hirdetés

Skót lógófülű macska fajtaleírás: az egyik legvitatottabb fajta, akit hazájában nem ismernek el

László Enikő

2022. július 21 - Képek: Getty Images Hungary

A skót lógófülű macskák védjegyükként ismert, lekonyuló füleikről ismertek, amelyek bájos megjelenést kölcsönöznek nekik. Kerek arcuk és nagy kerek szemük van, lógó fülük miatt pedig még kerekebbnek tűnik fejük. Gyakran hasonlítják őket plüss mackókhoz vagy baglyokhoz. Aranyos megjelenésük és kedves temperamentumuk miatt igen népszerűek és kedveltek, ám sokan nem támogatják a fajta tenyésztését. Tudd meg, miért!

hirdetés

Míg a skót lógófülű macskák jellegzetes lekonyuló füleikről ismertek, valójában egyenes fülekkel születnek. A lebicsaklás akkor kezd kialakulni, amikor a cica 18 és 24 napos kor között van, de csak akkor, ha rendelkezik az előrehajlásért felelős génnel. Gyakran a fülük egyenes marad, ebben az esetben skót rövidszőrűnek nevezik őket. Általánosságban elmondható, hogy egy skót lógófülű szülővel rendelkező alom körülbelül 50%-ának előrehajlik a füle, a másik 50%-ának pedig nem.

A skót lógófülű gyakran ül érdekes pózokban.

Eredete

Egy új macskafajta kialakulása gyakran egy természetes genetikai mutáción múlik, amely váratlanul fordul elő egy egyébként hétköznapi cicában. Ez történt a skót lógófülű esetében is. A fajta mai példányai mindannyian Susie-ra, egy fehér macskára vezethetők vissza, akinek szokatlanul lekonyuló fülei voltak. A cica egy skót farmon élt, ahol egerészéssel töltötte mindennapjait. Susie teljes névtelenségben élhette volna le az életét, ha 1961-ben nem vette volna észre egy William Ross nevű pásztor, aki érdeklődött a macskatenyésztés iránt. Amikor Susie-nak cicái születtek, Ross megkaphatta az egyiket, egy nőstényt, akit Snooksnak nevezett el.

Snooksnak születtek kiscicái, és nem sokkal később más tenyésztők is bekapcsolódtak a fajta kialakításába. Megállapították, hogy a lelógó fül génmutációja nem teljesen domináns, tehát a születendő alomban egyenes és lógófülű kiscicák is lesznek. A hosszú szőr génje egy másik ajándék volt, amelyet Susie továbbadott leszármazottainak. A hosszú szőrű fajtát highland fold, vagyis felföldi lógófülű néven ismerik.

A fajtát először 1971-ben importálták az Egyesült Államokba. Az 1970-es évek közepére a legtöbb észak-amerikai macskaszövetség felismerte. A skót lógófülű keresztezhető az amerikai rövidszőrűvel és a brit rövidszőrűvel, egy másik skót lógófülűvel azonban nem, egészségügyi okok miatt.

Ironikus módon származási országában nem ismerik el hivatalos fajtaként, mert aggodalomra ad okot, hogy az előrehajló fül fülgyulladáshoz vezethet, valamint az egyedeknek porcproblémáik is lehetnek. Régen a lógó fülek listájára írták a süketséget is, azonban kiderült, hogy az azért fordult elő egy időben gyakran a fajta egyedeinél, mert túl sok fehér cicát vontak be a tenyésztésbe. A fajtát 1966-ban regisztrálták a Governing Council of the Cat Fancyben (GCCF), az Egyesült Királyság macskanyilvántartásában. A GCCF azonban az 1970-es években leállította a skót lógófülűek regisztrálását a fül- és hallásproblémák miatti aggodalmak miatt, ami miatt a fajta népszerűsége csökkent az Egyesült Királyságban.

Fajtastandard

A skót lógófülű macska egy közepes termetű, 3-6 kg közötti cica. Feje széles, kerek, a bagolyéhoz szokták hasonlítani. Nyaka rövid és vastag. Szemei kerekek és nagyok, egymástól távol ülnek. Fülei kicsik, előre hajlanak, egymástól távol ülnek. Végük lekerekített. Lábai közepesen rövidek, erős izomzatúak, mancsaik vastagok és kerekek. Farka közepesen hosszú, nem lehet túl rövid, illetve túl merev. Szőrzete puha, rövid, nagyon vastag és tömött. A szőrszálak kissé elállnak a testtől. Színe szinte bármilyen színű lehet, hasonlóan a brit és az amerikai rövidszőrűekhez. Várható élettartama körülbelül 12-15 év.

Jelleme

A skót lógófülűt nagyra becsülik könnyed, ragaszkodó személyiségéért. Szereti a családját, de nem válik ragaszkodása zavaróvá, nem követelőző. Ez egy okos, közepesen aktív macska. Élvezi a különböző játékokat, különösen azokat, amelyek próbára teszik agilitását és intelligenciáját. Akár trükköket is szívesen elsajátít. Kedvenc tevékenységei közé tartozik minden, ami emberi interakciót igényel. Ugyanis a skót lógófülű semmit sem szeret jobban, mint a családjával lenni, és részt venni abban, amit csinálnak. Édes macska, aki élvezi a figyelmet és igazán szerethető a jelleme.

Ideális környezet

Mivel a fajta rendkívül emberszerető, nehezen viseli a magányt. Így csak olyan háztartásba ajánlott, ahol vagy lakik egy másik cica is, vagy valamelyik gazdi sokat tartózkodik otthon. Könnyen alkalmazkodik különböző életvitelekhez, és macskabarát kutyákkal is megfér. Gyerekek számára is ideális társ.

Ápolás

A füleket rendszeresen ellenőrizni szükséges. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha nedves ruhával töröld át őket, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél. Kerüld a fültisztító pálcika használatát, mert az károsíthatja a fül belsejét. Puha, nedves kendővel időnként át kell mosni szemeit is. A fertőzések elkerülése érdekében mindkét szemre külön területet használj. A karmokat vágni kell, ha túl hosszúra nőnének. Plüsszerű bundáját heti egyszer érdemes átfésülni.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajtánál kialakulhat egy csontrendszeri rendellenesség, amelyet osteochondrodysplasiának neveznek. Ez az oka annak, hogy az egyenes fülű macskák olyan létfontosságúak a tenyésztési programban; ez az állapot akkor következik be, amikor a lógófülűeket lógófülűekkel tenyésztik. Ne vásárolj olyan cicát, akinek merev vagy rugalmatlan lába van, vagy rövid és vastag a farka. Az osteochondrodysplasia felelős a lógó fülekért, de a vázrendszer egyéb területein is előfordulhat. A gond akkor válik súlyossá, ha a jelenség olyan mértékben van jelen a végtagokban, hogy az állat alig tud járni miatta. A fülek tisztaságára rendkívül fontos odafigyelni, hiszen ennél a fajtánál nagyobb eséllyel alakul ki fülgyulladás vagy egyéb probléma.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska, Jean-Luc Renck: A macska)

fajtaleírás rövid szőrű macska skót lógófülű
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink