hirdetés

7 dolog a dorombolásról, amit eddig még biztosan nem tudtál: általában abbahagyják, ha azt hallják, folyik a víz

Hangai Lilla

2022. december 27 - Képek: Getty Images Hungary

Talán abban még azok is egyetértenek, akik nem rajonganak különösebben a macskákért, hogy a dorombolás az egyik legmegnyugtatóbb és legkellemesebb hang a világon. Ráadásul a tudomány is alátámasztja ezt a megérzésünket, hiszen kiderült, hogy még az ízületek és csontok gyógyulását is elősegíti ez a varázslatos frekvencia. És a lista itt még közel sem ér véget!

hirdetés

Összegyűjtöttük a cicák dorombolásáról egy csokorra való tényt, hogy ezek után még inkább élvezhesd a gyógyító koncertet.

1. Inkább érzed, mint hallod

Ha most arra kérnénk, hogy képzeld el, amint egy cica az öledben ül és dorombol, szinte érzed, igaz? Az alacsony hangerő és a kellemes rezgés miatt hajlamosak vagyunk inkább érezni a dorombolást, mint hallani.

2. A dorombolás nem csak a cicák sajátja – na jó, mégis

Az valószínűleg kevésbé meglepő, hogy az olyan nagymacskák, mint például a vörös hiúz vagy a gepárd is dorombolnak, de a mi állunk leesett, amikor megtudtuk, hogy a hiénák, a tengerimalacok, a mosómedvék, a cibetmacska, de még a mongúzfélék is birtokában vannak ennek a különös készségnek. Nagyjából.

Ám az ő szókincsükben, akarjuk mondani hangkészletükben lévő zörgés frekvenciájában és használatában is különbözik. Ráadásul a legtöbben csak kilégzéskor adják ki ezt a hangot. Így tehát kijelenthetjük, a macskafélék dorombolása egyedülálló az állatvilágban.

3. Sok nagymacska kivétel

Néhány nagymacska azonban nem tud dorombolni, helyette üvölt. Ilyen például az oroszlán és a tigris is. Azok a fajták, akik viszont dorombolnak, mint például az előbb is említett vörös hiúz vagy a puma, az nem hallat harci üvöltést.

A dorombolásra képes macskáknak merev hyoid csontjuk (nyelvcsont) van, míg az oroszlánoknak és tigriseknek ezen csontja rugalmas. A kutatók még mindig próbálják kideríteni, hogy miért van különbség ezeknek a csontoknak a fejlődésében, de azt már biztosan tudják, hogy a torokban helyezkednek el és támaszt nyújtanak a gége számára.

A pampák királya és a csíkos nagycica ugyan képes hasonló hangot kiadni a doromboláshoz, de csak félig-meddig, ugyanis csak kilégzéskor rezegtetik a hangszálaikat.

4. Néha az ember is mosolyog, ha ideges

Hogy a macskák dorombolnak, ha boldogok és nyugodtak, ezt mindenki tudja. De azzal tisztában vagy-e, hogy akkor is csinálják, ha megijedtek, fenyegetve érzik magukat vagy stresszesek? Olyan ez, mint egy ideges szokás. Mi is mosolygunk néha, amikor igazából füstöl a fejünk.

5. Ha folyik víz, vége a koncertnek

A macskák általában abbahagyják a dorombolást, amikor meghallják, hogy folyik a víz. Sok állatorvos megnyitja a csapot, hogy a kis páciensnek meg tudja hallgatni a tüdejét és a szívverését.

6. Még a tudományban is vitatéma

A kutatók nem értenek teljesen egyet abban, hogyan is dorombolnak pontosan a macskák. Érdekes, igaz? A legtöbben úgy gondolják, hogy az agyban kezdődik, ami jelet küld a gégeizmoknak, amelyek 25-150-et vibrálnak percenként. Ez a hangszálak szétválását okozza, amikor a macska be- és kilélegzik, mi pedig elneveztük dorombolásnak.

7. Szülés közben is dorombol a mamacica

Bár azt egyelőre senki sem tudja, hogy miért. Lehet ez válasz a fájdalomra és kényelmetlenségre, vagy talán a kölykökhöz való kötődés egyik eszköze. Szoptatás közben is gyakori jelenség és úgy gondolják, hogy ez a csemeték megnyugtatására szolgál. Már az élet korai szakaszában elkezdődik, a kiscicák néhány napos korukban használatba veszik ezt a különös adottságukat.

boldog macska dorombolás dorombolás hatása gyógyító macska macska ember kapcsolat macska szokásai macska szülés nagymacska stresszes macska tények a dorombolásról tudomány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink