kutyáéhoz.

2. Maine coon

Az egyik legrégebbi fajta, amely az Egyesült Államokból származik. A második hely szilárd és büszke birtokosa. Szelíd óriásnak hívják, a legnagyobb törzskönyvezett fajta, akár 13,5 kg is lehet. Emberszerető és barátságos a jelleme, de nem követeli magának a figyelmet. Személyisége a gazdik szerint egy életen át játékos marad. Kifejezetten intelligens, igényli a mentális stimulációt is.

3. Devon rex

A devon rex tavalyhoz képest két helyezést is javított, így a CFA legnépszerűbb rövidszőrű fajtája lett. Óriási, kifejező szemével és hatalmas, denevérszárny-szerű fülével ez a fajta erdei tündérhez, pixihez hasonlít. Lágyan hullámos szőre egyedi a macskavilágban, más fajta nem birtokol ilyet. Könnyen tanítható, szereti mindig tudni, hogy mi történik a háztartásban. Aktív, okos cica, aki sok figyelmet és játékot igényel.

4. Egzotikus rövidszőrű

Tavalyi helyezéséhez képest egyet csúszott lejjebb az egzotikus rövidszőrű. Eredetileg a perzsa-megjelenés szerelmeseinek, egy könnyebben kezelhető alternatívaként tenyésztették ki. Bundájának érintése olyan, mintha egy sűrű és rendkívül puha plüssbe fúrnád az ujjaidat. Mennyei! Hűséges, békés, játékos társ, aki mellett biztosan tartalmasabb lesz az életed. Imádja az összebújást és a simogatást.

5. Perzsa

A tavalyihoz képest ő is egy hellyel került lejjebb. Aggodalomra azonban semmi ok, még mindig olyan jelentős, hogy a CFA kiállításokon 7 versenyosztályra bontották a fajtát. Bundája értelemszerűen rengeteg ápolást igényel, de ezt kedves, engedelmes és elegáns viselkedésével minden nap meghálálja. Nem kifejezetten aktív fajta, nem kell félni attól, hogy a függönyre, a pultra vagy a könyvespolc tetejére mászna. Nem követelőző, de nagyon értékeli a figyelmet.

6. Brit rövidszőrű

A tavalyi eredményekhez képest tartotta helyezését. A hihetetlenül sűrű szőrzete, különös arckifejezése, fenséges árnyalatai és laza személyisége azonnal felismerhetővé teszi ezt a masszív testalkatú, izmos macskát. Kiegyensúlyozott viselkedésű cica, aki szereti szemmel tartani a gazdit, de a babusgatást meghagyja más fajtáknak. Kölyökkorában kifejezetten élénk; 1 éves kora körül kezd lecsillapodni kicsit. Idegenekkel szemben is magabiztos.

7. Abesszin

A CFA egyik legrégebben elismert fajtája megtartotta a tavalyi helyezését idén is. Ez a karcsú, atletikus cica a legmozgékonyabbak közé tartozik, és intelligenciája is átlagon felüli. Egyedi megjelenése és mentalitása vadmacskára emlékeztethet. Extrovertált, merész és bátor, úgy tud ragaszkodni a gazdihoz, mint egy kutya. Felfedező természet, akit sok játékkal lehet egészségesen tartani mentálisan és fizikálisan is.

8. Skót lógófülű

A skót lógófülű váltotta az amerikai rövidszőrűt a nyolcadik helyen, aki így idén leszorult a 10-es listáról. Az egyik legellentmondásosabb fajta. Az ellenzői szerint a különleges ismertetőjegye, a lógó fül számos betegségre hajlamosítja, ami így a tenyésztését erkölcstelenné teszi. Személyisége ragaszkodó, de könnyed. Imád a családjával lenni, szívesen tanul trükköket, élvezi a figyelmet, aktivitása közepes.

9. Szfinx

A tavalyi tizedik hely helyett sikerült idén megszereznie a kilencediket a kis kopasznak. Az őszibarack tapintású cica egy természetes mutáció eredménye; élvezi mindazt a figyelmet, amely külsejéből adódóan jut neki. Szereti a társaságot és a törődést. Energikus állat, aki imádja a magasságokat és a huncutkodást. Éles eszű és kifejezetten sokat dorombol, ha megkapja azt a rengeteg simogatást, amit igényel.

10. Szibériai

Idén ő az új versenyző a top 10-es népszerűségi listán, ahonnan tavaly egy helyezéssel csúszott le. Nagytestű cica, akinek fenséges bundája sok ápolást igényel. A szibériai tajgán őshonos, amit alátámaszt vadmacskás megjelenése is. Szívét nemcsak a vastag bunda, hanem a szeretet is melegíti. Rajong a gazdiért, de az idegenekkel is barátságos. Nem egygazdás macska, így családoknak is ideális. Agyas cica, aki aktív és játékos. Jól megfér gyerekek és más háziállatok mellett is.

Mi hiányoltuk a sziámit a listáról. Te mit gondolsz?

abesszin cat fanciers' association devon rex egzotikus rövidszőrű macska legnépszerűbb macskák macskafajták maine coon népszerű macska perzsa macska ragdoll skót lógófülű szfinx szibériai macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!