hirdetés

Devon rex fajtaleírás: a göndör szőrű szeretetcsomag, akit a macskavilág manójának is neveznek

László Enikő

2022. szeptember 29 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan az egyik legszeretetteljesebb macskafajtaként emlegetik, és persze manószerű megjelenésével is hódít eme különleges cica, a devon rex.

hirdetés

A devon rex a manószerű megjelenéséről ismert, amelyet nagy, mélyen ülő fülei, nagy szemei ​​és háromszög alakú arca jellemez. A feltűnő arcvonásai mellett a fajtának vékony, hullámos szőrzete van, amely még különlegesebbé teszi.

Eredete

A fajta története 1959-ben kezdődött, amikor az angol Devon megyében lévő Buckfastleight-ben Beryl Cox egy különleges cicára bukkant egy elhagyatott bányában. A kandúrnak göndör szőre volt, és félt az emberektől, így Beryl nem tudta magához csalogatni. De egy másik, vemhes cicát azonban igen. Amikor megszülettek a kölykök, az egyik kicsinek olyan szőre lett, mint a bányában lévő különleges cicának. A kölyök orra háromszögletű volt, hatalmas denevér fülekkel párosulva. Megjelenése egy manóra vagy egy kis földönkívülire emlékeztetett.

Először azt hitték, hogy Kirlee, a Devonban született cica a cornish rexszel osztozik genetikáján, de a teszttenyésztések hamar megállapították, hogy Kirlee egyedülálló, természetes genetikai mutáció. Ugyanis más tenyésztők meggyőzték Berylt, hogy pároztassa kedvencét egy göndör szőrű cicával, ám a kölykök bundája egyenes lett. Tehát göndör szőrért nem ugyanaz a gén felelős, amely a cornish rex hullámos bundájáért. Így hát Kirlee-t később saját utódaival és brit rövidszőrűekkel pároztatták, így néhány alommal később megszülettek az első göndör szőrű kölykök.

Az 1959. július 15-én született Kirlee egy új fajta, a devon rex ősatyja lett. A devon egyértelműen szülőhazájára utal, a rex pedig a rex nyúl göndör, hasonló textúrájú bundájára. Kevesebb mint egy évtizeddel később, 1968-ban egy devon rex emigrált az Egyesült Államokba. A Macskabarátok Egyesülete 1979-ben teljes elismerést adott a fajtának.

Fajtastandard

Bár elsőnek kicsinek és törékenynek tűnik, a devon rex egy közepest termetű, izmos és nyúlánk cica. Testtömege körülbelül 2,5-4 kg. Feje szív vagy ék alakú, széles pofával és erős állal. Fülei mélyen ülők, igen nagyok, a fültőnél szélesek. Végüket pici szőrpamacs díszíti. Szemei igen nagyok, egymástól távol ülnek, mandula alakúak. Bajsza és szemöldöke göndör. Végtagjai elegánsak, izmosak, hosszúk és karcsúk. Mancsai kicsik és oválisak. Farka közepesen hosszú. Szőrzete rövid, puha tapintású és hullámos vagy göndör. Színe lehet minden macskaszín, és ezek minden mintázata, kombinációja. Várható élettartama 10-15 év.

Jelleme

A devon rex kifejezetten aktív, társaságkedvelő és barátságos. Az egyik legszeretetteljesebb cicaként emlegetik rajongói. Sportos természete nagyszerű játszótárssá teszi, és bármilyen családba képes beilleszkedni. A devon kedvenc helye szeretett gazdája közelében van. Élénken érdeklődik minden iránt, ami történik, és nem hajlandó kimaradni semmilyen tevékenységből. Számíts rá, hogy a lehető legközelebb akar lenni hozzád, és időnként halk hangon közli a véleményét. Szereti az embereket, és szívesen fogadja a barátok és a család figyelmét egyaránt.

Ő egy okos macska, közepesen magas aktivitási szinttel. Nincs állandó mozgásban, de szeret trükköket tanulni és apportírozni. A kirakós és az interaktív játékok örömet okoznak találékony agyának, és segítenek lefoglalni, amíg munkában van a gazdi.

Ideális környezet

Étkezéskor a devon megpróbál az asztalhoz ülni a család többi tagjával, hátha neki is jut valami. Kétségtelenül szeret enni, és könnyen felszalad rá a súlyfelesleg, ha gazdája nem szab neki határt. A devon rex könnyen fázni kezd, ezért ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl hideg környezete. Imádja a meleget, és hajlamos megtalálni a lakás legmelegebb pontjait, például a radiátort, és odakuckózik. Ez a fajta tökéletes társad lehet, ha élvezi fogod egy huncut, mozgékony macska társaságát, és nem fogsz megijedni attól, hogy az ajtó tetejéről tekint le rád, vagy éppen a válladra huppan.

Ápolás

Ha a devon rex bundájáról van szó, minél gyengédebb az ápolás, annál jobb. A szőrszálak érzékenyek, a durva kefélés vagy fésülés károsíthatja őket. Egyes rex macskák bőre zsírossá válhat, különösen a redőkben vagy a mancsokon. Ha a te kedvenced ilyen, néhány hetente fürdesd meg. Amennyiben ez a helyzet nem áll fenn, nincs szükség gyakori fürdetésre. A többi alapellátás. Időnként vágni kell karmait, ha azok túl hosszúra nőnének. Hetente ellenőrizd a füleit. Ha piszkosnak tűnnek – ami a fajta esetében gyakrabban előfordul –, töröld át őket fültisztító folyadékkal megnedvesített vattakoronggal.

Gyakori egészségügyi problémák

A devon rex általában egészséges, de a fajtánál tapasztalt problémák közé tartozik a hipertrófiás kardiomiopátia, a patellaficam és az örökletes myopathia, amely befolyásolja az izomműködést. A hipertrófiás kardiomiopátia (HCM) a szívbetegség leggyakoribb formája a macskákban. A szívizom megvastagodását (hipertrófiát) okozza. A patellaficam egy örökletes probléma, amely esetén a térdkalács időnként kiugrik a helyéről, amitől a macska sántít vagy ugrál. Általában magától visszapattan a helyére, de súlyos esetekben gyakran vagy akár véglegesen is kimozdulhat, és műtéti korrekciót igényelhet.

(Felhasznált irodalom: Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska, Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Jean-Luc Renck: A macska)

devon rex fajtaleírás göndör szőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink