hirdetés

Maine coon fajtaleírás: a nagy testbe zárt kiscica, akinek származásáról több legenda is született

László Enikő

2022. március 6 - Képek: Getty Images Hungary

A maine coon megjelenése tiszteletet parancsol, pedig a lelke mélyén ez a cica mindig is valamelyest kölyök marad. Eredetéhez pedig érdekes legendák fűződnek.

hirdetés

A maine coon régen népszerű egerész volt, aki a farmokon segédkezett a rágcsálóirtásban. Mára már az egyik legkedveltebb macskafajta, aki megnyerő személyiségével és megjelenésével toborozza rajongóit. Érdekesség, hogy a világ leghosszabb macskájának rekordja egy maine coonhoz tartozik, aki 120 cm hosszúra nőtt.

Eredete

Mint sok más fajtáét, a maine coon eredetét is homály fedi, és számos legenda övezi. Egyes feltételezések szerin ugyanis a fajta felmenői a norvég erdei macskák lehetnek, akik a vikingekkel éltek. Egy másik történet szerint Marie Antoinette tengeren túlra küldött angórái keveredtek amerikai macskákkal, és így jött létre a maine coon. Marie Antoinette Samuel Clough kapitány segítségével azt tervezte, hogy megszökik Franciaországból. Kincseit előreküldte a hajóra, és köztük volt hat kedvenc macskája is. A királynő szökése sajnos félbeszakadt, amikor elfogták és lefejezték. Szeretett állatai azonban elérték a biztonságos kikötőt Maine-ben. Egy másik, sokak által elfogadott elképzelés szerint a maine coonok európai cicákból alakultak ki, akik hajón érkeztek Maine-be, ahol idővel genetikájuk alkalmazkodott a zord körülményekhez.

19. századi maine coon ábrázolás.

De a fajta nevének eredetét is övezi egy legenda, miszerint a maine coon egy mosómedve és egy macska frigyéből jött létre. Erre utal a coon a nevében, ami az angol raccoon, azaz mosómedve. Valójában a coon tényleg a mosómedvére utal, de nem azért, mert felmenője lenne, csak hasonló hozzá a farka. Egy másik történet szerint a coon egy Coon nevű kapitánytól származik (18. század), aki arról volt ismert, hogy gyönyörű, hosszú szőrű macskákat vitt a fedélzetre, hogy azok szerencsét hozzanak neki és elfogják a rágcsálókat. A cicák aztán Mainbe-ben alkalmazkodtak a zord körülményekhez, ezért lett nagy bundájuk és termetük. A maine előtaggal kapcsolatban egységes mindenki véleménye, azaz a maine az észak-amerikai Maine államra utal. A fajta egyébként az állam hivatalos macskája is.

A huszadik században csökkenni kezdett a maine coon népszerűsége az USA-ban. Más hosszú szőrű fajták váltak az emberek kedvenceivé (például a perzsa), a maine coonok pedig ezáltal jelentősen háttérbe szorultak.

A maine coon és a népszerűség

A fajta egykoron a kiállítások sztárja volt, a 20. században azonban negyven év telt el úgy, hogy nem nyert maine coon egyszer sem. A hanyatlás olyan súlyos volt, hogy a fajtát az 1950-es években kihaltnak nyilvánították, bár akkoriban ezt a kijelentést elhamarkodottnak tartották. A Central Maine Cat Clubot (CMCC) az 1950-es évek elején hozta létre Ethylin Whittemore, Alta Smith és Ruby Dyer, hogy növeljék a fajta népszerűségét. A CMCC 11 éven keresztül macskakiállításokat rendezett, a fajta fényképeiből kiállításokat hozott létre, és ők rögzítették először a maine coon első írott fajtaszabványát.

A maine coon azóta világszerte rendkívül kedvelt, a Cat Fanciers’ Association szerint 2020-ban a harmadik legnépszerűbb fajtának számított. Hazánkban 1992-ben jelent meg az első példány, és sikere azóta is töretlen, ugyanis a maine coon Magyarországon is számos rajongóra lelt.

Fajtastandard

A maine coon egy nagy méretű, izmos, széles mellkasú macskafajta. Teste négyszögletes, harmonikus. Lábai közepesen hosszúak, tömzsik. Mancsai kerekek, nagyok, lábujjai között szőrpamacsok találhatók. Nyaka közepes hosszúságú, szőre olykor sörényt alkot rajta. Farka hosszú, dús szőrzettel fedett. Feje közepesen nagy, széles, kissé hosszúkás. Fülei magasan ülnek, széles alapúak, végük hegyes. Szemei nagyok, egymástól távol ülnek, tekintete kifejező. Szőrzete sűrű, nehéz, időjárásálló, de lágy esésű. Színe sokféle lehet, például fekete, fehér, kék, vörös, krém, teknőctarka, kék krém, cirmos mintázattal vagy anélkül. Díszíthetik fehér foltok, amelyek bármekkorák lehetnek. Színe lila, csokoládé, őzbarna, fahéj, colorpoint, burma vagy tonkinéz nem lehet. Testsúlya körülbelül 3,5-8 kg, de ennél nagyobb egyedek is előfordulhatnak. Várható élettartama 12-15 év.

Jellem

Első ránézésre sokan azt gondolhatják, hogy a maine coon egy kimért, távolságtartó macska. Pedig ez nem így van, hiszen igen emberszerető és barátságos jellem, ragaszkodását olykor a kutyáéhoz hasonlítják. Ennek ellenére a maine coon nem túl sok, nem követeli ki magának a figyelmet, de minden bizonnyal szeret gazdája közelében lenni. Későn érő típus, csupán 3-5 éves korára éri el a felnőttkort, de személyisége sokak szerint egy életen át olyan, mint egy kiscicáé. Emellett igen intelligens is, trükkökre is megtanítható. Hangját egyesek a madarakéhoz hasonlítják, nyávogása pedig kiscicásnak tűnik a nagy mérethez képest.

Ideális környezet

A maine coonnak szüksége van a törődésre, figyelemre, gazdája simogatására. Más házi kedvencekkel jellemzően jól kijön, és a gyerekekkel szemben is igen barátságos, nagyszerű játszótársuk. A fajta könnyen alkalmazkodik különböző életvitelekhez, így sokak számára lehet ideális társ. Ha foglalkoznak vele, azért hálás, hajlamos követni a gazdit a házban, de sosem túl akaratos és követelőző. Amennyiben épp nem érnek rá őt simogatni, leheveredik a kanapéra vagy mással foglalja el magát. Mivel igen intelligens, célszerű különböző feladatokkal, játékokkal lekötni agyát, akár trükköket tanítani neki.

Ápolás

A maine coon hosszú bundája ellenére könnyen ápolható hetente kétszeri fésüléssel, amely eltávolítja az elhalt szőrszálakat és eloszlatja a bőr olajait. A hasznos ápolóeszközök közé tartozik a rozsdamentes acélfésű a gubancok eltávolítására, és egy bontófésű, amely az elhalt aljszőrzetet húzza ki. Ha mégis valahol filcesedne a szőr, azt sokszor jobb ollóval levágni. A farok nem igényli a fésülést. A maine coon türelmes, de nem szereti, ha húzzák szőrét. A rendszeres ápoláshoz lehetőleg már kölyökkorában hozzá kell szoktatni, így később jobban fogja tűrni. Szemeit és füleit rendszeresen ellenőrizni és tisztítani kell.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajtánál előfordulhat csípőízületi diszplázia, amely súlyos esetekben sántaságot okozhat. Kialakulhat hipertrófiás kardiomiopátia (HCM), a szívbetegség egyik gyakori formája cicáknál. A betegséget genetikai tesztekkel szűrni lehet. Felléphet policisztás vesebetegség, ami egy öröklődő vesebetegség, amely veseelégtelenséget okozhat. Olykor előfordulhat spinális izomatrófia (SMA), ami egy genetikai rendellenesség, amely a törzs és a végtagok vázizomzatát érinti. A tenyésztők rendelkezésre áll már egy teszt, a hordozók és az érintett cicák azonosítására. Az elhízást minden házi kedvenc esetében kerülni kell. Ahogyan sok más macskánál, a maine coonnál is felléphet periodontális betegség.

fajtaleírás hosszúszőrű macska maine coon nagytestű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink